Haberler

Başbakan Yıldırım Ntv-Star Tv Ortak Yayınında: (4)

Başbakan Binali Yıldırım, kapatılan eğitim kurumları, vakıflar ve derneklere ilişkin "Kriter tamamen FETÖ ile ilişkili, ilgili ve iltisaklı bütün kurum ve kuruluşları kapatmak, bunları devletin teslim almasıdır ama bu şu anlama gelmiyor.

Başbakan Binali Yıldırım, kapatılan eğitim kurumları, vakıflar ve derneklere ilişkin "Kriter tamamen FETÖ ile ilişkili, ilgili ve iltisaklı bütün kurum ve kuruluşları kapatmak, bunları devletin teslim almasıdır ama bu şu anlama gelmiyor. Buralarda okuyan öğrenciler, vakıflarda, derneklerde çalışan insanlar var, dershaneye giden çocuklar var. STK'lar ve hastaneler var. Bunlar devlet eline geçiyor, Hazine'ye geçiyor mülkiyetleri ama faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi için de ilgili bakanlıklarımız hemen iş başı yaptılar." dedi.

Yıldırım, NTV- Star televizyonu ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Kapatılan eğitim kurumları, vakıflar ve derneklerle ilgili kriterin ne olduğu sorusu üzerine Yıldırım, "Kriter tamamen FETÖ ile ilişkili, ilgili ve iltisaklı bütün kurum ve kuruluşları kapatmak, bunları devletin teslim almasıdır ama bu şu anlama gelmiyor. Buralarda okuyan öğrenciler, vakıflarda, derneklerde çalışan insanlar var, dershaneye giden çocuklar var. STK'lar ve hastaneler var. Bunlar devlet eline geçiyor, Hazine'ye geçiyor mülkiyetleri ama faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi için de ilgili bakanlıklarımız hemen işbaşı yaptılar. Tespitleri yapıyorlar. İnşallah Pazartesi günü mesai başladığında hiçbir sıkıntı yaşamadan tıkır tıkır işler devam edecek ancak terör örgütünün elinden alınmış olacak." diye konuştu.

Yıldırım, "Yeni bir kararname yolda mı, kapsamı nedir?" sorusuna "Var tabii, olacak. Şu anda çalışılıyor. Daha ziyade reformlarla ilgili. Bu kanlı darbe girişiminin tekrarlanmaması için ciddi anlamda bazı adımlar atılması lazım. Her bakımdan o adımları içerecek. Bu örgütün daha başka kaynakları var. Onları ortadan kaldıracak tedbirler var. Onun dışında başka bir şey yok." yanıtını verdi.

Olağanüstü hal kararının uzama olasılığıyla ilgili Yıldırım, mümkün mertebe süreyi uzatmayı düşünmediklerini, 90 güne kadar işleri yoluna koyacaklarını düşündüklerini, koyamadıkları takdirde tekrar uzatma talebinde bulunabileceklerini dile getirdi.

"Gözaltı süresi bütün soruşturmaları kapsıyor mu?" sorusuna karşılık da Yıldırım, "Sadece bununla ilgili" şeklinde konuştu.

"Milletin iradesini asla ve asla hiç kimse sona erdiremez"

"Darbe girişiminin ardından Cizre'de de insanlar sokağa çıkıp engel olmuşlar. Bölgeden buna benzer bilgiler geldi mi?" sorusu üzerine Yıldırım, şunları söyledi:

