Haberler

Başbuğ: Rus Uçağını Düşüren Kişi Suç İşledi, Mahkemeye Çıkarılmalı

Güncelleme:

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Atatürkçü Düşünce Kulübünce düzenlenen "Milli Siyaset, Ortadoğu ve Türkiye" konulu konferansa katılmak üzere Erzurum'a geldi. Her iki tarafın da ilişkileri normale dönüştürmeye istekli olduğunu vurgulayan Başbuğ, "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin kısa zamanda normale dönme şansının olduğunu düşünüyorum. Rus uçağını düşürdüğünü iddia eden kişi gözaltına alındı. Ben Türkiye olsam onu mahkemeye de çıkartırdım. Çünkü yaptığı iş esasında uluslararası hukuk açısından da suçtur. İki ülke arasındaki ilişki açısından o kişinin mahkemeye çıkarılması gerekiyordu." diye konuştu.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ TEK TEK ARANDI

Nene Hatun Kültür Merkezinde düzenlenen ve yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı konferansta, üniversite öğrencileri tek tek aranarak salona alındı. Merkez binasının önünde sinyal kesici jammerlerin bulunması dikkat çekti.

Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, terörle mücadelenin dayandığı yasal zemini bir yasayla yasalaştırması zamanı geldi, geçiyor. Bir tasarı üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Bence bu konu fevkalade önemli. Siyasi iktidarın bu konuyu geciktirmeden terörle mücadelenin dayanacağı yasal bazı düzenlemeler yapması lazım" dedi.

Konferansta konuşan Başbuğ, Türkiye'nin 1984 yılından bu yana terörle mücadele ettiğini ve mevcut mücadelenin 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununa göre yapıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"BUGÜN TÜRKİYE'DE TERÖRLE MÜCADELENİN DAYANDIĞI BU YASA ÇOK YETERSİZ"

"Terörle mücadele için başka bir yasa yok. Bu yasanın yapılış amacı, toplumsal olaylara müdahaledir. Bu yasada terörle mücadele yoktur. Burada ilgililere de kişisel düşüncemi ifade etmek istiyorum. Bugün Türkiye'de terörle mücadelenin dayandığı bu yasa çok yetersizdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin terörle mücadelesinin dayandığı yasal zemini bir yasayla yasalaştırması zamanı geldi, geçiyor. Bir tasarı üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Bence bu konu fevkalade önemli. Siyasi iktidarın bu konuyu geciktirmeden terörle mücadelenin dayanacağı yasal bazı düzenlemeler yapması lazım. Bu işin, kanuni yasal dayanaklarının ortaya getirilmesi lazım."

"TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDAKİ SORUN DAHA FAZLA BÜYÜMEZ"

Başbuğ, Türkiye ve Rusya arasındaki sorunun uçak kriziyle tepe noktasına geldiğini ve daha fazla tırmanacağını düşünmediğini dile getirdi.

Her iki tarafın da ilişkileri normale dönüştürmeye istekli olduğunu vurgulayan Başbuğ, "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin kısa zamanda normale dönme şansının olduğunu düşünüyorum.

"BEN TÜRKİYE OLSAM ONU MAHKEMEYE ÇIKARTIRDIM"

Rus uçağını düşürdüğünü iddia eden kişi gözaltına alındı. Ben Türkiye olsam onu mahkemeye de çıkartırdım.

"YAPTIĞI İŞ ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN SUÇ"

Çünkü yaptığı iş esasında uluslararası hukuk açısından da suçtur. İki ülke arasındaki ilişki açısından o kişinin mahkemeye çıkarılması gerekiyordu." diye konuştu.

"EN BÜYÜK HAYALİM TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN'IN TEK DEVLET OLMASIYDI"

Konuşmasında hep gerçekçilikten söz eden İlker Başbuğ, bu arada gönlünden geçen bir hayali olduğunu belirtti ve bu konuda, "Benim en büyük hayalim, Türkiye ile Azerbaycan'ın tek devlet olmasıydı. Zaten denilmiyor mu, tek millet, iki devlet. Tercüman olmadan birbirimizle konuşuyoruz. Ama mümkün değil, yaptırmazlar. Keşke şartlar uygun olsaydı" diye konuştu.

