Haberler

Başbakan Yıldırım Canlı Yayında

Başbakan Binali Yıldırım, "Vatandaşlarımızın tercihlerini, 'Hayır' tercihini veya 'Evet' tercihini bir sınıflandırmaya tabi tutup, haşa vatandaşlarımızı terör örgütleriyle ilişkilendirmek bizim haddimiz değil, böyle bir şey yapamayız.

Başbakan Binali Yıldırım, "Vatandaşlarımızın tercihlerini, 'Hayır' tercihini veya 'Evet' tercihini bir sınıflandırmaya tabi tutup, haşa vatandaşlarımızı terör örgütleriyle ilişkilendirmek bizim haddimiz değil, böyle bir şey yapamayız. Böyle bir manaya çekilmesi bizi çok rencide eder, asla böyle bir şey kabul etmiyoruz." dedi.

Yıldırım, Habertürk TV, Bloomberg HT ve Show TV ortak canlı yayınında açıklamalarda bulundu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Çözüm Süreci'ne yönelik yeni bir sürecin başlatılması söz konusu olacak mı?" sorusu üzerine Yıldırım, "Hayır. Çözüm, terör örgütünün bütün faaliyetlerini sonlandırması, bölgede yaşayan vatandaşlarımızla aramızdan defolup gitmesidir. Onun dışında bir çözüm yok. Bunun net olarak bilinmesi lazım. Terör örgütünü, bu milletin başının belası olmaktan kurtaracağız, buna baş koyduk." değerlendirmesini yaptı.

"21 Mart'ta yapılacak nevruz kutlamasına çok az kaldı, bir hafta var. Bir hafta sonra siz Diyarbakır'da nevruza dönük bir kutlamaya katılmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise Yıldırım, şöyle cevap verdi:

"Nevruzun o bölgeyle de alakası yok. Asırlar öncesinden gelen bir Türk adetidir. Yazın gelişidir, yeni gündür, gün dönümüdür. Bunun kutlanması her tarafta yapılır. Biz çocukluğumuzda bile bunu yapardık. 21'inde benim programım nedir? Şu anda yanımda yok, malum seçim kampanyası devam ediyor. 21'inde Bakanlar Kurulu var. Hassaten bir nevruz programı da yapmadık. Bunlar göstermelik işlerle olmaz. Önemli olan süreklilik arz eden düşüncemizdir. Çözüm Süreci bir fırsattı ama o fırsatı teptiler, o sürece ihanet ettiler. Dolayısıyla o defter kapandı."

"(Hayır) diyen haindir, teröristtir, 'Hayır diyen PKK, FETÖ ile aynı yerdedir'. Bu çok incitiyor insanları farkında mısınız?" sorusu üzerine Yıldırım, şunları kaydetti:

"Böyle anlaşılıyorsa bunu düzeltmek lazım. Bizim dediğimiz şu, yani vatandaşlarımıza diyoruz ki, 'FETÖ kendini parçalarcasına 'Hayır' için kampanya yapıyor'. PKK 'Hayır' kampanyası yapıyor, 'Hayır verin, bütün imkanları zorlayın, 'Evet' çıkarsa biz biteriz' diye beyanatlar veriyor. Biz de diyoruz ki terör örgütleri bu kadar 'Hayır' için kendilerini yırtıyor, parçalıyorsa burada 'Evet' vermenin bu ülkenin geleceği için büyük faydası var. Yoksa normal vatandaşlarımızın tercihlerini, 'Hayır' tercihini veya 'Evet' tercihini bir sınıflandırmaya tabi tutup, haşa vatandaşlarımızı terör örgütleriyle ilişkilendirmek bizim haddimiz değil, böyle bir şey yapamayız. Böyle bir manaya çekilmesi bizi çok rencide eder, asla böyle bir şey kabul etmiyoruz. Biz bir hakikati ortaya koymaya çalıştık ve 'Bu terör örgütlerini sevindirmeyelim, bu değişikliğe 'Evet' verelim' diye çağrıda bulunuyoruz. Bunda yanlış ne var?"

Milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesi

Milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun buna itiraz etmesi konusuna ilişkin ise Yıldırım, Kılıçdaroğlu'nun 30 Eylül 2015'te CHP seçim bildirgesini okurken kullandığı "Bu seçim bildirgesinin ana omurgasını gençler oluşturuyor. Umudumuz ve geleceğimiz olan gençler oluşturuyor. Gençleri yarının umudu olarak görüyoruz ama gençler bu günün de ortaklarıdır. Onlara 'Sus' demeyeceğiz, 'Önce sen konuş' diyeceğiz, söz vereceğiz onlara. Bu gençleri baş tacı yapacağız, gençleri bu ülkenin umudu olmanın yanında ortağı yapacağız. Peki size ne vaat ediyoruz? Sizden sadece siyasete girmenizi istiyorum." ifadelerini anımsattı.

CHP'nin seçim bildirgesi 107'nci sayfasında geçen "Anayasada yapacağımız değişiklik ile gençlerin temel hak ve özgürlüklerden eşit bir biçimde yaralanmasını, toplumsal, ekonomik ve siyasal yaşama etkin bir biçimde katılmasını sağlamak konusunda devleti yükümlü kılacağız." ifadeleri bulunduğunu da aktaran Yıldırım, şöyle konuştu:

"Milletin vekili olmasına veya başka seçilmiş görevlere gelmesine karşı çıkıyor. Diyor ki, 'Ömür boyu askerlikten muaf olacaklar. İki yıl milletvekilliği yaptıktan sonra emekli aylığı almaya hak kazanacak, kendi çocuklarına ikbal hazırlıyorlar. Bakkalın, manavın, çiftçinin, memurun, işçinin 18 yaşındaki çocuğu milletvekili olacak mı? Açıkçası hayır'. Bu CHP'nin popülist, sorumsuz muhalefet anlayışının bir yansıması. Bir kere seçilme yaşı 30'du 25'e biz düşürdük, sonra 25'ten de 18'e seçme yaşını düşürdük ama seçilme yaşını düşürmedik. Seçen seçilir; prensip bu. Yani eğer bir seçme ehliyetiniz varsa seçilme ehliyetiniz de var demektir. Seçerken 'Tamam sen bize lazımsın, gel oyunu ver' ama seçilirken 'Sen daha küçüksün, bu işlere aklın ermez, büyü de gel' demek adil değildir, demokratik değildir. 18 yaşında evleniyorsun, askerlik yapıyorsun, ehliyet alıyorsun ama seçilmeye gelince 'Yok.' Sanki hepsi 18 yaşında olacak, Kılıçdaroğlu dışarıda kalacak. Herhalde öyle bir endişesi var. Bırakalım da gençler girsin siyasete kardeşim."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Binali Yıldırım Habertürk Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title