"Zaten bu iş çıkınca bölgede bölücü terör unutuldu, insanlar unuttu onu, yok saydı. Bu daha büyük tehlike ve hemen her yerde sokağa çıkıp ülkeye sahip çıktı insanlar. Bu çok güzel bir şey. Bizi bu musibet, bu bela birleştirdi. Fikirlerimiz, partilerimiz, söylemlerimiz farklıydı. Birbirimizle konuşamıyorduk, bir araya gelemiyorduk ama bu olay milleti birleştirdi. Herkes birbiriyle kenetlendi. Kimse kimsenin kılığına kıyafetine bakmadı. Kimse göz rengine, saç ve ten rengine bakmadı. Gözyaşlarının rengine baktı herkes. O gözyaşlarının rengi de hep aynıydı. Bu bizi birleştiren en büyük olaydı. Bunun için bu olayın baş kahramanı milletime şükranlarımı sunuyorum ama Türk medyasının da hakkını teslim etmemiz lazım. Çok güzel bir imtihan verdiler. Başta NTV ve diğer bütün kanallar. A Haber, CNN, TGRT, aklımıza gelen, TRT, hepsi. Baştan sona çok teşekkür ediyoruz. Tabii bir talimat almadan, bir zorlamaya maruz kalmadan... Hani onlar durumdan vazife çıkarıyor, akılları sıra ülkeyi daha iyi yöneteceğiz diye insanları öldürüyor ama medya da durumdan vazife çıkardı. Nasıl bir vazife çıkardı? Darbeye geçit yok kardeşim. Milletin iradesini asla ve asla hiç kimse sona erdiremez. Mesaj buydu."

Darbe girişimi esnasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile konuştuğunu aktaran Yıldırım, "Onlar da 'Sonuna kadar arkanızdayız' diye açık destek verdiler. Hatta 'Sokaklara da gönderin taraftarlarınızı, partililerinizi' dedim, 'Tabii' dediler. Haklarını teslim etmek lazım. Herkes kenetlendi. Doğu Perinçek bile." dedi.

Yıldırım, Akıncılar Üssü'nün nasıl bombalandığıyla ilgili ise "Oranın işin beyni, merkezi olduğunu dolayısıyla oraya bir şeyler yapılması gerektiğini söyledim. 'Pistleri bombalayın kardeşim' dedim. Özel harekat oraya gidecek, onlara müsaade etmiyorlar. 'Bunların direncini kıracak bombalar atın' dedim. Bunlar, 'Attık, ediyoruz' falan dediler ama ben iş sağlam olsun diye Cumhurbaşkanımızı da aradım ve sağolsun devreye girdi ve nihayet halloldu o iş." değerlendirmesinde bulundu.

"Yüksek Askeri Şura Toplantısı öne alındı. Bunun Çankaya'da yapılmasının manası nedir" sorusuna karşılık Yıldırım, "Normale döndük. Zaten Başbakanın başkanlığında yapılan bir toplantı. Zaten toplantı yeri de toplantıyı yapan makamın yerinde olmasından doğal bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Komuta kademesinde değişiklik beklenmesine ilişkin Yıldırım, Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi'nin rahatsızlığının dikkate alınacağını, onun dışında henüz verilmiş bir kararın olmadığını dile getirdi.

"Başarırsam kahraman, başaramazsam niyazi olmaz"

Yıldırım, "TSK'nın yeniden yapılanması mutlaka söz konusu. Bunun aranızda konuştuğunuz kıstasları var mı? Bu çok önemli bu aşamadan sonra..." sözleri üzerine, şunları kaydetti:

"Mutlaka bunu yapacağız. Böyle bir ihtiyaç olduğu da anlaşılıyor. Bu yapı, maalesef Ergenekon, Balyoz gibi yapılar buradan çıktı. İhtilal üreten yapıların artık Silahlı Kuvvetler içinde yerinin olmaması lazım. Modern dünyada, gelişmiş bir ülkenin ordusu kendi ülkesine, milletine tehdit olamaz. Tehdit olmaktan mutlaka çıkarmak lazım. Bunun yolu da gereken reformların, yapısal değişikliklerin gerçekleştirilmesi ve bunun bir sisteminin, senaryosunun kurulması lazım. Yani böyle anlık müdahalelerle, şunlarla, bunlarla işi tesadüflere bırakamayız. Öyle birşey olacak ki darbeye teşebbüs etmeye bile cesaret edemeyecek. 'Edeyim de başarırsam kahraman, başaramazsam niyazi' olmaz. Buna bile izin vermememiz lazım. Bunu komuta kademesindeki komutanlarla görüşeceğiz. Biz siyasi olarak neler yapılacağını biliyoruz. Benzer ülkelerdeki uygulamalar belli. Ordu-siyaset ilişkileri belli. Bunların hepsi gözden geçirilecek ve ülkemize en uygun yapılanmaya gidilecek."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Binali Yıldırım Star Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title