"Askerin siyasete karışmama gibi bir lüksü var mı?" sorusuna İlker Başbuğ "Silahlı kuvvetler, gerekli görülen durumlarda düşüncelerini kamuoyu ile paylaşması lazım. Bu komplo olayları ile ilgili ne yapıldı, ne yapılmak istendi derseniz, silahlı kuvvetlerinin sesi kesilmek istendi. Oldu mu, gerçekleşti mi, Evet oldu. Amaç oydu zaten, silahlı kuvvetlerin sesini kesmekti" dedi.

"SURİYE POLİTİKASI TARAFSIZ DEĞİL"

Başbuğ, Türkiye'nin Suriye'nin merkezi hükümetiyle ilişkilerinin müspet olmadığını ve Suriye politikasının tarafsız işlemediğini ileri sürdü.

Suriye politikasının tarafsız olması halinde bazı şeylerin değişeceğini savunan Bağbuğ, "En önemlisi mülteci sorununda bu rakamlara ulaşma ihtimali zayıf olurdu. Daha az olurdu. Eğer Suriye merkezi hükümetiyle diplomatik ilişkilerimiz normal düzende olsaydı, bu mültecileri Suriye'nin kuzeyinde beraber oluşturabileceğimiz bazı kamplarda barındırma olanağına da sahip olabilirdik." sözlerine yer verdi.

Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Başbuğ, daha sonra kendi kitaplarını imzaladı.

UÇAĞI DÜŞÜREN DEĞİL, PİLOTU ÖLDÜRDÜĞÜ İDDİA EDİLEN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiğini öne sürerek 24 Kasım 2015'te Rus Su-24 uçağını düşürmesiyle ilgili olarak kimse gözaltına alınmadı, Türkiye Rusya'dan özür dilemeyi reddetti. Saldırıya uğrayan uçaktan sağ kurtulan Rus pilotu öldürdüğünü söyleyen Alparslan Çelik, İzmir'de gözaltına alındı. Fakat Alparslan Çelik de pilotu öldürdüğü için değil, 6136 Sayılı Kanun'un 13/2 maddesine göre 'harp silahı bulundurmak' suçundan tutuklandı.

Kaynak: AA / Güncel

Atatürk Üniversitesi İlker Başbuğ Suriye Rusya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
500

Yorumlar (119)

karkin:

Sen Türkiye olamazsın sen Türkiye''nin memurusun

21
4
yanıtYanıtla
-gslı:

BU ADAM AĞLAMA DUVARINDA GİDİP YAHUDİLERLE AĞLAYAN ADAM DEĞİL Mİ?

22
2
yanıtYanıtla
savaş:

ama bu şahıs uçagı düşürdüğünü degil pilotları vurdugunu kabul etti senin yanlışın olmasın uçagı düüşüren türk pilot vur emrini verende cumhurbaşkanı ve başbakan bunlarda itiraf etmişlerdi şimdi sen bunlarıdamı yargılasınlar diyorsun

20
0
yanıtYanıtla
noyan:

bundan genel kurmayı başk. bırak bekçi bile yapmam. Atatürkde böyle olsaydı. Türkiye Cumhuriyeti olmazdı. Rusya sana generallik verir.

17
3
yanıtYanıtla
Faruk:

Kendi pilotunu hapise attıracak kadar küçülmüş komutan kimlere teslim etmiştik silahlı kuvvetleri. Birde vatan için ölecekmiş??????

17
3
yanıtYanıtla
Türkoğlu:

Ne diyor Allah aşkına!

14
4
yanıtYanıtla
hatay:

yoryum yazanalrin zekasi kesinlikle normal degil. akepe kafasi = odun kafasi = pkk kafasi farkiniz yok

5
12
yanıtYanıtla
KENDİ ÜLKESİNİ SUÇLAYAN:

PKK İLE HDP VARDI BİRDE NURTOPU GİBİ PAŞAMIZ OLDU HADİ HAYIRLISI :)))DEMEK Kİ PKK BU GÜNE KADAR BÖYLE DHKPC KAFALI PAŞALAR YÜZÜNDEN BİTMEMİŞ. . .

14
3
yanıtYanıtla
Orhan Ferit Akbaba:

şu yazılan yorumlardan dolayı biz cahil bir milletiz. Neymiş İlker Paşa yazlığa git, chp hdp seni bekliyormuş. . . Adamı anlayacak kapasite mi var sizde ?

5
12
yanıtYanıtla
lolo:

bu adamı savunanlar iyi oksun bu haberi

12
4
yanıtYanıtla
Tüm 119 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title