Haberler

Başbakan Yardımcısı Şimşek Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Terörün olduğu yerde hak, huzur ve özgürlükler olmaz. Terör örgütünün amacı belli ama terör örgütü bu amaçlarına ulaşamayacaktır.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Terörün olduğu yerde hak, huzur ve özgürlükler olmaz. Terör örgütünün amacı belli ama terör örgütü bu amaçlarına ulaşamayacaktır. Çünkü bu ülkede benim Kürt kardeşlerim terör örgütü ile arasına mesafe koymuştur. Birçok kasaba ve yerde bekledikleri desteği bulamadılar" dedi. Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde 8 tesisin toplu temel atma töreninde konuşan Şimşek, güzel eserlerin Gaziantep'e ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi. Şimşek, Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptığı projelerin ekonomik açıdan önemli projeler olduğunu vurguladı.

Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu yatırımların yıllık getirisi 17 milyon lira. Çok basit bir hesapla 5 yılda kendisini amorti ediyor. Böyle bir üretken kapasite yatırımı desteklenir ve alkışlanır. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin elektrik masraflarının bütçesine oranı yaklaşık yüzde 6. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ise bütçesinin yüzde 26'sını elektrik harcıyor. Niçin? suyu Gaziantep'e birçok terfi ile elektrikle pompalamak zorunda kalıyor. Düzbağ projesi çok büyük bir proje. Şu anda proje bedeli 1.1 milyar dolar civarında bahsediliyor. Bu proje kendisini ciddi bir şekilde amorti edecek. Niye? bu proje tamamlandığında, Gaziantepli kardeşlerim memba suyuna kavuşacaklar. Çünkü zaten orası muhteşem bir kaynak. Su gelecek. O suyun gelmesi için fazla elektrik harcamamıza gerek kalmayacak. Çünkü oranın rakımı yüksekliği Gaziantep'e göre çok daha fazla olduğu için buraya cazibe ile gelecek. Onun için hakikaten bakanlığımızın yaptığı bu projeler ekonomik açıdan son derece önemli. Biz imkanlarımız içerisinde daha çok kaynak aktarmamız gerekiyor. Bu memleketin tabi yola, eğitime sağlığa da ihtiyacı var. Su çok önemli. Çünkü Türkiye su zengini değil. Türkiye'de bol nehir var algısı var. Yeraltı suları açısından zaman zaman bazı yerlerde sıkıntılar var. Onun için özellikle bu gölet yatırımları barajlar, Türkiye'nin geleceğini garantisi altına alma açısından son derece önemli yatırımlardır."

Gaziantep'i limana yaklaştırmak için İskenderun bağlantısı yaptıklarını ifade eden Şimşek, Türkiye'nin en büyük yatırım projelerinden birini inşallah başlatacaklarını, şu anda fizibilite çalışmalarının yapıldığını belirtti. Şimşek, hizmetlerin amacının vatandaşların refahını artırmak, yaşam kalitesini yükseltmek ve Türkiye'nin kalkınmasını, gelişmesini sağlamak olduğunu dile getirdi. Şimşek, "AK Parti vatandaşa verdiği sözü tutuyor. Yeni hükümet kurduk. Vatandaşa verdiğimiz vaatleri yerine getiriyoruz. Vatandaşa verdiğimiz en büyük sözlerden birisi, bu ülkenin yapısal dönüşümüdür. Yani reform. emeklimize, asgari ücretlimize toplumun birçok kesimine biz vaatlerde bulunduk. Bu vaatleri yerine getirdik getiriyoruz. Ama uzun vadede kalıcı refah artışı için ülkemizin yapısal dönüşümünden reform sürecinden geçmesi lazım. Reformlar süreklilik arz ediyor" ifadesini kullandı. AK Parti hükümetinin ilk döneminde birinci nesil reformların hayata geçildiğini vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin Avrupa Birliği uyum süreci var. Bu da bir reform süreci. Şimdi Avrupa ile tekrar ilişkileri güçlü bir şekilde hızlandırdık ileri götürüyoruz. Bu da reformların üçüncü ayağıdır. Avrupa ile inşallah planlandığı gibi giderse Türkiye'ye vize kalkacak. Türkiye'ye neden vize koydular, çünkü Türkiye fakir bir ülkeydi. Herkes Avrupa'ya gitmek istiyordu. Son yıllarda ise Türkiye güçlendi. Refah ve iş imkanları arttı. Almanya'dan Türkiye'ye göç var. Almanlar bu konuda şikayetçiler. Gençleri yetiştiriyoruz. Türkiye'ye gelmek istiyorlar diye yakınıyorlar. Şimdi Türkiye'ye vize muafiyeti gündemde. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ticaret anlaşmasını daha da güçlendirecek. Yani hizmetleri kamu alımlarını tarımı bile içerecek bir şekilde çok daha kapsamlı. Avrupa Birliği'ne entegrasyon süreci şu anda başlatılmış durumda. Bütün bu başarıların arkasında siyasi istikrar vardır. Bu ülkenin birlik, beraberliği ve kardeşliği var. Çünkü içeride huzur ve kardeşliğimiz güçlü olmazsa enerjimiz maalesef başka türlü harcanıyor. Türkiye maalesef arzuladığı hız da bu küresel rekabet de gidemiyor."

