Haberler

Başbakan Yıldırım, "Bedelli Askerlik Gündemimizde, Programımızda Yok"

Başbakan Yıldırım, "Bedelli askerlik gündemimizde, programımızda yok" "Kişisel görüşüm, AK Parti Genel Başkanı olarak bakan sayısı daha da azaltılmalıdır" "Yeni sistem, yeni seçimlerden sonra devreye girecek.

Başbakan Yıldırım, "Bedelli askerlik gündemimizde, programımızda yok"

"Kişisel görüşüm, AK Parti Genel Başkanı olarak bakan sayısı daha da azaltılmalıdır"

"Yeni sistem, yeni seçimlerden sonra devreye girecek. Biz, bu arada nasıl bir değişiklik yaparız, o ayrı konu"

ANKARA - Başbakan Binali Yıldırım, bakanlık sayısının azaltılması konusundaki açıklamalara işaret ederek, "Kişisel görüşüm, AK Parti Genel Başkanı olarak bakan sayısı daha da azaltılmalıdır" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber televizyonunda Erhan Çelik'in sorularını cevapladı.

Başbakan Yıldırım, "Fesih yok, Meclis'i feshetme diye bir şey yok. Seçime götürme var. Meclis'i seçime götürme. İki tane irade oluşuyor. Biri yasama biri yürütme, ikisine de kararı millet veriyor. Meclis'e ve Cumhurbaşkanına seçim yenileme yetkisi veriyor, bu sistem. Bu durumda ilk akla gelen seçime götürmek midir, oturup anlaşacaklardır. Gerekli cezayı verir millet, yapamazsınız bunu. Karşılıklı seçim kozu, hakkı, aslında uzlaşmayı getiriyor. Kriz çözmeyi getiriyor, anlaşmayı getiriyor. Bu eminim ki istikrarı, tek başına güçlü iktidarı 5 yıl boyunca koruyacak. Bu, teminat maddesi, sigorta maddesi" açıklamasında bulundu.

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gelecek değişiklikle, Cumhurbaşkanı, bakanlar veya Cumhurbaşkanlığı yardımcıları her türlü suçla suçlanabilecekler. Hem suçlama çeşitleri artıyor, her konuyla ilgili hakkında suç iddia edilebiliyor. Bir başka şey daha var, o yalan. Ömür boyu bunlar dokunulmaz olacak, yok böyle bir şey. Görev yaptığın dönemlere ait iddia ortaya atılırsa, oradaki kurallar uygulanacak. Bu, hukukun evrensel kuralıdır. Suç işlediniz, suç işlediğiniz tarihte suç filanca, daha sonra kanun değiştirildi, yeni hükümler geldi. Biz onu kabul etmiyoruz, yeniye göre sizi yargılayacağız diyebilir misiniz?"

600 milletvekilinin nüfus artıkça temsilde adaleti sağlamak için getirildiğini belirten Yıldırım, 51 ülkede milletvekili seçilme yaşının ise 18 olduğunu ifade etti. CHP'nin amansız bir çelişkisi ar, nedir o? CHP, 2011 seçim beyannamesine bakın, diyor ki ben seçilme yaşını 21'e indireceğim. 2015 Şubat ayında, CHP Milletvekili Mahmut Tanal Meclis'e kanun teklifi veriyor, bu CHP grubu tarafından onaylanıyor. NE diyor o teklif, seçilme yaşını 18'e indirelim. Bu millete bunu nasıl izah edeceksiniz? 18-25 arasındaki seçmenlere bunu nasıl anlatacaksınız, sizin samimiyetinize, dürüstlüğünüze nasıl inanacaksınız?" diye sordu.

"Bakan sayısı azaltılmalıdır"

Mevcut anayasada 'bakan sayısına' ilişkin hiçbir şeyin olmadığını kaydeden Yıldırım, "AK Parti genel başkanı olarak bakan sayısı daha da azaltılmalıdır. Kişisel görüşüm bakan sayısının daha da azaltılması. Koca Amerika 14 bakanla idare ediyor. Yeni sistem, yeni seçimlerden sonra devreye girecek. Biz, bu arada nasıl bir değişiklik yaparız, o ayrı konu. Yeni sistem kabul edildikten sonra, halkın yüzde 51 oylarıyla seçilen kimse bunun kararı verilecek" şeklinde konuştu.

Vesayet odaklarının artık milli egemenliğe dil uzatamayacağını anlatan Yıldırım, çift başlılığın ortadan kalkacağını, kararların hızlı verileceğini, yatırımların ona göre yapılacağını ifade etti.

Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'evet çıkması durumunda olacaklar şunlar olacak' söylemlerini hatırlatarak, "Sen Anamuhalefet partisi başkanısın. Söylediğin her sözün bir bağlayıcılığı var, onu gün gelir vatandaş sana hatırlatır" dedi.

"Cumhurbaşkanımızı hemen partimize davet ederiz"

Partili Cumhurbaşkanlığına hemen geçilip geçilmeyeceğine ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Diyelim ki evet çıktı, Sayın Cumhurbaşkanımızın başımızın gözümüzün üstünde yeri var. Dolayısıyla biz onu hemen partimize davet ederiz, yetkili kuruluşlarımızla görüşürüz. HSYK, yeniden yapılanacak. Diğer hükümler, mevcut yasalar gözden geçirilecek, mevcut içtüzüğü. 2019 seçimleri, Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri yapılacak" diye konuştu.

CHP'li vekil Hüsnü Bozkurt'un açıklamaları

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt'un 'referandumda, evet çıkarsa sizi denize dökeriz' sözlerini sert bir dille eleştirerek, "Gerzek, kuş beyniyle koca bir milleti denize dökecekmiş, sen kimsin be? Bu millet kurtuluş Savaşında düşmana dersini verdi, sen ne oluyorsun da milleti tehdit ediyorsun. Bunlar asla kabul edilebilir bir şey değil" dedi.

Taşeron konusu

Taşeron konusuna değinen Yıldırım, "800 bine yakın çeşitli kurumlarda, taşeron çalışan var. Bunların çalışma şartları kadrolu memurlardan daha kötü, ücretleri daha düşük. Zor bir konudur. Bu konunun önemini biliyoruz, çalışmalarımız devam ediyor. Burada iyileştirmeler, makul, adil bir sonuç inşallah olacak. Mesele bildiğimiz bir mesele, üzerinde çalışıyoruz.

"Bedelli askerlik programımızda yok"

Bedelli askerliğin gündemde olup olmadığına ilişkin konuşan Yıldırım, "Yok böyle bir şey, programımızda gündemimizde yok" dedi.

CHP yönetiminin hayır kampanyasına sarılmasını anlamanın mümkün olmadığına dikkati çeken Yıldırım, partilere oy verilmediğini, Türkiye'nin geleceğine oy verildiğini dile getirdi. Yıldırım, vatandaşlara 16 Nisan referandumuna 'evet' demeleri yönünde çağrıda bulundu.

'Uzun ince bir yoldayım' türküsü TRT radyolarında Başbakan Yıldırım'ın isteği üzerine çalındı.(EV-

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Binali Yıldırım Erhan Çelik AK Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title