Haberler

Nükleer Deneme Yapan Kuzey Kore'ye Türkiye'den Yaptırım

Güncelleme:

Nükleer deneme gerçekleştiren Kuzey Kore'ye tüm Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerce ilave ve genişletilmiş yaptırımlar uygulanmasını hükme bağlayan Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ve diğer uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak nükleer deneme gerçekleştiren Kuzey Kore'ye tüm Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerce ilave ve genişletilmiş yaptırımlar uygulanmasını hükme bağlayan Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

DIŞİLERİ BAKANLIĞINA BİLGİ VERİLMESİ İSTENDİ

Genelgede, Türkiye açısından da bağlayıcı niteliği bulunan BMGK kararının tüm ilgili kurum ve kuruluşlarca uygulanması ve yapılan işlemlerden 60 gün içinde Dışişleri Bakanlığı'na bilgi verilmesi gerektiği belirtildi.

KUZEY KORE'YE YAPTIRIMLAR

Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlar öngören 1718 ve 1874 sayılı BMGK kararlarının ardından çıkarılan 2006/36 ve 2009/17 sayılı genelgelerde yer alan hükümlere ek olarak ikinci bir talimata kadar söz konusu genelgede belli kararlar alındığı ifade edildi.

Buna göre, Kuzey Kore'den tedarik edilmesi ve bu ülkeye ihraç edilmesi yasaklanan mal ve hizmet listesine, balistik füze teknolojisinde kullanılabilecek her türlü uçak ve füze yakıtı, kömür, demir, demir cevheri, altın, titanyum cevheri, vanadyum cevheri ve az bulunan ham maddelerin transferi ve bu transferlerle ilgili mali işlemler, teknik eğitim, danışmanlık hizmetleri ve söz konusu malzemelerin tedariki, üretimi, bakımı ve kullanımıyla ilgili yardımlar dahil edildi.

KUZEY KORE'YE GİDECEK KARGOLAR DENETLENECEK

Türkiye tarafından Kuzey Kore çıkışlı, Kuzey Kore istikametli veya Kuzey Kore devleti ve vatandaşlarının ya da Kuzey Kore adına hareket eden kişilerle kuruluşların aracılık yaptığı, Kuzey Kore bayraklı hava ve deniz araçlarıyla taşınan ve havaalanları, limanlar ve serbest ticaret bölgeleri de dahil olmak üzere Türkiye'de bulunan veya Türkiye'den geçiş yapan bütün kargolarda, ilgili kurum ve kuruluşların gerekli denetimi yapması sağlanacak.

UÇAKLARA İNİŞ KALKIŞ VE ÜST UÇUŞ İZNİ VERİLMEYECEK

Türkiye'deki ilgili kurumlar, Kuzey Kore'ye gemi ya da uçak kiralanmasını ve mürettebat sağlanmasını önleyecek.

Yaptırımlar Komitesi'nce, münferiden kabul edilecek istisnai durumlar hariç olmak üzere gemilerin Kuzey Kore siciline tescil edilmesi, Kuzey Kore bayraklı herhangi bir geminin kiralanması, işletilmesi, klas hizmeti verilmesi, belgelendirilmesi ve sigortalanmasına ilişkin getirilen yasağın uygulanması, ilgili kurum ve kuruluşlarca sağlanacak.

Tedariki, satışı, transferi veya ihracatı yasaklanan maddelerin taşındığına ilişkin makul şüphe bulunması halinde denetim yapılması veya acil durumlar dışında, bahse konu uçaklara iniş, kalkış ve üst uçuş izni verilmeyecek.

Doğrudan ya da dolaylı Kuzey Kore tarafından görevlendirilen kişi ya da kuruluşlara ait veya işletilen gemilerin tedariki, satışı, taşınması, ihracı yasaklanan kargo taşıdığına ilişkin geçerli şüphe bulunan gemilerin acil durumlar, çıkış limanına dönüş, denetim yapılması veya komitece insani amaçlarla limana girişi önceden gerekli görülmesi istisnaları hariç olmak üzere Türk limanlarına giriş yapmaları önlenecek.

