Haberler

Başbakanın Alevi İftarına Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan Tepki: Haram Sofrasında Oturmak Alevilere...

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevilere yönelik iftar davetine tepki gösterdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevilere yönelik iftar davetine tepki gösterdi. ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş, AKP'nin Alevi düşmanlığının açık, net ve planlı olduğunu iddia ederek, "Davete katılmayacağız çünkü; Gazze'de, Suriye'de, Irak'ta çocuklar ölürken, lüks lokantalarda iftar sofralarında, sahte gülücüklerin atılacağı ve yalan demeçlerin verileceği "haram sofrasında' oturmak Alevilere yakışmaz" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Ankara Mülkiyeliler Birliği'nde Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan'ın Alevilere yönelik iftar davetine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Müslüm Doğan, Alevi Kültür Dernekleri adına Sami Emiroğlu, Hüseyin Gazi Vakfı Bakanı Gülağ Öz, PSA 2 Temmuz Vakfı ve Serçeşme Cemevi adına Emel Sungur, Hacı Bekta Veli Derneği Başkanı Ali Rıza Yıldırım ve ABF yöneticileri katıldı. ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş, AKP'nin Alevi düşmanlığının açık, met ve planlı olduğunu iddia ederek, "Davete katılmayacağız çünkü; Gazze'de, Suriye'de, Irak'ta çocuklar ölürken, lüks lokantalarda iftar sofralarında, sahte gülücüklerin atılacağı ve yalan demeçlerin verileceği "haram sofrasında' oturmak Alevilere yakışmaz" dedi. İftara katılmama nedenlerini sıralayan Gümüş, çözüm istediklerini belirterek, Erdoğan'ı çözüm yerine konu mankeni aramakla suçladı. Alevi Bektaşi Federasyonu'nun konu mankeni ve vitrin süsü olmayı reddettiğini ifade eden Gümüş, AK Parti iktidarı döneminde Aleviler lehine ciddi tek bir adımın bile atılmadığını, ayrıştırıcı ve nefret içeren dilin değiştirilmediğini savundu.

-ALEVİNİN ADI BİLE YOK-

Cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasından zorunlu din derslerinin kaldırılmasına, Madımak Oteli'nin müze yapılmasından Alevi-Bektaşi dergahlarının ve mal varlıklarının iadesine, Hacı Bektaş Dergahı'nın müze statüsünden çıkartılmasından ders kitapları başta olmak üzere bütün yazılı ve görsel medyadaki nefret içeren yayınların temizlenmesine, nefret suçlarına karşı cezai yaptırımların artırılmasına kadar hiç bir taleplerinin yerine getirilmediğini belirten Gümüş, sözlerine şöyle devam etti:

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptırdığı 293 sayfalık "Dini Hayat Araştırması'nda Alevinin adının bile olmaması bir dönemi ama asıl olarak bir zihniyetin çok iyi bir özetidir. 12 yıllık AKP dönemi, ayrımcılığın, eşitsizliğin, hukuksuzluğun arttığı, laiklik kırıntılarının bile yok edildiği, devletin tam anlamıyla bir AKP devleti olduğu, yalanın, rüşvetin ve yolsuzluğun neredeyse normalleştirildiği, siyasal İslam'ın her alanda öne çıktığı bir dönem oldu. Bu iftar davetine katılmayacağız çünkü; daveti yapan Erdoğan, Alevilerin haklarını çalan, Cemevine hakaret eden, katillerin affına, Sivas katliamı gibi bir insanlık davasının zamanaşımına "hayırlı olsun' diyen, Aleviler başta olmak üzere kendilerine benzemeyen herkesi fişleyen, Alevilere yuh çektiren, Alevi katillerini seçim meydanlarında öven birisidir. AKP'nin de kendisinin de partisinin de Alevi düşmanlığı açıktır, nettir, planlıdır. Erdoğan her fırsatta Alevi düşmanlığı yapıyor. "Alisiz Alevilik' gibi bir tek Alevi derneğinin bile savunmadığı tezleri gerçekmiş gibi sunuyor. Hayali düşmanlar yaratarak Alevilere karşı düşmanlığı körüklüyor.

2014 yılı itibariyle bu ülkenin 81 ilinde Alevi bir tek Vali, bir tek Emniyet Müdürü, bir tek Eğitim Müdürü yoktur. Bunun sorumlusu ise AKP ve Erdoğan'ın bizzat kendisidir. KPSS sınavını kazanan Alevi gençlerin önünü mülakat denen ayrımcı yöntemle kestiren kişi, Alevi olduğu ortaya çıkan bir tek genci kamuda, belediyelerde işe aldırmayan kişi daveti yapan kişidir."

