Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Fas'ta

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Tarihi ilişkilerimiz olan bütün kadim milletlerle, dostlarımızla, kardeşlerimizle yeniden buluştuk. Sadece onlarla değil dünyanın dört bir tarafındaki bütün mazlum milletlere karşı onların dertlerine, sıkıntılarına karşı ilgi duyan, onlara yardım elini uzatmaya çalışan bir Türkiye olmaya çalıştık" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Tarihi ilişkilerimiz olan bütün kadim milletlerle, dostlarımızla, kardeşlerimizle yeniden buluştuk. Sadece onlarla değil dünyanın dört bir tarafındaki bütün mazlum milletlere karşı onların dertlerine, sıkıntılarına karşı ilgi duyan, onlara yardım elini uzatmaya çalışan bir Türkiye olmaya çalıştık" dedi.

Türk Kültür Günleri etkinlikleri kapsamında Fas'ta bulunan Kurtulmuş, ziyaretinin üçüncü gününde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Türkiye ile Fas arasında bilimsel ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde inşa edilen 5. Muhammed Üniversitesi Çok Amaçlı Oditoryumu'nun açılışını yaptı.

Açılışa TİKA Başkanı Serdar Çam, Fas Yüksek Öğrenim, Bilimsel Araştırma ve Kadroların Formasyonu Bakanı Lahsen Davudi, 5. Muhammed Üniversitesi Rektörü Said Emzazi ile Türkiye ve Fas'tan üst düzey temsilciler katıldı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, oditoryumun TİKA tarafından üç hafta gibi kısa bir sürede tamamlandığını belirterek projede emeği geçenlere teşekkür etti. Türkiye heyetini Endülüs müzikleriyle karşılayan 5. Muhammed Üniversitesi yetkililerine de teşekkür eden Kurtulmuş, oditoryumun küçük olmasına rağmen taşıdığı değer açısından Türk ve Fas halkları için sembolik bir değer taşıdığın söyledi.

TİKA projesinin Türkiye-Fas ilişkileri açısından önemine değinen Kurtulmuş, "Türkiye ve Fas, biri İslam coğrafyasının, kadim İslam kültürünün doğudan batıya açılan, diğeri de kadim İslam Arap kültürünün, Afrika kültürünün batıdan Avrupa'ya açılan iki kapısını, iki köklü medeniyeti, iki kadim uygarlığı temsil ediyorlar" dedi. Kurtulmuş, TİKA projesini bu iki kadim kültürün bir araya gelmesinin sembolü olarak niteledi.

"Türkiye'nin başarısı, tüm doğunun başarısı"

"Türkiye'nin son yıllarda sağladığı başarı, sadece Türkiye'nin sağladığı başarı değil" diyen Kurtulmuş, bu başarının aynı zamanda tüm İslam coğrafyasının, tüm doğunun başarısı olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin çeşitli alanlarda sağladığı ilerlemeler hakkında "Türkiye'nin ulaştığı başarıya gelmesindeki en önemli katkının devlet yönetimindeki zihniyet değişimi olduğuna inanıyoruz" dedi. Kurtulmuş, "Türkiye vesayetlerden, askeri rejimlerin, askeri vesayetlerin gölgesinden kurtuldu. Siyasi ekonomik anlamda fevkalade önemli reformları 12-13 yıllık bir dönemde çok daha güçlü bir şekilde gerçekleştirmeyi başardı" dedi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin dünya vizyonuyla ilgili, "Türkiye'nin dünyada elde ettiği başarı, Türkiye'nin dünyayı algılamasındaki değişimdir, bu alandaki reformdur" diye konuştu.

"Eski Türkiye'nin zihniyeti dışarıya kapalıydı"

Türkiye'nin dış politikadaki başarısını siyasi zihniyetin değişimine bağlayan Kurtulmuş, "'Eski Türkiye dediğimiz Türkiye'de maalesef halk içine kapanık olduğu gibi Türkiye'yi yönetenlerin zihniyeti de dışarıya tamamen kapalıydı, tamamen Türkiye'nin içerisine dönük korunma refleksleriyle hareket ederdi" dedi. Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Yakın coğrafyamızdaki kardeş halkları bilmezdik, onlardan bihaberdik. Etrafımızda çelik duvarlar vardı. Balkan coğrafyasındaki Boşnakları, Arnavutları, Türkleri onları bilmezdik, onları hatırlamazdık, onlarla bir ilişkimiz yoktu. Onlarla en ufak bir ilişki içinde olmazdık. Ortadoğu'daki Müslüman kardeşlerimizle, Ortadoğu'daki halklarla ilişkimiz neredeyse kesilmişti. Aynı şekilde Afrika'daki dostlarımızı da zaten uzaktaki halklar olarak görürdük."

