Haberler

Başbakan Yıldırım: Türkiye'nin Güneyinde Bir Kürt Oluşumu Meydana Getirmek Kabul Edebileceğimiz Bir...

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili "Türkiye'nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek, bu asla Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili " Türkiye'nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek, bu asla Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Komşu ülke olarak Türkiye, yakından ilgili İran başta olmak üzere Rusya, Amerika hatta bazı körfez ülkeleri de Suudi Arabistan'ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye'de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gaziantep'te 54 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısıyla ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, "Dün, Gaziantep'te kaybettiğimiz canlarımız için üzüntülerimi ve taziyelerimi belirterek, başlıyorum. Bu terör saldırısında çoğu çocuk olan 29 tane çocuk, neyin ne olduğunu bilmeyen, daha hayatının baharına bile gelmemiş çocukları, çocukları kullanarak katleden bu alçak terör örgütlerini en ağır kelimelerle lanetliyoruz. Vatandaşlarımızın acılarını paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

'DAYANIŞMA VE İŞBİRLİĞİNİ İYİ NİYETLE DEVAM ETTİRİYORUZ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bu sabah Çankaya Köşkü'nde yaptığı 3 saatlik görüşmenin gündem maddeleri hakkında bilgi veren Başbakan Yıldırım, "Bu sabah resmi konutta CHP ve MHP genel başkanları Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Devlet Bahçeli ile bir araya geldik. 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sürecinde başlattığımız dayanışma ve işbirliğini ülke menfaatleri, Türkiye'nin geleceği konusunda o günden bugüne kadar kararlılıkla, iyi niyetle devam ettiriyoruz. 7 Ağustos'ta Yenikapı'da yaşanan ve Türkiye'ye yeni kapılar açan birlik, beraberlik ve uzlaşma ruhunu devam ettirmek, ülkemizin terörle mücadelesinde, ülkemizin iç ve dış sorunlarını kolayca aşmasında temel konularımızda beraber hareket etmek, tabiatıyla her bakımdan milletimize ve ülkemize büyük bir katkı sağlıyor. Bu sabahki toplantıda da genel başkanlara ülkemizin başını ağrıtan birkaç temel konuda bilgi verme fırsatı bulduk. Özellikle uzun süreden beri devam etmekte olan PKK terörüyle yaptığımız mücadelede geldiğimiz noktayı ve bundan sonraki hareket tarzımızı anlatma fırsatı bulduk. Bazı detayları da kendileriyle paylaştık" diye konuştu.

'SURİYE KONUSUNDA FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNMA FIRSATIMIZ OLDU'

CHP ve MHP liderleriyle görüşmesinde Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Yıldırım, "Bunun yanı sıra Türkiye, Suriye ve Irak'ta, uzun süreden beri devam eden istikrarsızlık nedeniyle büyük bir zorlukla karşı karşıya. Sınır boyunca hem teröre destek anlamında, hem de buradaki istikrarsızlığın Türkiye'ye taşınma riski anlamında yaşanan gelişmeler var. Bunlarla ilgili düşüncelerimizi ve bundan sonraki hareket tarzımızı da paylaşma fırsatı bulduk. Özellikle Suriye konusunda bundan sonraki süreç için neler yaşanabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunma fırsatımız oldu" dedi.

'SURİYE'DE YENİ BİR SAYFANIN AÇILMASI HAYATİ ÖNEME SAHİP'

Suriye'de yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmede de bulunan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Burada Türkiye'nin duruşu çok nettir. Suriye, bugün 6 seneyi bulan bir iç savaşla maalesef enerjisini günden güne kaybediyor. 500 bin civarında masum insan, bu anlamsız iç savaşta hayatını kaybetti. Artık akan kanın daha fazla sürmemesi, Suriye'de huzurun ve istikrarın tekrar sağlanması bizce bölge için yapılacak en öncelikli ve en önemli işler arasında yerini almış durumda. Burada taraflar var. Taraflar kim? Rejim. Diğer taraf kim? Rejimle mücadele eden Suriye'nin muhalifleri. Bir de DEAŞ, PYD, YPG gibi terör grupları var. Diğer taraftan da koalisyon güçleri var ve rejimin davet ettiği Rusya var. Bütün bu tarafların İran'ı da Suudi Arabistan'ı da buna dahil edebiliriz, bütün bu tarafların aklıselimde bir araya gelip, Suriye'de akan kanın durdurulması ve tekrar bütün Suriyelilerin temsil edileceği bir yönetim şeklinin oluşturulması esastır. Bizim önemle üzerinde durduğumuz konu çok nettir. Suriye'nin bölünmemesi, toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi, herhangi bir etnik gruba avantaj sağlayacak yeni bir yapılaşmaya izin verilmemesi. Görüyoruz ki bazı gayretler var. Türkiye'nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek; bu asla Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı ve etnik temele dayalı olmayan bütün grupların içinde yer aldığı kucaklayıcı, kapsayıcı bir yönetimin oluşturulması. Bu esastan hareketle komşu ülke olarak Türkiye, yakından ilgili İran başta olmak üzere Rusya, Amerika hatta bazı körfez ülkeleri de Suudi Arabistan'ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye'de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip"

