Haberler

Başbakan Yardımcısı Şimşek (1) Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, terör saldırıları karşısında hükümetin kararlılığının son derece net olduğunu belirterek, "Aziz milletimiz müsterih olsun. Çok güçlü bir kararlılık var, sonuna kadar gidilecek.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, terör saldırıları karşısında hükümetin kararlılığının son derece net olduğunu belirterek, "Aziz milletimiz müsterih olsun. Çok güçlü bir kararlılık var, sonuna kadar gidilecek." dedi.

Şimşek, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İstanbul'daki terör saldırısını değerlendiren Şimşek, terör örgütlerinin sahada büyük bir bozguna uğradığını, ciddi şekilde zemin kaybettiklerini söyledi.

Özellikle Güneydoğu Anadolu'daki vatandaşların terör örgütü ile aralarına mesafe koyduğuna işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Sahada da büyük bir bozgun var. Maalesef büyükşehirlerde masum insanları hedefleyerek bu haysiyetlerini ortaya koyuyorlar. Tabi ki olup bitenler hepimizi üzüyor, ama şunun altını net olarak çizmek lazım, Türkiye güçlü bir ülke. Birliğimiz beraberliğimiz daha da güçleniyor. Aziz milletimiz müsterih olsun, terörle mücadele konusunda hükümetimizin kararlılığı son derece net. Çok güçlü bir kararlılık var, sonuna kadar gidilecek."

Türkiye'nin sorunlarını daha çok demokrasi, hak ve özgürlük, kardeşlik hukuku ekseninde çözmek istediğini belirten Şimşek, bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çok büyük çabalar gösterildiğini, reformlar yapıldığını söyledi.

Şimşek, "Terör örgütlerinin, özellikle de bölücü terör örgütünün derdi ne haktır, ne hukuktur, ne adalet, ne kalkınmadır. Bunu ortaya koymuştur. Eğer mesele, hak hukuk meselesi olsaydı, özgürlük meselesi olsaydı, o zaman silahların şimdi değil, çoktan gömülmüş olması lazımdı." diye konuştu.

-"Hepsinin hedefinde Türkiye var"

Şiddeti meşru kılacak hiçbir zemin olmadığını vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin sorunlarını çözme yaklaşımı çerçevesinde Ortadoğu'ya örnek oluşturacak bir çaba içine girdiğini hatırlattı. Şimşek, şunları kaydetti:

"Milletimiz müsterih olsun, çok güçlü bir kararlılıkla terör örgütlerinin üzerine gitmeye devam edeceğiz. Dikkat edersiniz, hepsinin hedefinde Türkiye var. Türkiye hakikaten çaba gösterdiği zaman çok hızlı bir yükselişe geçebiliyor. Komplo teorisi bağlamında söylemiyorum, ama yakın coğrafyada olup bitenleri de dikkate alırsanız, oradan destek aldıklarını da dikkate alırsanız, o zaman hedefin Türkiye'nin istikrarı, büyümesi olduğu açık ve nettir. Onun için biz bir olacağız, beraber olacağız, güçlü olacağız, ama sorunlarımız varsa da o sorunlarımızı yine kardeşlik hukuku içinde, daha çok demokrasi, daha çok hak ve özgürlük ekseninde çözmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle şehitlerimize Allah'tan rahmet, bütün yaralılara Allah'tan şifalar diliyorum. Bu toprakları vatan yapan da bu çabalardır."

"Düşük büyüme tuzağından çıkış için reform şart"

Şimşek, geçen hafta Paris'te OECD Bakanlar Kurulu toplantısına katıldığını anımsatarak, bir kriz havası bulunmadığını, ancak dünyanın düşük büyüme tuzağında olduğunu ifade etti.

Temelde son 50 yıldaki küresel ekonomi açısından büyüme momentumunun önümüzdeki 30-50 yılda devam edeceğine dair destekleyici çok fazla unsur bulunmadığına dikkati çeken Şimşek, düşük büyüme tuzağından çıkış için üç temel aracın para politikası, maliye politikası ile yapısal politikalar yani reformlar olduğunu kaydetti.

Para politikasının tek başına yeterli olmadığına, maliye politikasının alanının da sınırlı kaldığına dikkati çeken Şimşek, aslolanın yapısal reformlarla yüksek, sürdürülebilir büyümeyi yakalamak olduğunu vurguladı.

