Haberler

Başbuğ ve Tolon Savunma Yapacak

Güncelleme:

Mahkeme, emekli orgeneraller İlker Başbuğ ile Hurşit Tolon'un, 4 Haziran'da esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunma yapmaları için gün verdi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu, 66'sı tutuklu 275 sanıklı "Ergenekon" davasının 306. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP Milletvekili Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA Hastanesi'nde tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 21 sanık ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, başka suçtan tutuklu yargılanan Yalçın Küçük ile Sami Hoştan da hazır bulundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, emekli orgeneraller İlker Başbuğ ve Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer'e telefonla ulaşılarak, 4 Haziran'da esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunma yapmaları için gün verildiğini söyledi.

İlkay Sezer'in, Tolon'un sanıkları arasında bulunduğu Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin dava nedeniyle Malatya'da olacağı gerekçesiyle sözlü mazeret sunduğu öğrenildi.

"En ağır suçla suçlanıyorum"

Özese'in savunma yapmaya hazır olup olmadığını sorduğu emekli Orgeneral Hasan Iğsız, beyanda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

Iğsız, savcıların 18 Mart'ta sunduğu 2 bin 271 sayfalık esas hakkındaki mütalaayı eleştirdi.

"Savcıların sunduğu esas hakkındaki mütalaa beni fazla şaşırtmadı" diyen Iğsız'ı, Mahkeme Heyeti Başkanı Özese, savunma kapsamını aşan sözler söylememesi konusunda uyardı.

Özese'nin "Duruşma salonunda olduğunuzu unutmayın" demesi üzerine Iğsız, "Ben unutmuyorum. Ben hangi ortamda ve şartlarda yargılandığımı ortaya koymaya çalışıyorum" diye konuştu.

Iğsız'ın savunması sırasında mahkemenin yanlı davrandığı yönündeki beyanları üzerine Özese, "Hukuki olarak savunma yapın. Mahkemenin şerefini, haysiyetini, itibarını zedeleyen şeyler söylemeyin" uyarısında bulundu.

Hasan Iğsız'ın avukatı Murat Ergün'ün araya girmesine de izin vermeyerek oturmasını isteyen Özese, Iğsız'a "Mahkemeye yönelik hakaretlerinizi dinleyemeyiz" dedi. Bunun üzerine Özese ile Ergün arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı.

"Ben en ağır suçla suçlanıyorum. Savunmamda ne söyleyeceğime müdahale ediyorsunuz. Ben içi boş laf söylemiyorum" ifadelerini kullanan Iğsız'a tepki gösteren Özese, sözlerinin mahkemeye hakaret içerikli olduğunu kaydetti.

Iğsız'ın, söylediklerinin hakaret değil, eleştiri olduğunu savunması üzerine Özese, neyin hakaret, neyin eleştiri olduğunu görebildiklerini söyledi.

Eleştiri yaptığını tekrarlayan Iğsız, "Dinlerseniz göreceksiniz" dedi.

Iğsız, mütalaada 45 sanığın yalnızca savcılık ifadesine yer verildiğini dile getirerek, sanıkların duruşma sırasında hatalarını düzelttiği ifadelerine değinilmediğini, iddia makamının sanıkların savcılık ifadesini esas saydığını kaydetti.

Duruşma, Iğsız'ın savunmasıyla devam ediyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Hüseyin Özese İlker Başbuğ Hurşit Tolon İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title