Haberler

Başbakan Yardımcısı Şimşek Bursa'da Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, referandum sürecinin iyi gittiğini belirterek, "Sonuçta çok önemli bir dönüm noktası. Türkiye için çok kritik bir karar.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, referandum sürecinin iyi gittiğini belirterek, "Sonuçta çok önemli bir dönüm noktası. Türkiye için çok kritik bir karar. Eminim vatandaşımız, anayasa değişikliği paketinin içeriğini öğrendikçe çok güçlü bir şekilde destek verecektir çünkü bu mevcut sistem, krizlere gebe bir sistemdir." dedi.

Eşi Esra Şimşek ile Bursa Valisi İzzettin Küçük'ü makamında ziyaret eden Şimşek, Bursa'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İş dünyasıyla buluşmak için Bursa'ya geldiğini belirten Şimşek, "Birazdan Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında sanayicilerle bir araya geleceğiz. Yine akşam iş adamlarımızla toplantımız var. Hem Bursa hem Türkiye ekonomisini konuşacağız." diye konuştu.

Bir gazetecinin referandum sürecine ilişkin sorusu üzerine Şimşek, şunları söyledi:

"Cumartesi günü partimizin Ankara'da çok güçlü bir toplantısı olacak. Ondan sonra biz sahada olacağız. Süreç, iyi gidiyor. Sonuçta çok önemli bir dönüm noktası. Türkiye için çok kritik bir karar. Eminim vatandaşımız, anayasa değişikliği paketinin içeriğini öğrendikçe çok güçlü bir şekilde destek verecektir çünkü bu mevcut sistem, krizlere gebe bir sistemdir. İleride bu sistem devam ederse çok ciddi sıkıntılara gebedir. Şu nedenle, cumhurbaşkanının çok geniş yetkileri var. Hem cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmiş olacak, güçlü bir şekilde ve en az yüzde 50 oyla. Bir taraftan da bu mevcut yapısıyla hükümet olacak. Yani ister istemez iki başlılığın getirdiği bütün sorunlarla Türkiye, karşı karşıya gelecek."

Anayasa değişikliğinin, aslında küresel normlara son derece uygun olduğunu vurgulayan Şimşek, "Yani meclis, yasama tekelini elinde tutacak. Denetim, işini çok iyi güçlü bir şekilde yapacak. Yargı bağımsızlığı, tarafsız olacak çünkü yargıyı dolaylı olarak millet seçiyor. Meclis, HSYK'nın çoğunluğunu, yani nitelikli çoğunlukla seçecek. Uzlaşma gerektirecek, nitelikli çoğunluk. Geriye kalan üyeler de kısmen dolaylı, doğrudan cumhurbaşkanımız atayacak ama çoğunluğunu meclis atayacak. Dolayısıyla yargı bağımsız, tarafsız olacak." ifadesini kullandı.

Şimşek, icrada da iki başlılık olmayacağını belirterek, "Zaten olması, sorun. Dolayısıyla bence bu sistem bu haliyle devam ederse sıkıntılar olacak. O nedenle 'Değişiklik olmazsa olmaz' şeklinde bakmak lazım. İnanıyorum ki, milletimiz, bu çerçevede değişikliklerin içeriğini anladıkça güçlü bir şekilde destek verecektir." dedi.

"Anayasa değişikliği çok önemli bir dönüm noktası"

Şimşek, anayasa değişikliğine ekonomik açıdan da bakmak gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Biz, 65. hükümetiz. Cumhuriyet tarihine baktığımızda aslında 20 hükümetin bile olmaması lazım. Ortalama 5 yıllık perspektifle baktığımızda, ortalama ömrü 18 ay olan hükümetlerin takdir edersiniz ki, uzun vadeli düşünerek ve yapısal sorunları çözerek, Türkiye'yi çok daha güçlü bir şekilde küresel rekabete zor taşır, ortalama ömrün bu kadar kısa olduğu bir hükümet yapısıyla. O nedenle gerçekten Türkiye'nin güçlü bir şekilde yasaması yargısıyla ve de icrasıyla sorunlarını güçlü bir şekilde çözecek programlara uyacak bir noktaya gelmesi lazım. Anayasa değişikliğinin de amacı, bu. O nedenle bir taraftan istikrar, istikrarla birlikte reform, reformla birlikte refah artışı, bir taraftan da tabii ki mevcut sisteminin sıkıntılarını aşmaya yönelik çok önemli düzenlemeler var. Bence Türkiye ekonomisi açısından da bu anayasa değişikliği çok önemli bir dönüm noktası. İstikrarla birlikte inanıyorum ki, reformlar reformla birlikte de çok daha güçlü bir Türkiye'yi göreceğiz. Terörle mücadelede de daha güçlü bir şekilde konumlanacağız. Özü itibarıyla milletimizin, ülkemizin yararına olan bir anayasa değişikliği söz konusu."

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız ve AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun'un da hazır bulunduğu ziyarette Vali Küçük, Şimşek'e İznik çinili vazo hediye etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Şimşek Türkiye Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title