Haberler

Başbakan Yıldırım: Gerekirse Rusya'ya Tazminat Veririz

Güncelleme:

Başbakan Binali Yıldırım, düşürülen Rus uçağıyla ilgili gerekirse Rusya'ya tazminat ödenebileceğini söyledi. Mısır'a da yeşil ışık yaktı: Bakanlar seviyesinde ilişkiler başlayabilir.

Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber'e yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya üzüntülerini dile getirdiği mektup göndermesiyle 'işin tatlıya bağlandığını' ve askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak gerekirse Rusya'ya tazminat ödenebileceğini söyledi.

ERDOĞAN VE PUTİN TELEFONLA GÖRÜŞECEKLER

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çarşamba ya da perşembe günü telefonda görüşeceğini de açıkladı.

"İŞ TATLIYA BAĞLANMIŞTIR"

'6 ayda yaşananları yaşanmamış gibi kabul edip yola devam edeceklerini' belirten Yıldırım, "Gerekirse tazminat vereceğimizi, ilişkilerin normale dönmesini arzu ettiğimizi ifade ediyoruz. Olayın özü aslı budur, tek taraflı değil iki taraflı bir iradedir. İş tatlıya bağlanmıştır" dedi.

MISIR'A YEŞİL IŞIK

Başbakan, "Aynı bölgede yaşıyoruz, birbirimize ihtiyacımız var. Bakanlar seviyesinde bile ilişkiler başlayabilir. Buna mani bir hal yok. Bunun olması konusunda da biz hazırız. 3 günlük dünya, neyin kavgasını ediyoruz." diyerek Mısır'a da yeşil ışık yaktı.

Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber ekranlarında yayınlanan bir programda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"GEREKİRSE TAZMİNAT VERİRİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektubun içeriğine değinen Başbakan Yıldırım, "Mektubun içeriği çok açık. Üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Burada hayatını kaybedenlerden acılarını paylaştığımızı söylüyoruz. Gerekirse tazminat vereceğimizi söylüyoruz. Bu ilişkilerin bundan sonra normale dönmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Karşı tarafta bunu uygun buluyor, onaylıyor. İş siyasette öyle takdir edilir, böyle takdir edilir. Biz o tarafında değiliz. Her ne şekilde takdim edilirse edilsin olayın özü budur ve tek taraflı bir irade de değildir. Bunun üzerini eşelemek, ayrıntıya girmek ne ülkemize ne Rusya'ya faydası yoktur. Bence mesele tatlıya bağlanmıştır. Bundan sonra önümüze bakmalıyız" şeklinde konuştu.

"ÖNEMLİ OLAN ŞİKAYET ETMEK DEĞİL, ÖNEMLİ OLAN SORUN ÇÖZMEKTİR"

Başbakan Yıldırım, Rusya'nın Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye ile ilgili şikayetleri olup, olmadığı yönündeki soruya, "Herkes birbirini şikayet ediyor da bir şey çıkmıyor. İsrail şikayetlerinin sayısı 100'ü aştı. Önemli olan şikayet etmek değil, önemli olan sorun çözmektir. Şikayet etmekle neyi çözeceğiz? Orada kan akmaya devam ederse, orada insanların gözyaşı dinmezse bunlar boş işler. Birbirimizin daha olumlu yönlerini öne çıkarmamız lazım. Dostluklarımızı artırmamız, düşmanlıklarımızı azaltmamız lazım. Bu coğrafyada bunu yapmaya mecburuz. Bu coğrafya çok dinamik bir coğrafya. Kültürlerin birbirleriyle buluştuğu bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bir ada ülkesi olsak bunları belki hiç konuşmamıza ihtiyaç yok. Türkiye, tarihin bütün dönemlerinde, hep dinlerin, medeniyetlerin, kültürlerin buluştuğu, kesiştiği bir yer olmuştur" diye cevap verdi.

"MISIR'LA BAKANLAR SEVİYESİNDE İLİŞKİ BAŞLAYABİLİR"

Türkiye'nin Irak ve Mısır'la ilişkilerine de değinen Yıldırım, "Biz Irak'ın toprak bütünlüğünü her şeyin üstünde tutarız. Bölgedeki mezhep, etnik çatışmaların tarafı olmayız. Merkezi Irak yönetimiyle, Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimle de bir sıkıntımız yok. Irak'la aramızı açmaya çalışanların olduğunu biliyoruz, bunlara fırsat vermeyeceğiz. Mısır'da demokrasiye bir darbe olmuştur. Seçimle iş başına gelen Sayın Mursi darbeyle indirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız en başından beri bunun bir darbe olduğunu, bununla ilgili değişimi asla onaylamayacağımızı bütün dünyaya duyurmuştur. Bunu bir tarafa koyalım ama bir yandan da hayat devam ediyor.

Aynı bölgede yaşıyoruz, birbirimize ihtiyacımız var. Gemilerimiz Süveyş'ten Kızıldeniz'e geçiyor, oradan Arabistan'a, Ürdün'e, Yemen'e, Afrika'nın doğusuna gidiyor. Her şeyi istesek de birden bire kesemeyiz. Böyle bir coğrafi yakınlığımız var. Aynı zamanda dini, kültürel bağlantılarımızı söylemiyorum. Oradaki rejim değişikliğinin şekli şemali, işbaşından uzaklaştırılan Mursi başta olmak üzere, onun ekibinden uzaklaştırılanlara haksız isnatlar bir tarafa, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde bir mani hal yok. İş adamlarımız, yatırımcılarımız karşılıklı gidip gelebilirler. Böylece belki ileride normalleşmeye de bir zemin olur. Bakanlar seviyesinde bile ilişkiler başlayabilir. Buna mani bir hal yok. Bunun olması konusunda da biz hazırız. Karşılıklı olarak bizden Mısır'a, Mısır'dan bize ziyaretler olabilir, iş adamlarımız, iş heyetleri gidip gelebilir, kültürel, askeri temaslar yapılabilir. Bunlarla ilgili herhangi bir sorun yok. 3 günlük dünya, neyin kavgasını ediyoruz. Kavga edecek şeylerimiz az, paylaşacaklarımız daha fazla" değerlendirmelerinde bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Binali Yıldırım İsrail Rusya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (4)

EMEKLİMobil-IOS:

Madem ki yalayacaktınız neden tükürdünüz?

0
0
yanıtYanıtla
BenMobil-IOS:

Olmasıngereken de bu bundan herkes ders çıkarmalı Atatürkün dediğini kimse unutmasın yurtta barış dünyada barış ama terörle asla barış olmaz gündeme bile alınmamalı

0
0
yanıtYanıtla
Tahir elciMobil-IOS:

3 günlük dünya neyı kürtlerle kavga edıyorsun dusuk pırofılli düyaya meydan okuyordumuz kırılmedın elı öpüyosunuz Rusya'ya tezmınat mısıra bakan duzeyde zıyaret ıraka zıyaret yılan tktığı öynuyorsunuz

0
0
yanıtYanıtla
YorumcuMobil-IOS:

Tukurdugunuzu daha çoooooookkkk yalayacaksiniz kartondan aslanlar sarayin efendisi ve onun yalakalari

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title