Haberler

Başbakan Yıldırım: Rusya İle İlişkimizde Zor Günler Geride Kaldı

Güncelleme:

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya'da mevkidaşı Medvedev'le görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında "Ülkelerimiz arasında son bir yılda zor günler geçirdik ama zor günler geride kaldı." dedi.

Rusya'da siyasi temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım Rus mevkidaşı Medvedev ile yaklaşık 45 dakikalık görüşmesinin ardından iki lider kameralar karşısına geçti. Başbakan Yıldırım Rusya ile ilişkiler noktasında, "Memnuniyetle söyleyebilirim ki Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır şekilde ekonomi bakımından ikili ilişkileri çok daha ileriye taşıyacak potansiyelimiz, irade mevcut. Önemli olan bu iradenin hayata geçmesidir. Bu konuda iki başbakan olarak işin takipçisi olacağız, bundan da kimsenin endişesi olmaması gerekir." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya'da mevkidaşı Medvedev'le görüştü. Görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

MEDVEDEV: PROJELER ÜZERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

Basın toplantısında sözü ilk olarak Medvedev aldı:

"Aramızdaki sorunlara rağmen, projeler üzerine çalışmaya devam ediyoruz. En önemlisi ticari ve ekonomik işbirliği mekanizmalarımızı yeniden başlatmak. Son sene ticaret hacmimiz azaldı. Bunun siyasi ve ekonomik nedenleri var. Ortak yatırım fonu oluşturmaya karar verdik. 3. ülkelerde de ortak projeler yürüteceğiz. Türk Akımı Projesi'nde de önemli bir gelişme var. Anlaşma onaylandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilgili kanunu onayladı. En yakın zamanda bu anlaşma bizde de onay sürecinden geçecek ve ilgili süreç tamamlanacak."

"SURİYE KONUSUNU MASAYA YATIRDIK"

* Suriye konusunu da ele aldık. Dış politika meseleleri genelde devlet başkanları düzeyinde ele alınıyor. Bununla beraber sayın başbakanla da Suriye konusunu ele aldık. Oradaki durumun normalleşmesi gerekiyor. Bu her iki ülke için de önceliktir. Bu bütün bölgenin yararına olacaktır. Şundan yola çıkarak hareket ediyoruz. Suriye'nin geleceğinin belirlenmesi iç diyaloğun korunmasıyla olabilir sadece. Bütün bunlar Suriyeliler tarafından yapılmalı. Suriye'de yuva kuran terör örgütleri var. Açıkçası geçmişte bu tarz diyaloğumuz yoktu ancak şu an var. Terör tehdidi konusunda ortak bir görüşümüz var. Bu diyaloğun ilerde de devam edeceğinden eminim.

YILDIRIM: İLİŞKİLERİ DAHA 2015 ÖNCESİNİN DAHA İLERİSİNE GÖTÜRME NİYETİMİZ VAR

Ardından söz alan Başbakan Yıldırım özetle şu ifadeleri kullandı:

"Ülkelerimiz arasında son bir yılda zor günler geçirdik ama zor günler geride kaldı. Bundan sonra geleceğe odaklanmamız icap ediyor. İlişkileri Kasım 2015'in öncesine değil daha da ilerisine götürmek gibi bir niyetimiz var. Bugün enerjiden ulaşıma turizmden kültürden tarıma bütün alanlarda ekonomik siyasi ilişkilerimiz bunların hepsini etraflıca konuştuk. Bakanlar etraflıca görüştüler, karara bağladılar. Türkiye Rusya ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır şekilde ekonomik bakımdan ikili ilişkileri çok daha ileriye taşıyacak potansiyel mevcut önemli olan bu iradenin hayata geçmesidir. İki başbakan olarak bunun takipçisi olacağız. Bundan kimse endişe etmemeli.

"KÜLTÜREL ANLAMDA DA İLİŞKİLERİMİZ VAR"

Mavi ve Batı akımının yanı sıra Türk Akımı'nda da hızlı kararlar aldık. Nükleer enerjiyle ilgili Akkuyu Projesi bizim stratejik proje olarak gördüğümüz alandır. Projenin biraz daha hızlandırılarak Türkiye'nin 100. kuruluş yıldönümünden önce bir fazının hayata geçmesini istiyoruz. Yaşanan 1 senelik sürede bazı alanlarda istemediğimiz şekilde geriye düştük. Ticaret hacmimiz istemediğimiz rakamlara düştü. Rusya ile ilişkilerimizi sadece ekonomik anlamda görmüyoruz. Kültürel anlamda da ilişkilerimiz var. Diyalog yoluyla ülkemizin ortak menfaatleri iki halkın dostluğu temelinde çözemeyeceğimiz hiçbir engel yoktur diye düşünüyoruz. Ortak paydaları tespit ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

"TURİZMİ 2017'DE TELAFİ EDEBİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"

* Turizmde Türkiye ile Rusya arasında son 1 seneye kadar çok önemli bir noktaya gelmiştik. Geçen seneden itibaren bir düşme oldu. 2017'de bunu telafi edebileceğimiz düşünüyorum. Terör tehdidi her ülke için geçerlidir. Her türlü tedbiri alıyoruz. Bugün geçmişten daha fazla gayretler var bu konuda. Alınan kararlar var. Bunun herhangi bir üzücü olayla sonuçlanmaması için, başta istihbarat paylaşımı olmak üzere işbirliğine gidiyoruz. Bizim gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak konusunda hiçbir tereddütümüz yok.

* Bugün Suriye konusundaki dialog, eskisine göre daha iyi. Rusya ile son zamanlarda askeri ve diplomasi kanadında çok verimli diyalog gerçekleşiyor. Halep'te yaşanan insanlık dramının bir an önce sona ermesi önemli. Özellikle terör gruplarının ayıklanması hayati önem taşıyor. Türkiye'nin bölgedeki hedefi, DEAŞ, PKK, PYD gibi örgütlerdir. Ve mültecileri yaşadıkları topraklara geri döndürmektir. Bunun için bölgedeki çalışmalarımız devam ediyor. Suriye'de çözümün düne göre daha yakında olduğunu düşünüyorum.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title