Haberler

Başbakan Yıldırım: (2)

Başbakan Binali Yıldırım, uzun vadede yeni bir darbe için kamuda bir potansiyel oluşmaması bakımından bir temizlik yapıldığını ve bunun devam edeceğini belirterek, "Yoksa 'Yarın yine bir silahlı darbe girişimi olacak' diye bir ihtimalden söz etmiyoruz, böyle bir öngörümüz yok. Bu konuda gerekli tedbirler alındı.

Başbakan Binali Yıldırım, uzun vadede yeni bir darbe için kamuda bir potansiyel oluşmaması bakımından bir temizlik yapıldığını ve bunun devam edeceğini belirterek, "Yoksa 'Yarın yine bir silahlı darbe girişimi olacak' diye bir ihtimalden söz etmiyoruz, böyle bir öngörümüz yok. Bu konuda gerekli tedbirler alındı. Darbenin baş aktörleri niteliğindeki binlerce asker kıyafetindeki terör örgütü mensubu temizlendi. Dolayısıyla burada bir sıcak darbe girişimi ihtimalinden söz etmiyoruz. Darbeyi bastırdık ama bu darbeye sebep olan bunun baş aktörü terör örgütünün bağlantıları henüz tamamıyla ortaya çıkmış ve bunlar tehlike olmaktan çıkarılmış değil, bundan bahsediyoruz." dedi.

Yıldırım, TRT'deki "Başbakan ile Özel Yayın"da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Darbe tehlikesinin geçip geçmediğine yönelik bir soru üzerine Yıldırım, "Uzun vadede yeni bir darbe için, kamuda bir potansiyel oluşmaması bakımından bir temizlik harekatı var. Bu harekat devam edecek. Yoksa 'Yarın silahlı bir darbe girişimi olacak' diye bir ihtimalden söz etmiyoruz, böyle bir öngörümüz yok. Bu konuda gerekli tedbirler alındı." dedi.

Darbenin baş aktörleri niteliğindeki binlerce asker kıyafetindeki terör örgütü mensubunun temizlendiğine işaret eden Yıldırım, "Dolayısıyla sıcak bir darbe girişimi ihtimalinden söz etmiyoruz. Neden söz ediyoruz? Darbeyi bastırdık ama bu darbeye sebep olan, bunun baş aktörü terör örgütünün bağlantıları henüz tamamıyla ortaya çıkmış ve bunlar tehlike olmaktan çıkarılmış değil, bundan bahsediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

15 Temmuz günü ve sonrasında geçen süre hatırlatılarak, "Siyasi bağlantılara yönelik yakın tarihte somut bir durum görülebilir mi?" sorusu üzerine Yıldırım, darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı, kendilerinin ve halkın kararlı duruşuyla bastırıldığını söyledi.

Çağrıyla beraber vatandaşların meydanlara indiğini, tanklara, mermilere göğsünü gerdiğini aktaran Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Darbeciler hiç beklemedikleri bir dirençle karşılaştılar ve bütün oyunları bozuldu. Vatandaş görevini yaptı, bundan sonra görev kimin? Bizim. Biz de görevimizi yapıyoruz. Ne yaptık? Aynı gece savcıları hemen harekete geçirdik, savcılar suçüstü olanları gözaltına aldılar, tutuklamalar başladı. Şimdi ifadeleri alınıyor, ifadeler alındıkça yeni bağlantılar ortaya çıkıyor, onlara doğru gidiyorlar. Bu böyle çorap söküğü gibi gelecek, nereye kadar gidecekse gidecek. 'Şurada dursun, buraya dokunmayalım' şeklinde bir telkinimiz olamaz. Yargı bağımsız bir şekilde görevini yapmaya devam edecek. Biz de onların görevini yapması için ihtiyacı olan şeyleri yapacağız. Önlerini tıkamak değil, engellemek değil. 'Ben şu adamı almak istiyorum', polise talep edecek, polis alıp gelecek. Eğer orada bir aksaklık yaşanıyorsa burada bizim devreye girip zorlukları aşmamız lazım. Onun dışında bir rolümüz yargıyla ilgili şu anda yok."

Yıldırım, girişimin siyasetle ilgili boyutu konusunda henüz ortaya çıkmış bir şey olmadığını belirterek, "Dedikodular olabilir ama biz buna amel edemeyiz. Bizim somut belgeye, bilgiye dayalı bir şey söylememiz lazım." diye konuştu.

Yargılama sürecine ilişkin yorum yapmanın kendilerine yakışmayacağını vurgulayan Yıldırım, FETÖ'nün saydam değil, kapalı bir yapı olduğuna dikkati çekti. Bu nedenle her gün yeni bir şeyler çıktığını ifade eden Yıldırım, "O bakımdan çok iddialı konuşmanın bir faydası yok, 'şuraya gider, buraya gider' diye. Her yere gidebilir, bütün ihtimaller masada, savcılarımız, hakimlerimiz değerlendiriyor. Delillere, itiraflara eriştikçe yeni yeni boyutlar kazanıyor." sözlerine yer verdi.

"Vatandaş, 'Siz kıvılcımı çaktınız, iş bende' dedi"

Başbakan Yıldırım, "Bu süreçte sizi en çok şaşırtan şey ne oldu?" sorusunu yanıtlarken de "Bizi şaşırtan şu oldu, en başta Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bizim bu darbeyle ilgili duruşumuz çok netti. 'Bu işin ucunda ölüm de olsa biz buradan dönmeyeceğiz, bunlara pabuç bırakmayacağız' dedik. Bu kararlılığın hemen ardından vatandaşın meydanları doldurması, 'İş bizde' demesi beni çok şaşırttı." açıklamasını yaptı.

Bunun Türkiye'deki darbe girişimlerinde hiç rastlanılmayan bir durum olduğunu vurgulayan Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir gün önce rahmetli Menderes'i yüzbinler karşılarken, darbe günü tıs yok. 12 Eylül öyle, diğerleri öyle. Ama bu sefer başka bir şey oldu. Vatandaş, 'Tamam siz kıvılcımı çaktınız, iş bende' dedi, sahip çıktı. Bu darbecilerin hiç ama hiç hesap edemediği bir şeydi. Bu bir kere çok gururlandığımız bir şey. Bizim yeri geldiğinde ideolojilerimizi, siyasi görüşlerimizi nasıl bir kenara bıraktığımızı, bayrak için, gelecek için, istiklal için nasıl kenetlendiğimizi gösterdi. Bu konuda toplumda bir umutsuzluk vardı, 'Eskisi gibi bir beraber olamıyoruz, en temel konularda bile birbirimizden ayrışıyoruz. Bu Türkiye'nin geleneksel duruşuna uygun değil' diye çok eleştiri vardı. Hele hele gençler için 'Gençler çok apolitik' diye ağır eleştiriler varken, biz gençleri en önde gördük. Kadınlar... Erkekler kadar kadınlar da oradaydı. Doğrusu ben buna ilk anda çok şaşırdım ama bir o kadar da gururlandım."

Girişim sonrası kendilerini şaşırtan başka olaylara da değinen Yıldırım, "Bu da mı bunlarlaydı diyecek olaylar da gördük. Hiç ummadığımız, tahmin etmediğimiz, yakıştıramadığımız simaların da maalesef bu örgüt tarafından zehirlendiğini, akıllarının teslim alındığını gördük." ifadelerine yer verdi.

Halkın verdiği mücadelenin tam bir kahramanlık hikayesi olduğuna vurgu yapan Yıldırım, her şehidin müthiş bir efsanesi olduğunu dile getirdi.

Her gazinin de çok gurur verici öyküsü olduğunu belirten Yıldırım, ziyaret ettiği gazi ve şehit evlerinde çok etkileyici hikayeler dinlediğini söyledi.

"Siyasetteki uzlaşma devam edecek mi?"

Başbakan Yıldırım, darbe girişimi sonrası siyasi partiler arasında yaşanan birlik ve beraberliğin devam etmesi için ne tür çabalar gösterileceğinin sorulması üzerine de, görünenin dışında CHP ve MHP liderleriyle zaman zaman paylaşımlarının olduğunu aktardı.

Olayın olduğu gece kendilerinin durum tespiti yapmaya çalıştıkları sırada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisini aradığını bildiren Yıldırım, "İlk aradıklarında görüşemedim ama daha sonra ben ilk açıklamayı yapınca bir televizyon kanalına, ondan sonra hemen arayıp ikisiyle de görüştüm ve orada çok net bir şekilde 'Bu kabul edilebilir bir şey değil, biz demokrasiden yanayız, hükümetin tutumunu destekliyoruz' diye açık bir şekilde, tereddüte mahal vermeden desteklerini ifade ettiler." dedi.

Yıldırım, kendisinin de durumun parti meselesinin önünde bir durum olduğunu ve hep birlikte meydanlara inilmesi gerektiğini söylediğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Tabii bu oluşan birliktelik daha sonra devam etti. Nasıl devam etti? Biz onları davet ettik, bu konunun detaylarını anlattık, darbe nasıl gelişti, neler yapıldı, o karanlık geceyi anlattık. Ondan sonra yapmamız gereken işleri anlattık, OHAL ile ilgili bilgi verdik, desteklerini istedik. Daha sonra biz de iadeyi ziyaret yaptık, orada da kaygılarını, düşüncelerini bütün detaylarıyla öğrenme fırsatı bulduk. Malum o ara Cumhurbaşkanımız bizleri davet etti, üç partinin genel başkanını, orada da bu konuları konuştuk. Sonra artık bu Yenikapı sürecine taşındı.

Yenikapı'da da yine CHP, MHP, AK Parti Genel Başkanı olarak ben Cumhurbaşkanımızın davetine icabet ettik, orada zaten birlik, beraberlik, tek Türkiye, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ülküsü doruğa ulaştı, dünya şaşırdı. İstanbul'da 5 milyon, bütün Türkiye'de 10 milyon aynı saatlerde herkes birbiriyle kenetlendi. Orada söylediğim bir şey var, 'Bu birlikteliği gözümüz gibi koruyacağız. Bu uzlaşma kültürünü devam ettireceğiz' dedik. Bu noktada herhangi bir tereddütümüz yok, devam ettireceğiz. Her yapacağımız önemli işte, alacağımız önemli kararlarda muhalefet partilerimizin genel başkanlarıyla başlattığımız diyaloğu sürdüreceğiz, konuşacağız. Her konuda anlaşmamız beklenemez, anlaşamayacağımız konular olabilir ama uzlaşabileceklerimiz de olabilir. Uzlaşacağımız konuları en azından konuşup, görüşüp, uzlaşamayacağımız konularla ilgili de detaylı bilgi aktarımı... Bu süreci bu şekilde sürdüreceğiz."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Binali Yıldırım Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak?
title