Haberler

Başbakan Yardımcısı Kaynak Somali'de (3)

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) tedarik ettiği 380 ton gıda maddesi, açlık ve kuraklık nedeniyle zor günler geçiren Somali'nin çeşitli bölgelerine, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın da katıldığı törenle gönderildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) tedarik ettiği 380 ton gıda maddesi, açlık ve kuraklık nedeniyle zor günler geçiren Somali'nin çeşitli bölgelerine, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın da katıldığı törenle gönderildi.

Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği önündeki törene Kaynak'ın yanı sıra Büyükelçi Olgan Bekar, TİKA Başkanı Serdar Çam, Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, AFAD Daire Başkanı Cengiz Akın, Somali Başbakan Yardımcısı Mahdi Ahmed Guled ve Somali Kuraklıkla Mücadele Ulusal Komitesi Başkanı Şeyh Nur Barud Gurhan katıldı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak törende yaptığı konuşmada, Somali'de kuraklık dolayısıyla yeniden baş gösteren açlık tehlikesine karşı, Türklerin Somalili kardeşlerine insani yardım gönderdiğini belirtti.

Türkiye ve Somali ilişkilerinin tarihi derinliği bulunduğunu vurgulayan Kaynak, iki ülkenin, dünya üzerinde halkları birbirini en çok seven sembol devletler olduğunu söyledi.

Somali'nin huzurunun Türkiye'nin huzuru olduğuna inandıklarını dile getiren Kaynak, "Bu inanç, Türkiye ve Somaliyi, Türk halkını ve Somali halkını birbirine yaklaştırmaktadır. Somali yönetimi bu kardeşliğin gereği olarak Türkiye'de 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişiminde en önemli desteği vermiş, o gece bu girişimi kınadığı gibi ertesi gün de bu yapının okullarını kapamıştır." diye konuştu.

Kaynak, bugün yapılan sembolik törenle, bütün dünyaya "İnsanların tamamını mutlu etmeden dünyayı huzura kavuşturmamız mümkün değildir." mesajı verildiğini ifade ederek, dünyanın servetinin, insanlığın ortak menfaati için harcanması gerektiğini, dünyanın servetinin hiç kimsenin açlıktan ölmemesini sağlamaya yeteceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında "adeta bütün dünyanın unuttuğu Somali'yi ziyaret ettiğini, o günden beri de Türkiye'nin Somali'den yardım elini çekmediğini" vurgulayan Kaynak, Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'nin Türkiye tarafından açıldığını, bunun dışında yollar, okullar yapıldığını anlattı.

Somali'de Türkiye'nin büyük bir askeri okul kompleksi inşa ettiğini bildiren Kaynak, bundan sonra ülkenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının, bu topraklarda yetişmesini istediklerini kaydetti.

"11 bin ton gıda yardımı daha"

İlk partisi gönderilen gıda yardımının 12 bin Somalili aileye bir ay kadar yeteceğini bildiren Kaynak, "Türk Kızılayı, AFAD ve TİKA'nın ortaklaşa çalışmasıyla acil ihtiyaçlar belirlenmektedir. Bir ay sonra 11 bin ton gıda yardımı taşıyan gemimiz Somali limanına yanaşacaktır" dedi.

Somali'de bugün yaptığı görüşmelere de değinen Kaynak, "Önümüzdeki süreçte Somali için acil kalkındırma programlarını hızlandırma kararına vardık" diye konuştu.

Kaynak, her defasında Somali'ye ailesiyle beraber gelip Somali'ye verdiği önemi gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın selamlarını da ilettiğini söyledi.

"Bizdeki ambargoyu da kaldırın"

Somali Kuraklıkla Mücadele Ulusal Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Şeyh Nur Barud Gurhan ise iki ülke ilişkilerinin geçmişe, Osmanlı İmparatorluğu'na kadar dayandığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'de ülkeye yaptığı ziyaretin, dünyanın gözünü Somali'ye yönelttiğini ifade eden Gurhan, "Gazze'deki ambargoyu kaldırdığınız gibi bizdeki ambargoyu da kaldırın." dedi.

Erdoğan'ın ziyaretinden bu yana süregelen projelerin Somali halkının kalbinde yer ettiğini dile getiren Gurhan, "Yardımlarınıza minnettarız ve sizden gelecek yardımları bekliyoruz. