Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin, Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılması operasyonunda yer almakta kararlı olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin, Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılması operasyonunda yer almakta kararlı olduğunu söyledi.

El-Cezire televizyonunun Bila Hudud (Sınırsız) programında konuşan Kurtulmuş, Türkiye'nin, Musul'da Haşdi Şabi ve diğer Şii grupların Irak'ta Sünnilere karşı katliam yapmasından endişe ettiğini belirterek, Bağdat hükümetinin rızasıyla Başika'ya giren Türk güçlerinin işgalci olmadığını ve dolayısıyla geri çekilmeyeceğini kaydetti.

Söz konusu Türk askerlerinin Musul'un güvenliği için bölgede bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Farklı etnik yapılara sahip tarihi bir kent olan Musul'da dengenin değişmesiyle tüm bölgenin dengesi değişir. Kentin demografik yapısının değişmemesi için herkesin çaba sarf etmesi gerekir." dedi.

-Körfez ülkelerine çağrı

Irak hükümetine hitaben, " Musul'u tek bir kurşun sıkmadan 2 yıl önce neden terör örgütü DEAŞ'e teslim ettiniz?" diyen Kurtulmuş, " Musul'da bir mezhep savaşı başlarsa tüm bölgeyi etkisi altına alır. Musul operasyonunun mezhep savaşına dönüşmeden çözüme kavuşturulması için Körfez ülkelerinin seslerini yükselterek Türkiye'ye destek çıkmaları çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

" Türkiye, Suriye'nin birliğinden yanadır"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriye krizine ilişkin ise şunları kaydetti:

" Türkiye'nin kırmızı çizgileri vardır. Bunlar da Suriye ile olan güney sınırımızı DEAŞ ve diğer terör örgütlerinden temizlemektir. Türkiye, PYD'nin Suriye'nin sınırımızdaki herhangi bir bölgeyi yönetmesine izin vermeyecek. Suriye'nin kuzeyinde Türk güçleri tarafından sürdürülen operasyonun çapı, 90 kilometre genişliğinde ve 65 ila 68 kilometre derinliktedir. Türkiye, Suriyeli 3 milyon mültecinin evlerine geri dönmesini değil, sadece kuzey bölgelerinden gelenlerin dönüşünü sağlamayı hedefliyor. Türkiye, Suriye'nin birliğinden yanadır."

Terör örgütü DEAŞ'in Suriye ve Irak için en büyük tehlike olduğuna işaret eden Kurtulmuş, PYD ve YPG'nin de Suriye'de etnik temizlik yaptığını vurguladı.

Kurtulmuş, Ortadoğu'da yaşananların ABD ile Rusya'nın vekalet savaşları olduğunu ve Suriye ile Irak'ta zirveye ulaştığını belirterek, bölgenin kaderini Halep ile Musul'un belirleyeceğini ifade etti.

Sykes-Picot antlaşmasının üzerinden 100 sene geçtiğini hatırlatan Kurtulmuş, yine mezhep ve ırk temellerine dayalı bölünmeleri hedefleyen yeni bir Sykes-Picot'un gündeme getirildiğini kaydederek Ortadoğu halklarını bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.

- "Türkiye Ortadoğu'nun anahtarıdır"

Türkiye'nin Ortadoğu'nun anahtarı olduğunu ve Türkiye'nin görmezden gelinmesinin bölgeyi parçalayacağını ifade eden Kurtulmuş, ABD'nin Türkiye ile düşmanları arasında seçim yapması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin Rusya ve İran ile tarihi, siyasi ve ekonomik ilişkileri bulunduğunu söyleyen Kurtulmuş, Rusya ile Türkiye arasındaki bir sonraki aşamanın Suriye konusunda yakınlaşma olacağını ifade etti.

Türkiye ile Ortadoğu'nun geleceğinden ve bölgede ortak bir tarihi ve aynı kaderi paylaşan ülkeler arasındaki sorunların azalacağından umutlu olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'nin yakın zamanda karşı karşıya kaldığı başarısız darbe girişimine işaret ederek, demokrasinin ileriye taşınması, ekonominin büyümesi ve hayatın her alanında olumlu gelişmeler yaşanması konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title