Haberler

Başbakan'dan 1915 Olaylarıyla İlgili Taziye Mesajı

Güncelleme:

Başbakan Erdoğan, 1915 yılında hayatını kaybeden Ermenilerle ilgili bir mesaj kaleme aldı. Erdoğan'ın mesajı Başbakanlık sitesinden yayınlandı.

Yarın Ermeni olaylarının 99. yıl dönümü. Başbakanlık internet sitesinden, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak ilk kez mesaj yayınlandı.

Mesajda, Ermeni vatandaşların ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan'ın, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için değerli bir fırsat sunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarının hangi din ve etnik kökenden olursa olsun, Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve diğer milyonlarca Osmanlı vatandaşı için acılarla dolu zor bir dönem olduğu yadsınamayacağını söyledi.

İlgili Haberler

"TAZİYELERİMİZİ İLETİYORUZ"

Başbakanlık sitesinde yayınlanan mesajda "Birinci dünya savaşında yaşananlar hepimizi ortak acısıdır. 1915'te ölen Ermenilerin torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz" denildi.

8 DİLDE DAHA YAYINLANDI

Açıklamanın resmi çevirisine İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Rusça, Doğu Ermenice ve Batı Ermenice (Diaspora'nın kullandığı dil) olarak Başbakanlık'ın resmi sitesinde de yer verildi.

ERMENİCE TWEET

Başbakanlık Kamu Diplomasi Koordinatörlüğü de açıklamayla ilgili Ermenice tweet attı.

İŞTE BAŞBAKANLIK SİTESİNDEN YAYINLANAN, BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN 1915 OLAYLARINA İLİŞKİN MESAJI:

“Ermeni vatandaşlarımız ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için  değerli bir fırsat sunmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarının hangi din ve etnik kökenden olursa olsun, Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve diğer milyonlarca Osmanlı vatandaşı için acılarla dolu zor bir dönem olduğu yadsınamaz.

Adil bir insani ve vicdani duruş, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kılar.

Tabiatıyla ne bir acılar hiyerarşisi kurulması ne de acıların birbiriyle mukayese edilmesi ve yarıştırılması  acının öznesi için bir anlam ifade eder.

"ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR"

Atalarımızın dediği gibi ‘ateş düştüğü yeri yakar’.

Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir.

1915 olaylarına ilişkin farklı görüş ve düşüncelerin serbestçe ifade edilmesi; çoğulcu bir bakış açısının, demokrasi kültürünün ve çağdaşlığın gereğidir.

Türkiye’deki bu özgür ortamı, suçlayıcı, incitici, hatta bazen kışkırtıcı söylem ve iddiaları seslendirmek için vesile olarak görenler de bulunabilir.

Ne var ki, tarihi meseleleri hukuki boyutlarıyla birlikte daha iyi anlamamız, kırgınlıkları yeniden dostluklara dönüştürmemiz mümkün olacaksa, farklı söylemlerin empati ve hoşgörüyle karşılanması ve bütün taraflardan benzer bir anlayışın beklenmesi tabiidir.

Türkiye Cumhuriyeti hukukun evrensel değerleriyle uyumlu her düşünceye olgunlukla yaklaşmaya devam edecektir.

"TÜRKİYE KARŞITLIĞI İÇİN BAHANE OLARAK KULLANILMASI KABUL EDİLEMEZ"

Fakat 1915 olaylarının Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma konusu haline getirilmesi de kabul edilemez.

Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan hadiseler, hepimizin ortak acısıdır. Bu acılı tarihe adil hafıza perspektifinden bakılması, insani ve ilmi bir sorumluluktur.

Her din ve milletten milyonlarca insanın hayatını kaybettiği I. Dünya Savaşı esnasında, tehcir gibi gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, Türkler ile Ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum ve davranışlar sergilenmesine engel olmamalıdır. 

Bugünün dünyasında tarihten husumet çıkarmak ve yeni kavgalar üretmek kabul edilebilir olmadığı gibi ortak geleceğimizin inşası bakımından hiçbir şekilde yararlı da değildir.

DİNLEME - ANLAMAYA ÇALIŞMA - HOŞGÖRME

Zamanın ruhu, anlaşmazlıklara rağmen konuşabilmeyi; karşıdakini dinleyerek anlamaya çalışmayı;  uzlaşı yolları arayışlarını değerlendirmeyi; nefreti ayıplayıp saygı ve hoşgörüyü yüceltmeyi gerektirmektedir.