'MUSUL'UN KURTARILMASINA YÖNELİK FAALİYETLERİ TASVİP EDİYORUZ'

IŞİD'le mücadeleye ve Musul'un kurtarılmasına yönelik faaliyetlere değinen Başbakan Yıldırım, gelişmelerin yakından takip edildiğini vurgulayarak, "DEAŞ'ın Irak'ta faaliyetlerinin sonlandırılması ve Musul'un kurtarılmasına yönelik faaliyetleri izliyoruz ve bunları tasvip ediyoruz. Bu alanda, Irak'ta taraflarla yakın işbirliği içerisinde daha istikrarlı ve merkezi yönetimin bütün ülkede söz sahibi olacağı bir durumun sağlanması için Türkiye olarak gereken katkıyı vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRILARIN ONAYLANMADIĞINI İFADE ETMEK İSTERİZ'

İsrail'le normalleşme süreci üzerinden İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırısına tepki gösteren Başbakan Yıldırım, "Son zamanlarda İsrail'in Gazze bölgesine karşı giriştiği hava saldırısının da asla sivillere yönelik, bu saldırıların onaylanmadığını açık bir dille ifade etmek isteriz. Bizim İsrail'le ilişkilerimizin normalleşmesi Filistinlilerin haklı davalarına karşı duruşumuzu, onlarla birlikte hareket etmemizi asla engellemez" diye konuştu.

'DOĞU VE GÜNEYDOĞU'YA YÖNELİK YATIRIM, TEŞVİK VE DESTEK PROJELERİNİ TAMAMLADIK'

Başbakan Yıldırım, ayrıca terörden etkilenen Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik çalışmaların tamamlandığını ve detaylarının bölge illerine düzenlenecek ziyaretlerde açıklanacağını söyledi. Terörün bıraktığı izlerin silinmesinin amaçlandığını vurgulayan Yıldırım, "Uzun zamandan beri devam eden Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini nihayet tamamladık. Bunlarla ilgili detaylı açıklamayı esasen bugün yapmayacağız. Bölge illerinde peyderpey önümüzdeki günlerde bizzat giderek, oradaki vatandaşlarımızla beraber olup bu açıklamaları orada yapacağız. Terörle mücadelenin devam ettiği iller ve o illerle doğrudan değil, ama dolaylı etkilenen iller de var. 20'nin üzerinde il. Bunlara yönelik genel teşvikler, destekler dışında buralardaki yatırım açığını kapatmak ve buralardaki işsizlik oranını düşürmeye yönelik ciddi tedbirler var. Tarım, ulaştırma, alt yapı, enerji, sağlık, turizm, eğitim alanında var. Ayrıca teşvikler var. Önümüzdeki aydan başlamak üzere 2019'a kadar yatırımlar ilaveten teşvik edilecek. Buraya ilave bütçeler ayarlanacak. Belirlenen önceliklere göre buralara yatırım yapılacak" dedi.

'VESAYET DÖNEMİNDEN KALAN MADDELERİ DEĞİŞTİRMİŞ OLACAĞIZ'

Anayasa değişikliğiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldırım, Anayasa paketinin üzerinde uzlaşılan maddelerinin önümüzdeki günlerde Meclis'e geleceğini belirtti. Başbakan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"3 parti, birer arkadaş görevlendirerek bu süreci başlattık. Aşağı yukarı bugüne kadar 8-10 görüşme oldu ve bazı önemli hususlarda görüş birliğinin sağlandığını görüyoruz. Bu da memnuniyet verici. Zannediyorum, önümüzdeki 5-10 gün içerisinde bu çalışma bir noktaya gelecek ve bütün bunlar genel başkanlara sunulacak. Biz de bir kere daha gözden geçirerek mutabık olduğumuz maddeleri Meclis'e getirerek, Meclis'te oylamak suretiyle kısmi de olsa bir değişikliği, milletin ihtiyacı olan ve vesayet döneminden kalan maddeleri değiştirmiş olacağız. Böylece, tam anlamıyla kapsamlı bir Anayasa olmasa bile yeni bir Anayasa'ya giden yolda önemli bir adımı anlaşarak, uzlaşarak yapabilmeyi başaracağı.z" - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Binali Yıldırım Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title