-İFTARA KATILMAYIN ÇAĞRISI-

Gezi Parkı protestoları sırasında hayatlarını kaybedenlere ilişkin Erdoğan'ın sözlerine atıfta bulunan Gümüş, "14 yaşındaki Berkin Elvan'ı "terörist" ilan ederek annesini ve babasını yuhallattıran kişinin davetine katılmak, Ali İsmaillerin, Abdocanların, Ethemlerin, Berkinlerin öldürülmelerine de onay vermek anlamına gelecektir" dedi. Gezi sürecinin Alevi ayaklanması olarak gösterildiğini ve alevi mahallelerinin hedef yapıldığını savunan Gümüş, iftara harcanan paranın haram para olduğunu iddia etti. AKP'nin Alevi düşmanlığının açık, net ve planlı olduğunu iddia ederek, "Davete katılmayacağız çünkü Gazze'de, Suriye'de, Irak'ta çocuklar ölürken, lüks lokantalarda iftar sofralarında, sahte gülücüklerin atılacağı ve yalan demeçlerin verileceği "haram sofrasında' oturmak Alevilere yakışmaz" dedi. İnançlara saygılı olmanın, inanmış gibi yapmak olmadığını ifade eden Gümüş, Aleviler adına bu tür iftar programları yapanların Alevi dünyasında, Alevi hareketinde hiç bir karşılıklarının bulunmadığını söyledi. İnançlara saygılı olmanın, laiklik ilkesini hayata geçirmenin, dini, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı devletin kurumsal yapısının dışına taşımanın, devletin bütün inançlara eşit mesafede durmasını sağlayacağının altını çizen Gümüş, Alevilerin Sünni'nin ve Hristiyanların inancına saygılı olduğunu kaydetti. Gümüş, "Dost, musahip Alevi kuruluşlarını ve Alevi dedelerini de bu davete katılmamaya, Erdoğan'ın Alevileri konu mankeni yapma isteğini reddetmeye, AKP'nin halkımızı yanıltma çabalarını boşa çıkarmaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

Kaynak: ANKA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Fevzi Gümüş Ak Parti Gazze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri
500

Yorumlar (11)

Rizeli Mücahit:

Alevi Dedelerine aylik maas bagliyacakti Aleviler bunu kabul etmedi Adam daha ne yapsin arkadas?

6
11
yanıtYanıtla
Benbeyazm@m.m:

Senin adam dediğin kim anlamadım eğer tayibi kastediyorsan otartisilir ben onu adamdan başka her şeye benzetiyorum sende biraz daha dikkatli bakarsan anlarsın. ..

yanıt0
yanıt0
Sozkan:

Ben anlamadım.... Haram sofrasından kastınız nedir ki..... İftar mı? İftarı veren mi? Her iki halde de iftara göre sizin zaten helal hiç bir durumunuz olamaz.... İftarı verene bakılırsa size hiç kimse bu kadar değer veremez... siz kendinizi ne sanıyorsunuz. iftara gidip gitmemek sizin bileceğiniz. ama iftar sofrasına haram sofra derseniz kendinizi tarif edersiniz ki esas haram sizsiniz....... Pireye kızıp yorgan yakmayın... Müslümanlarında sabrını taşırmayın.....

5
11
yanıtYanıtla
Cevapciddfd@ghgh.de:

Haram sofrasi paranin geldigi yerin beli olmayisi yani Helal olmamasi. Cenabi Hakkin bana herseyle gelebilirsin ama Kul Hakki ile gelme dedigi sey. Alevi Dedeleri bu yüzden aylik maasi kabul etmediler ve en dogrusuda budur.

yanıt0
yanıt0
Denizyakamoznnn@mynet.com:

Müslümanların mı:))) sadece sen ve senin gibiler mi Müslüman.. komik gerçekten. Daha Müslüman kime dendiğini ve kimin Müslüman olduğunu bilmiyorsun. kalkmış burada yorum yapıyorsun...

yanıt0
yanıt0
haram yemiyen:

musluman dedıgın kım alevı vergılerıni sadece sunnıler yedıği zaman haramın büyüğünü yemiş olmuyorlarmı hz ali hacı Bektaş pirsultan Müslüman değilmiydi cahil

6
3
yanıtYanıtla
kapkara:

vay be aleviler neymiş de bizim haberimiz yokmuş boğazlarından hiç haram lokma geçmezmiş ...

1
5
yanıtYanıtla
Benbeyazm@m.m:

Belliki harami sende muslumanlik adı altinda çok yemişsin doğru bildin Aleviler haram yemez geç öğrenmişsin ama zararın neresinden dönsen kardir.

yanıt0
yanıt0
Benbeyazm@m.m:

Belliki harami sende muslumanlik adı altinda çok yemişsin doğru bildin Aleviler haram yemez geç öğrenmişsin ama zararın neresinden dönsen kardir.

yanıt0
yanıt0
ipek:

hani demirtaş sünni nin hakkını koruyacaktın ne oldu

2
2
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title