-"Dünyanın hiçbir demokrasisi teröre tolerans gösteremez"

Yakın coğrafyaya bakıldığında büyük sorunların olduğuna değinen Şimşek, kan, gözyaşı ve kaosun olduğunu, bazılarının Suriye'de ve Irak'ta yapılanları Türkiye'de de uygulamak istediğine dikkat çekerek, buna asla izin vermeyeceklerini bildirdi. Memleketin bir sorunu varsa bu sorunu daha çok demokrasi, hak ve özgürlük, toleranslı toplum çerçevesinde kardeşlik hukuk içerisinde çözeceklerine dikkati çeken Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda her türlü samimiyeti gösterdik. Gereken adımları attık. Gerekli reformları yaptık. Ama bölücü terör örgütünün derdi ne Kürt kardeşlerimizin hakkıdır ne onların hukukudur ne de onların refahıdır. Bölücü terör örgütünün derdi örnek söylüyorum Kürtler olsaydı, Kürtlerin hakları olsaydı, Kürtlerin refahı olsaydı Kürtlerin geleceği olsaydı o zaman silahların çoktan gömülmüş olması lazımdı. Çünkü Türkiye demokratikleşme anlamında hiçbir dönemde olmadığı kadar önemli reformlar yaptı. Hiçbir dönemde olmadığı kadar toplumun bütün kesimlerine herkese yönelik bütün inanç gruplarına bütün etnik gruplara yönelik olarak temel hak ve özgürlük alanı genişletildi. Türkiye'de demokratik standartlar ileriye taşındı. Mükemmel miyiz? değiliz. Daha yapılacak iş var mı? mutlaka var. Ama hak aramanın aracı şiddet olamaz. Hak aramanın yöntemi terör olamaz. Dünyanın hiçbir demokrasisi teröre tolerans gösteremez. Terörün olduğu yerde hak, huzur ve özgürlükler olmaz."

Başbakan Yardımcısı Şimşek, terör örgütünün amacının herkes tarafından bilindiğini ancak amacına ulaşamayacağını bildirdi.

"Çünkü bu ülkede benim Kürt kardeşlerim terör örgütü ile arasına mesafe koymuştur. Birçok kasaba ve yerde bekledikleri desteği bulamadılar" diyen Şimşek, şunları kaydetti:

"Niye? Çünkü bizim Kürt ve Türk kardeşlerimiz bin yıldır beraberler. Çok güçlü kardeşlik bağlarıyla bağlanmışlar. Hiç kimse araya girip bozamaz. o nedenle evet bir sıkıntı var. Fakat bu sıkıntının kaynağı bölücü terör örgütüdür. O nedenle biz birliğimizi ve beraberliğimizi muhafaza ederek demokratik standartlarımızı daha ileriye taşıyarak hak ve özgürlüklerimizi daha da genişleterek inşallah bu terör belasını aşacağız. Terörle mücadele hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlü bir şekilde gidiyor ve kararlı bir şekilde sonuna kadar devam edeceğiz. Dolayısıyla bu işin ne seçimle ne de başka konularla alakası var. Biz samimi bir şekilde bu sorunu hak ve özgürlükler çerçevesinde daha çok demokrasiyle çözelim dedik. Çünkü Ortadoğu'da Balkanlarda böyle bir yaklaşım daha önce sergilenmemiş."

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Mehmet Şimşek gaziantep Türkiye Politika Güncel Haberler

title