Yapısal reformların güçlü bir siyasi irade gerektirdiğini dile getiren Şimşek, "Dünya ticaret hacmi geçen sene yüzde 2,8 arttı, küresel büyümenin altında. Şimdi Dünya Bankası dün diyor ki 'küresel ekonomi yüzde 2,4 büyüyecek'. 1960'lı yıllardan itibaren bakarsanız küresel ekonomi yüzde 4 büyümüştür. Dolayısıyla uzun vadeli büyümenin oldukça altındayız. Buradan çıkış yapısal reformlarla olur." şeklinde konuştu.

BES'te otomatik katılım düzenlemesi

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) "otomotik katılım" düzenlemesine de değinen Şimşek, "Burada 'zorunlu' tanımlamasına katılmıyorum. Otomatik katılım... Çalışanlar tercih ederse belli bir süre içinde çıkma opsiyonuna sahip olacak." diye konuştu.

Türkiye'deki tasarruf oranının yeterli olmadığına işaret eden Şimşek, "Bize benzer ülkelerde gelir 100 lira ise 31 lira tasarruf ediliyor. Türkiye'de ise 15 lirası tasarruf ediliyor, 85 lirası tüketiliyor." dedi.

Türkiye'de büyük teşviklerle BES'i getirdiklerini anımsatan Şimşek, ancak bu sistemin tek başına yeterli olmadığını ifade etti. Şimşek, verilen yüksek teşviklere rağmen kapsamın 6 milyon kişiyle sınırlı kaldığını belirtti.

Şimşek, Türkiye'de 45 yaş altında 13 milyon çalışan olduğuna dikkati çekerek, sistemin, yüksek sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayacağını, ülke ekonomisi ve işçiler için de son derece olumlu sonuçları olacağını anlattı.

Sisteme ilişkin teknik çalışmayı bitirdiklerini bildiren Şimşek, bunu henüz Bakanlar Kurulu ya da Ekonomi Koordinasyon Kuruluna (EKK) sunma fırsatlarının olmadığını ifade etti. Şimşek, zamanlama konusunda ise yorum yapmasının doğru olmayacağını kaydetti.

"Yüksek kesinti haberleri tamamen hikaye"

Sistemden ayrılınması durumunda yüksek oranda kesintiler yapılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildiren Şimşek, "Tamamen spekülasyon, hikaye... Böyle bir durumda bir tek kesinti olacaksa, fon yönetim kesintisi olacaktır. O da cüzi bir şeydir. Onun dışında herhangi bir kesinti yok." ifadesini kullandı.

Şimşek, son EKK'da taşeron çalışanların kadroya alınması gibi düzenlemeler noktasında yol haritasının belirlenip, belirlenmediğine ilişkin soru üzerine, yeni bir hükümetin bulunduğunu ve Meclis takviminin önceliklere göre şekillendiğini anlattı. Şimşek, konuya ilişkin çalışmaların devam ettiğini ve bir takvim vermenin doğru olmayacağını dile getirdi.

"Özelleştirme hedefleri konusunda tereddüt yok"

Şimşek, özelleştirme uygulamalarına ilişkin olarak da "2016 ve 2017 için hedefleri tutturma noktasında zerre kadar tereddüt yok." dedi.

Fondaki nakit para ve daha önceki yıllarda özelleştirmesi yapılıp da taksitleri bu yıla denk gelen ödemeler değerlendirildiğinde 14 milyar lira civarında kaynağın söz konusu olduğunu söyleyen Şimşek, "Bizim zaten hedefimiz 10,8 milyar liraydı. Dolayısıyla hiçbir şey yapılmasa da hedefler tutturulacak." diye konuştu.

İSO 500 listesinde yer alan şirketlerin kazandıklarının üçte ikisini finansman giderlerine ayırdıklarının, bunun da söz konusu şirketlerin borçlanarak büyüdüğünü gösterdiğinin belirtilmesi üzerine Şimşek, dünyanın hiçbir yerinde şirketlerin tamamen öz sermayeyle yatırım yapmadıklarını ifade etti.

Sorunun özüne inilmesi gerektiğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye, katma değer zincirinde arzuladığı yerde değil. Ürettiği malların teknoloji, bilgi yoğun olmadığını biliyoruz. Bu sektörlerde kar marjlarının dünyada son derece düşük olduğunu ve düşmeye devam ettiğini biliyoruz. Dolayısıyla sorun düşük karlılıktır ama tabi ki ilk 500'e giren firmaların daha çok borç alarak bazı faaliyetlerini sürdürdüğüne dair birtakım işaretler var."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Şimşek İstanbul Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title