Haberler

Başbakan Yıldırım: 'Vatandaşlarımız Gelsin Buraya, Emin Ellerde Memleketine Parayı, Vergi Mergi de...

Başbakan Binali Yıldırım, "Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var, nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak hatta istihdamı artırmak için Hazine kefaleti getirmek suretiyle, Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir...

Başbakan Binali Yıldırım, "Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var, nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak hatta istihdamı artırmak için Hazine kefaleti getirmek suretiyle, Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz." dedi.

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısıyla, geçen hafta gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları paylaştı.

Söz konusu kararların, teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından hemen devreye gireceğini belirten Yıldırım, "Reel sektörün, ihracatla uğraşan sektörün sıkıntılarını biliyoruz. Yatırım yapan, üreten, Türkiye'nin değerine değer katan, ihracat yapan bütün kesimlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede bugüne kadar aldığımız tedbirlere ilave olarak yeni bir tedbir daha almış bulunuyoruz. Bunlardan birincisi, firmaların piyasada nakit ihtiyaçları, nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak hatta istihdamı artırmak için Hazine kefaleti getirmek suretiyle Kredi Garanti Fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, kararın ayrıntılarını şöyle anlattı:

"Piyasada KOBİ'ler, büyük firmalar, ihracat işiyle uğraşanlar yani ekonomimizi ayakta tutan bütün sektörlere, nakit sıkıntısını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Önemli bir kaynak yani bugün sıkışıklığı olan firmaların toplam hacminin 40 milyar lira olduğu düşünülürse bunun çok üzerine, 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi getirmiş oluyoruz. Burada ağırlıklı olarak bundan KOBİ'ler yararlanacak yani küçük işletmeler, esnaflar, orta ölçekteki işletmeler yararlanacak, ayrıca ihracatla, ticaretle uğraşanlar da bundan istifade edecek."

"KOBİ'lere ilave kıyak yapmış oluyoruz"

İhracat kredilerinde, garanti yani teminatın yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90, ticari kredilerde ise yüzde 85 uygulanacağını bildiren Yıldırım, "Demek ki KOBİ'ler, istihdamımızın yüzde 65-70'ini, firma sayısı olarak yüzde 98'ini, ihracatımızın yine yüzde 60'tan fazlasını oluşturan KOBİ'lere burada bir ilave kıyak yapmış oluyoruz. Buna da ihtiyaç var. Çünkü bunlar ekonomimizin belkemiğini oluşturuyor. İhracatta niye yüzde 100? Çünkü ihracatçı satıyor, sattığının parasını da hemen alıyor. Çok kısa vadeli bir şey. Orada bir sıkıntı yok." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, şunları ifade etti:

"Bu nasıl olacak? '250 milyar lirayı vereceğiz de böyle bir kaynak oluşturacağız da bunun karşılığı var mı, yok mu' diye hemen soru akla gelebilir. Burada bir kere planlanan dışında bütçe açığını artıracak, yeni borçlanma gerektirecek bir düşünce yok. Bunu bilmekte fayda var. Bu, sadece 2017 bütçesinde ve arızi gelirlerden gelen paralarla karşılanacak. Bütçeden nasıl karşılanacak? Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız. Birinci ve en önemli tedbir budur. Bu tedbir, iş dünyamıza, üretim yapan tesislerimize, ihracat yapan, yeni iş, AŞ imkanı sağlayan bütün iş dünyamıza ciddi bir rahatlama getirecek. Hayırlı, uğurlu olsun."

"Kurumlar Vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız"

Yıldırım, ekonomiye ilişkin tedbirler kapsamında, 2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayisine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek verileceğini bildirdi.

Yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatacaklarına dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Biraz daha detay verirsek, 2017 yılında yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcudun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar Vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Sadece o yatırımla sınırlı değil, bütün bu işinin içerisinde bunu kullanabilecek. Gayet güzel aslında biz de mi başlasak? Yani güzel bir iş. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz."

Teşvikin tamamının diğer kazançlara uygulamanmasına ilişkin açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Teşvikin tamamını önceden 5-10 yıla kadar giden indirim tutarlarını yüzde 80'e kadar biz müsaade etmiştik. Şimdi yüzde 100'ünü derhal tüm kazançlarından indirebilecek. Gerekirse aynı yıl tüm kazançlarından indirerek, bir dahaki yıla sarkmayacak, 2017'deki yatırımlarıyla ilgili." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Binali Yıldırım Çankaya Köşkü Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title