Haberler

Başbakan Yardımcısı Yılmaz Aa Editör Masası'na Konuk Oldu: (5)

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, terör örgütü PKK'nın yatırımlara yönelik saldırılarına ilişkin, "Ne yaparlarsa yapsınlar yatırımlarımıza devam edeceğiz.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, terör örgütü PKK'nın yatırımlara yönelik saldırılarına ilişkin, "Ne yaparlarsa yapsınlar yatırımlarımıza devam edeceğiz. Biraz gecikebilir belki, havaalanı gibi... Ama biz mutlaka bu yatırımlarımızı tamamlayacağız. Vatandaşlarımız bu konuda emin olsunlar" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Yılmaz, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Terör eylemlerinin ülkeye maliyetinin ne olduğu ve ekonomik açıdan Çözüm Süreci öncesine dönülme ihtimaline dair bir soru üzerine Yılmaz, bir tek insanın haksız yere öldürülmesinin bütün insanlığın öldürülmesi, bir tek insana hayat vermenin de bütün insanlığa hayat vermek anlamına geldiğini vurguladı. Yılmaz, "Dolayısıyla bunun ölçüsü yok. Bir tek insanın değerini ölçemezsiniz. Eşref-i mahlukattır diyoruz. Terörün en büyük bedeli de maalesef insanlarımız" diye konuştu.

Can kayıplarının terörün ülkeye doğrudan maliyeti olduğunun altını çizen Yılmaz, dolaylı maliyetler bulunduğunu da kaydetti. Sosyal açıdan terörün insanların yaşam kalitesini düşürdüğüne dikkati çeken Yılmaz, insanların rahat bir şekilde şehir içinde gezmeye çekindiklerini söyledi.

Somut bir tehdit olmasa bile oluşan atmosferin insanların yaşam kalitesini düşürdüğünü vurgulayan Yılmaz, bunun sosyal bir bedel olduğunu ifade etti.

Yaşanan olaylar nedeniyle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ilişkin olumsuz bir hava oluştuğunu belirten Yılmaz, "Mutlaka terör olayları var ama sanki her yerde her an olaylar yaşanıyormuş gibi bir izlenim de oluşuyor. Bölgeye doktor gitmek istemiyor, nitelikli bir takım personel orada çalışmak istemiyor, öğretmen gitmek istemiyor. Tam aksine bölge dışına gidiş şeklinde eğilim güçleniyor. Bunun bedelini de yine halkımız ödüyor" dedi.

Benzer bir tablonun bölgenin ekonomisi açısından da geçerli olduğunun altını çizen Yılmaz, bölgede büyük bir turizm potansiyelinin bulunduğunu dile getirdi.

"Silvan Barajı, bölgenin çehresini değiştirecek"

Türkiye ve dünyadan birçok insanın inanç ve kültür turizmi için Diyarbakır'ı ziyaret etme imkanının bulunduğunu anlatan Yılmaz, buna karşın terör eylemleri nedeniyle söz konusu potansiyelin değerlendirilemediğini ifade etti.

Terör örgütünün özellikle bölgenin ticaretine darbe vurmak istediğini anlatan Yılmaz, bu kapsamda gümrük memurlarına yönelik saldırıların tesadüfi olmadığını belirtti.

Teröristlerin gümrük kapılarının çalışmasını istemediğine işaret eden Yılmaz, "Özellikle Irak'ın kuzeyi ile Türkiye arasındaki ticarete darbe vurmak istiyorlar. Bu kime yarayacak? Başka limanlara ticaretin kayması için gayret sarf ediyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Terör örgütünün, kamu ve özel sektörün bölgedeki yatırımlarına da saldırdığına dikkati çeken Yılmaz, özellikle Silvan Barajı'na yönelik saldırıları örnek gösterdi.

Silvan Barajı tamamlandığı zaman bölgedeki yaklaşık 2,5 milyon dönüm arazinin sulanacağına vurgu yapan Yılmaz, "GAP'ın Atatürk Barajı'ndan sonraki en önemli sulama projesi. Silvan Barajı, o bölgenin çehresini değiştirecek. İstihdam sağladığı gibi çiftçinin gelirini, ürününü artıracak, refah getirecek. Peki sürekli bir şekilde bu projemize niçin saldırılıyor?" diye konuştu.

Silvan Barajı'na neden saldırıldığının bütün bölgenin sorması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, saldırıyı yapanların Silvan Barajı gibi projeler bittiğinde bölgedeki yoksulluk problemine çözüm bulunacağının, gençlerin istihdamına katkıda bulunacağının farkında olduklarını dile getirdi.

Teröristlerin böyle bir durumu istemediğine dikkati çeken Yılmaz, "Böyle bir bataklık kalsın, yoksulluk olsun, işsizlik olsun, yatırımlar yürümesin... Sonra bu yatırımlara saldıranlar dönüp halka, 'Bu devlet size yeterince hizmet yapmıyor' diyor. Bu dönemde, biz bunu büyük oranda ellerinden aldık. Havalimanları, üniversiteler yaptık. Hastanelerimizi, okullarımızı yeniledik. Artık eskisi gibi bu argümanları kullanamıyorlar" dedi.

Teröristlerin, bölgenin ekonomik problemlerinin çözümlenmesini istemediklerinin altını çizen Yılmaz, "Çünkü o zaman 'dağa götürecek, taş attıracak, eylem yaptıracak insan bulamayız' diye bir kaygı içindeler. Burada vatandaşlarımızın çok uyanık olması lazım. Ne yaparlarsa yapsınlar yatırımlara devam edeceğiz. Biraz gecikebilir belki, havaalanı gibi... Ama biz mutlaka bu yatırımlarımızı tamamlayacağız. Vatandaşlarımız bu konuda emin olsunlar" ifadelerini kullandı.

"Terör örgütünün argümanlarını ellerinden aldık"

KCK, Kandil ve HDP'li bazı siyasilerin yaptığı açıklamalarda "askeri amaçlı baraj" ifadelerinin kullanıldığının hatırlatılması üzerine Yılmaz, "Bunun ne demek olduğunu farklı insanlara sormak lazım. Bu, bahane. Siz, askeri amaçlı bina, yol, mesire yeri bile diyebilirsiniz. Teknik olarak hiçbir karşılığı olmayan bir ifade" değerlendirmesinde bulundu.

"Özel sektör emniyetin, huzurun olmadığı bir ortama gitmiyor"

Türkiye'deki toplam yatırımların yüzde 80'inin özel, yüzde 20'sinin kamu yatırımları olduğunu belirten Yılmaz, bölgedeki terör eylemlerinden en büyük darbeyi özel sektör yatırımlarının yediğini kaydetti.

Bölgeye yönelik yatırımları 6. bölge teşviklerinden yararlandırdıklarını hatırlatan Yılmaz, Diyarbakır'da 2013-2014 döneminde 1,4 milyar liralık yatırımı öngören teşvik belgesi hazırlandığını ifade etti.

Çözüm Süreci döneminde özel sektör yatırım taleplerinin "patladığını" vurgulayan Yılmaz, "Bu eğilim devam etse 3-5 sene içinde o bölgede çok farklı bir ortam görecektik ama maalesef buna da darbe vuruyorlar. Özel sektör emniyetin, huzurun olmadığı bir ortama gitmiyor" diye konuştu.

Bölgeye yatırımlar gitmesi konusunda çok çaba sarf ettiklerini dile getiren Yılmaz, terör örgütünün ise bölgeye yatırım yapılmasını ve yoksulluğun bitmesini istemediğini belirtti.

Yılmaz, terör örgütünün bu konudaki amacına ulaşamayacağına dikkati çekerek, "Bütün çabalarımızla birlikte zaman içinde farklı bir ortam oluşacak ve bu ortam içinde özel sektör yatırımlarının yeniden artacağına yürekten inanıyorum" dedi.

AA'ya teşekkür

Türkiye'yi içeride ve dışarıda olduğundan daha kötü göstermeye yönelik haberlere dikkati çeken Yılmaz, buradaki en önemli hedeflerden birinin Türkiye ekonomisi olduğunu vurguladı. Yılmaz, bu kritik süreçte objektif ve tarafsız haberliği nedeniyle Anadolu Ajansı'na teşekkür etti. Yılmaz, "AA'ya teşekkür ediyoruz, tebrik ediyoruz. Hem içeride hem dışarıda son derece objektif, tarafsız bir habercilik yapıyor" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Anadolu Ajansı Cevdet Yılmaz Türkiye Silvan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title