ORTAK TARİH KOMİSYONU ÇAĞRISI

Bu anlayışla biz Türkiye Cumhuriyeti olarak 1915 olaylarının bilimsel bir şekilde incelenmesi için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısında bulunduk. Bu çağrı geçerliliğini korumaktadır. Türk, Ermeni ve uluslararası tarihçilerin yapacağı çalışma, 1915 olaylarının aydınlatılmasında ve tarihin doğru anlaşılmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Bu çerçevede arşivlerimizi bütün araştırmacıların kullanımına açtık. Bugün arşivlerimizde bulunan yüzbinlerce belge, bütün tarihçilerin hizmetine sunulmaktadır.

Türkiye, geleceğe güvenle bakan bir ülke olarak tarihin de doğru anlaşılması için  ilmi ve kapsamlı çalışmaları her zaman desteklemiştir. Etnik ve dini kökeni ne olursa olsun yüzlerce yıl bir arada yaşamış, sanattan diplomasiye, devlet idaresinden ticarete kadar her alanda ortak değerler üretmiş Anadolu insanları, yeni bir gelecek inşa edebilecek imkân ve kabiliyetlere bugün de sahiptir.

"HUZUR İÇİNDE YATMALARINI DİLİYOR, TORUNLARINA TAZİYELERİMİZİ İLETİYORUZ"

Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz.

Aynı dönemde benzer koşullarda yaşamını yitiren, etnik ve dini kökeni ne olursa olsun tüm Osmanlı vatandaşlarını da rahmetle ve saygıyla anıyoruz.”


 
 
 
 

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (207)

Türkiyempoyrazyeli@Gmail.com:

Herşey oldun da bir tek Türk olamadın be başbakan..!

61
26
yanıtYanıtla
Türkiyempoyrazyeli@gmail.com:

SENDE KENDİNE YAKIŞANI YAPMIŞSIN; DİĞER AKPLİLER GİBİ EN İYİ BİLDİĞİNİ YAPMIŞSIN; KÜFRETMİŞSİN ALLAHSIZ AKPLİ..!

yanıt0
yanıt0
vatandaşozt.s@mynet.com:

Trabzonlu biri olarak Ermenilerin burada neler yaptığı çok iyi biliyorum kadınlarımıza tecavüz ettiler çocukları öldürdüler taş taş üstünde bırakmadılar daha neler neler....hiçbir şekilde taziyelerimi iletmem..Hocalı da yaptıklarını daha kimse unutmadı

34
7
yanıtYanıtla
Deli Serkisdeli-serkis38@hotmail.com:

Siz gidip Ermeni insanları çoluk çocuk demeden boğazlarsanız, Hamile kadınların karnındaki çocuğun kız mı erkekmi diye iddaalaşıp karnını deşerek oyun oynarsanız, 3 yaşındaki çocuğun yanında annesinin boğazını keserseniz. İntikam almak için size uğrayanlar olur mutlaka. Yaptıklarınız yapılanların yanında denizde bir kum tanesidir.

yanıt0
yanıt0
akifbabakaan12345@hotmail.com:

atma be Trabzonlu ,Karadenizde ne Ermeni kaldi ne Pontus hatta insanlarin ibadet edicek kiliseleri bile yakildi ,yikildi.

yanıt0
yanıt0
say da gorersel_onay@hotmail.com:

karadenızde bır tane bıle ermenı oldurulmedı sen anadoluda kurtlerın oldurdugu ermenılerı say sehıt turklerıde sonra sayarsın

yanıt0
yanıt0
HPG.63man_tgx63@hotmail.de:

Ha şöyle yaptığınızın...arkasında durun Özür dileyin...Ermeniler den konu kapansın bi Sünni olarak Ermeni kardeşlerimin...yanındayız....ezilen yok sayılan bütün halkların yanındayız

10
30
yanıtYanıtla
canercaner@web.de:

güldürme beni, Sünni Komunist ;-DDHanifi Leninci ;-DDBukalamun reng degistirme senin rengin kirmizi, Komunist kirmizisi.Ateist sakir seni ;-DD

yanıt0
yanıt0
latifmlatif63@hotmail.com:

işte liderlik budur yıllarca kem küm edilip türkiye için bir leke olarak gösterilen bir olayın üzerine gidip ülkemizin aklanması yolunda atılmış büyük bir adımdır

12
26
yanıtYanıtla
Ak Yurekleesevdice.com@hotmail.com:

Çok iyi ve yerinde bir bildiri olmuş,Türkiye çevresindeki komşuları ile dost olması çıkarınadır.

11
23
yanıtYanıtla
Tüm 207 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title