Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Burdur'da

"Eğer şartlar bugünkü haliyle devam ederse önümüzdeki 10 yıl daha devam edecek bir krizler, kaoslar dönemiyle karşı karşıyayız" "Bütün dünya bilsin ki Türkiye olduğu müddetçe, Türkiye'nin gücü olduğu müddetçe İslamın iç savaşının çıkartılmasına asla müsaade etmeyeceğiz"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dünyanın zor bir süreçten geçtiğini belirterek, "Eğer şartlar bugünkü haliyle devam ederse önümüzdeki 10 yıl daha devam edecek bir krizler, kaoslar dönemiyle karşı karşıyayız" dedi.

Kurtulmuş, eşi Sevgi Kurtulmuş ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) akademik açılış törenine katıldı. MAKÜ Sergi ve Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törende ilk dersi veren Kurtulmuş, eşi dolayısıyla kendisinin de Burdurlu olduğunu söyledi.

Dünyanın büyük bir kriz yumağının içinden geçtiğini, bugün yaşanan sorunların bir asır boyunca devam eden krizin sonunda yaşandığını anlatan Kurtulmuş, "Eğer şartlar bugünkü haliyle devam ederse önümüzdeki 10 yıl daha devam edecek bir krizler, kaoslar dönemiyle karşı karşıyayız. Bunu bir musibet tellallığı yapmak için değil, durumu tespit etmek için sizlerle paylaşıyorum" diye konuştu.

Kurtulmuş, bugünkü veriler devam ederse küresel ölçekte yaşanan krizlerin yanında gıda, enerji, su krizlerinin de ortaya çıkacağını ifade etti.

Topyekun, medeniyet, küresel, düşünce kriziyle karşı karşıya kalındığını dile getiren Kurtulmuş, mevcut değerleri değiştirerek dünyada barışın hakim olması gerektiğini vurguladı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış sürecini anlatan Kurtulmuş, büyük imparatorluğun iç düzenine etnik fitneler sokulduğunu, insanların ayrıştırıldığını ve bu doğrultuda uzun bir süre barışın hakim olduğu büyük imparatorluğun parçalanarak Anadolu topraklarında sıkıştırıldığını kaydetti.

1. Dünya Savaşı'nda istenilen düzenin kurulmaması üzerine 2. Dünya Savaşı'nın yaşandığını, birçok masum insanın, sivil halkın öldüğüne işaret eden Kurtulmuş, bugünkü düzenin ortaya çıktığını belirtti.

2. Dünya Savaşı'ndan sonra silahların sustuğunu ancak soğuk savaşların başladığını söyleyen Kurtulmuş, sağ-sol davalarıyla Türkiye'nin ağır faturalar ödediğinin altını çizdi.

Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla yeni düzen kurulacağının zannedildiğini ancak istenilen düzenin kurulamadığını ifade eden Kurtulmuş, "80'li yılların ortalarında ve 90'lı yıllarda silahlara ayrılan paraların insani değerlere ayrılacağı yazılıp anlatıldı fakat 24 yıl sürede çıkan iç savaşlarda, 2. Dünya Savaşı'nda ölen insanların sayısından daha fazla insan kaybedildi" diye konuştu.

Köyleri, kasabaları, şehirleri bölünmüş bir ülke: Suriye

Suriye'de yaşanan iç savaşa değinen Kurtulmuş, bugün Suriye'nin köylerinin, kasabalarının, şehirlerinin farklı farklı kesimler tarafından bölündüğünü belirtti. Haritaya baktıklarında acı bir tabloyla karşılaştıklarını dile getiren Kurtulmuş, dünyada gücü elinde bulunduranların barışa dayalı bir düzen kurmak istemedikleri için bu tabloların yaşandığını ifade etti.

Dünyada yeni bir değişime ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Değişim kağıtlar üzerinde, mimari, siyasi yapıların değişmesiyle mümkün olamaz. Değişimin önce zihinlerde ve vicdanlarda başlaması gerekir. Örneğin Mısır. İnsanlar Mübarek dönemini bitirmek için sokağa döküldü. Seçimle yeni bir yönetim işbaşına geldi ancak bu yönetim de başkaları tarafından halkın istekleri dışında yönetimden indirildiği. Mısır, bugün çok daha kötü bir durumda."

Bir asır öncesi senaryo yeniden oynanıyor

Bugün bir asır öncesi oynanan senaryonun neredeyse tıpatıp aynısının uygulandığını öne süren Kurtulmuş, Osmanlı Devleti'nin etnik fitne sokularak 10 yıl içinde çöküş sürecine girdiğini kaydetti. İnsanlara, 'Sen Arnavutsun, sen Türksün, sen şusun, busun' denildiğini, etnik kimliklerin verildiğini ve devletin yıkıldığını kaydeden Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Şimdi aynı oyunu bir asır sonra bir kez daha ortaya koymaya çalışıyorlar. Aynı oyunu uzunca bir süredir, 1990'lı yılların başından itibaren İslam coğrafyasında uygulamaya çalışıyorlar. İnsanlar, hiç bilmedikleri, hiç anlamadıkları etnik farklılıkları üzerinde ayrıştırılmaya çalışılıyor, mezhebi farklılıkları üzerinden ayrıştırılmaya çalışılıyor. İslamın iç savaşı çıkartılmaya çalışılıyor. Bütün dünya bilsin ki Türkiye olduğu müddetçe, Türkiye'nin gücü olduğu müddetçe İslamın iç savaşının çıkartılmasına asla müsaade etmeyeceğiz."

Törende konuşan Burdur Valisi Hasan Kürklü de yeni akademik yılın hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı ise 7 yıllık geçmişe sahip üniversite hakkında bilgi verdi.

Törende müzik dinletisi, halk oyunları gösterisi ile MAKÜ'nün tanıtımı yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, daha sonra Yrd. Doç. Şemsettin Ziha Dağlı'nın ebru sergisini gezdi.

- Burdur

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sevgi Kurtulmuş Türkiye Burdur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title