Kurtulmuş, günümüz Türkiye'si hakkında da "Tarihi ilişkilerimiz olan bütün kadim milletlerle, dostlarımızla, kardeşlerimizle yeniden buluştuk. Sadece onlarla değil, dünyanın dört bir tarafındaki bütün mazlum milletlere karşı onların dertlerine, sıkıntılarına karşı ilgi duyan, onlara yardım elini uzatmaya çalışan bir Türkiye olmaya çalıştık" dedi.

Türkiye'nin dünyadaki açılımının en önemli örneklerinden biri olarak Afrika açılımını gösteren Kurtulmuş, "Bundan 12 sene evvel Türkiye'nin Afrika'da sadece 12 büyükelçiliği vardı. Bugün Afrika'da 39 büyükelçiliği olan, geri kalan ülkelerle de çok kısa süre içinde büyükelçiliklerini açacak bir ülke haline geldik" ifadelerini kullandı.

Somali'den herkesin kaçtığı bir ortamda ilk yardım uçaklarını, insani ve tıbbi yardım uçaklarını yollayan ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012 yılında ülkeye yaptığı ziyaretin Somali halkı tarafından milli gün olarak kutlandığını ifade etti.

Türkiye'nin Batı Afrika'daki Ebola krizine karşı da kayıtsız kalmadığını belirten Kurtulmuş, iki uçak dolusu tıbbi yardımın bölgeye ulaştırıldığını söyledi.

Türkiye'nin Afrika'da çok sayıda dostu olduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Dostlarımızı yeniden keşfetmiş gibi görüyor ve bu anlamda Afrika ile dayanışmamızı en ileri noktaya ilerletiyoruz" dedi. Kurtulmuş şunları söyledi:

"Afrika, genel olarak dışarıdan gelenlerle ilgili iyi hatıralara sahip değil. Afrika'ya gelenler, maalesef hep Afrika'yı sömürmek için, Afrika'nın insanlarını köleleştirmek ve Afrikalıların kültürünü ezmek için, Afrika'nın yeraltı-yerüstü zenginliklerini çalmak için geldiler. Ama biz diyoruz ki 'Biz hepimiz kardeşiz. Afrika'nın insanlarına hep beraber Türkiye olarak el uzatıyoruz. Hep beraber barış, kardeşlik, eşitlik içerisinde hep birlikte güçlü bir doğru yürüyelim ve bu yürüyüşü insanlığa örnek olacak bir şekilde ileriye götürelim."

"Büyük milletler, büyük hayalleriyle yaşar"

Fas ile ilişkilere değinen Kurtulmuş, "Bilimde, sanatta, kültürde, her alanda işbirliği yapacağız ve inşallah hem Afrika'nın, hem İslam coğrafyasının, hem de bütün dünya insanlığının kalkınması, gelişmesi için büyük çaba sarf edeceğiz" dedi.

"Büyük milletler, büyük medeniyetler büyük hayalleriyle yaşarlar" diye konuşan Kurtulmuş, geçmişteki büyük medeniyetlerin tahayyüllerini tasavvur haline dönüştürdüklerini kaydetti.

İslam dünyasının yeniden tarihi mirasını donanması gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, bu çerçevede İslam dünyasının kendine bir yol çizmesi ve bunun gereği olan adımları yerine getirebilmesi gerektiğini dile getirdi.

5. Muhammed Üniversitesi Rektörü Said Emzazi de medeniyet köprüsü olarak nitelediği Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği reformlara dikkati çekti.

Bu çerçevede Türk üniversitelerinin dünyadaki en iyi üniversiteler arasında yerini aldığına işaret eden Emzazi, Türkiye'nin dünyadaki kültürel faaliyetleriyle İslam dünyasına bir örnek olduğunu kaydetti. Emzazi, "Türkiye'nin bu faaliyetleriyle dünyanın büyük güçleri arasında yer alacağından bir şüphemiz yok" dedi.

Türk Kültür Günleri çerçevesinde TİKA tarafından açılışı yapılan Oditoryum'un Türkiye-Fas arasındaki stratejik ortaklığın bir göstergesi olduğunu belirten Emzazi, Kurtulmuş ve TİKA yetkilileri başta olmak üzere Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title