İNSANİ YARDIM FAALİYETLERİ HAKKINDA BAKANLIĞA BİLGİ VERİLECEK

Kuzey Kore diplomatı, hükümet temsilcisinin veya bir üçüncü ülke vatandaşının getirilen yaptırımlardan kaçınmak için yardım sağladığının ya da ilgili kararları ihlal ettiğinin belirlenmesi halinde, söz konusu kişi veya kişiler Kuzey Kore'ye veya vatandaşı bulundukları ülkeye gönderilmek üzere ulusal mevzuat çerçevesinde sınır dışı edilecek.

Ancak alınacak bu tedbir, söz konusu kişi veya kişilerin BM'ye bağlı işleri yürütmek üzere BM karargahına ya da diğer BM kurumlarına gitmesini engellememesi koşuluyla uygulanacak.

Bu madde söz konusu kişi veya kişilerin hukuki bir süreçten kaynaklanan zorunluluk bağlamında hazır bulunmasını gerektirmesi, tıbbi, güvenlik ya da diğer insani amaçla bir yerde bulunmasını zorunlu kılması ve komitenin her olay için münferiden yapacağı değerlendirme sonucunda ülkeden uzaklaştırılması 1728, 1874, 2087, 2094, 2270 sayılı kararlarla çelişmesi hallerinde uygulanmayacak.

Türkiye'nin kamu kurum ve kuruluşlarınca, Kuzey Kore birey ve kurumlarına gelir sağlayıcı nitelikte olmayacak şekilde Kuzey Koreli sivil halkın ihtiyaçlarını gidermeye yönelik gerçekleştirilmesi öngörülen insani yardım faaliyetleri hakkında gerekli değerlendirmenin yapılabilmesi ve ilgili uluslararası komitelerin önceden bilgilendirilebilmeleri için Dışişleri Bakanlığı'na bilgi verilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Birleşmiş Milletler Kuzey Kore Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (28)

MOTIVASYON:

SEN ONCE ISIDLE URAS KORKAK TR, BUNCA VATANDAS OLDU VE YARALANDI. SANKI IPLEYEN VARDA UTANMADAN YAPTIRIMMIS

12
4
yanıtYanıtla
Merhaba:

EZİKLİK BÖYLE BİR ŞEYMİŞ. . .

yanıt3
yanıt3
yildiz:

sumeyye henimin kocasi IHA yapiyor bunuda yapar eminim

yanıt0
yanıt0
Adınızı Yazın:

Türkiyenin gücü var mı ki yaptırım uyguluyor peeh yaptırım uygulasa pkkya uygulardı bakıyoruz kol kola girmeler sarmaş dolaş fotograflar syın apoya benim de selamımı söyleyin demeler ohhh ne güzel beee . . . . SOYAN SOYANA

10
5
yanıtYanıtla
türkiye sende yap yapamıyorsan sus sus:

türkiyey sadece muhtarlar dinler oda bedava 1300 lira maaşı için

12
0
yanıtYanıtla
??:

kuzey korenin çokta şeyinde olsa gerek zaten ülkemiz kendim için bişey istiyorsam namerdim yeterki efendimiz abd ve israile dokunmayın diyer oldu bu nasıl bir milli siyaset anlayan varmı

10
2
yanıtYanıtla
HABERCİLİK YAPIN KOMİKLİK DEĞİL ):

BAŞLIĞI OKUYUNCA GÜLMEKTEN GEBERDİM :))))TÜRKİYE KUZEY KOREDEN NE ALIR NE SATAR NASIL BİR YAPTIRIM UYGULADIK HEMDE ÇOK SERTMİŞ :))

11
0
yanıtYanıtla
???:

amaç abd ye uşaklık olsunda gerisi boş

yanıt9
yanıt0
kuzey kore türkiyeye kaale bile almaz:

kuzey kore türkiyeye sanane lan derse, türkiye ne cevap verecek abdye mi koşacak

10
1
yanıtYanıtla
ali dilmen:

aman kuzey korede çok koktu ödü patladı ulan Amerika Japonya yıllarca yartırım yapıyorda NE OLUYOR

9
0
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title