Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Japonya'da

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bir takım terör örgütlerinin, terör gruplarının İslam'ı baskıyla, kafa kesmeyle, adam öldürmekle, insanlara zulmetmekle neredeyse eşdeğer gösteren, bu yanlış uygulamaların aksine, İslam'ın hikmetini, irfanını bütün Japonlara yayabilecek, anlatabilecek gerçekten medeni bir sese, medeni bir soluğa ihtiyaç var" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bir takım terör örgütlerinin, terör gruplarının İslam'ı baskıyla, kafa kesmeyle, adam öldürmekle, insanlara zulmetmekle neredeyse eşdeğer gösteren, bu yanlış uygulamaların aksine, İslam'ın hikmetini, irfanını bütün Japonlara yayabilecek, anlatabilecek gerçekten medeni bir sese, medeni bir soluğa ihtiyaç var" dedi.

Kurtulmuş, Tokyo Camisi ve Türk Kültür Merkezi'ni ziyaret etti. Cuma namazını burada kılan Kurtulmuş, daha sonra Türk-Japon Müslüman cemaatle öğle yemeğinde bir araya geldi.

Kurtulmuş, yaptığı konuşmada, 1985'te yıkılan caminin yerine, Osmanlı tarzında inşa edilen Tokyo Camisi'nin 2000 yılında açıldığını söyledi.

Japonya'nın İslam ile tanışmasının eski tarihlere dayandığını ifade eden Kurtulmuş, ülkenin, özellikle Sibirya'dan Kazan Türklerinin gelmesiyle başlayan Müslümanlıkla tanışma süreci bulunduğunu anlattı.

Abdürreşid İbrahim Efendi'nin Kazan Müslümanlarının öncülerinden olduğunu anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye'de maalesef çok az tanınıyor. Son derece önemli ve çok yönlü bir şahsiyet. Bir tarafı Özbek, bir tarafı Türk olan birisi. Buraya gelmiş, Japonya'da uzun yıllar faaliyette bulunmuş. Hem önemli bir ilim adamı hem önemli bir seyyah hem de önemli bir mücahit. Burada bulunmuş, uzun yıllar Japon kraliyet ailesinin fertleriyle iyi ilişkilerde bulunmuş, onlarla tanışmış ve burada İslamiyet'in yayılmasına, Japonların Müslüman olmasına önemli katkısı bulunmuş. Tokyo Camisi'nin yapılmasında da Abdürreşid İbrahim, en büyük pay sahibi."

Numan Kurtulmuş, Türk-Japon Müslüman cemaatin bu cami bünyesinde faaliyetlerini sürdürdüğüne işaret ederek, caminin ilanihaye faaliyet göstermesini, Japonların İslam ile tanışmasına, bu topraklarda İslam, irfan ve hikmetinin yaygınlaşmasına vesile olmasını diledi.

"Özellikle son zamanlarda İslam adına ortaya çıkan karanlık bazı görüntülerin, bir takım İslamofobi faaliyetleriyle birlikte bütün dünyada olduğu gibi Japonya'da da İslam'ın adını kirlettiğini, Japon toplumuyla Müslümanlık arasına bir mesafe koymaya başladığını maalesef  görüyor ve biliyoruz" diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bir takım terör örgütlerinin, terör gruplarının İslam'ı baskıyla, kafa kesmeyle, adam öldürmekle, insanlara zulmetmekle neredeyse eşdeğer gösteren, bu yanlış uygulamaların aksine, İslam'ın hikmetini, irfanını bütün Japonlara yayabilecek, anlatabilecek gerçekten medeni bir sese, medeni bir soluğa ihtiyaç var. Tokyo Camisi İslam'ın medeni yüzünü Japonya'ya tanıtan, gösteren önemli bir merkezdir. Biz de bu caminin burada aktif şekilde Japonlara hizmet etmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Türkiye olarak caminin bundan sonraki süreçlerde de önemli bir kültür, irfan ve hikmet merkezi olarak faaliyetlerine devam etmesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğiz. Umut ediyorum ki İslam'ın güler yüzü, medeni yüzü, gerçek yüzü, insancıl yüzü, buradan, bu merkezden bütün Japon halkına yayılmaya devam edecektir."

-Abdürreşid İbrahim Efendi'nin kabrine ziyaret

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, daha sonra Abdürreşid İbrahim Efendi'nin kabrini ziyaret etti. Abdürreşid İbrahim Efendi hakkında bilgi veren Kurtulmuş, Trablusgarp Harbi'ne katıldığını, Balkan Harbi çıktığında Japonlara, Hindistanlılara, Ruslara, tüm tanıdıklarına "Osmanlı'ya yardım etmesi için" mektuplar gönderdiğini söyledi.

Abdürreşid İbrahim'in her yeri gezdiğini ve bütün bu seyahatlerini Sebil-ür Reşad dergisinde yayınladığını dile getiren Kurtulmuş, aynı zamanda Mehmet Akif Ersoy ve Eşref Edip ile çok yakın arkadaş olduğunu, İstanbul'da konferanslar verdiğini ifade etti.

Abdürreşid İbrahim Efendi'nin Müslüman halkın cehaletini ortadan kaldırmak için İslami mektepler kurduğunu da bildiren Kurtulmuş, "Kitapları var, çok yönlü bir insan ancak Türkiye'de az tanınıyor" diye konuştu.

Kurtulmuş'a, ziyaretlerinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay da eşlik etti.

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Japonya Tokyo Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title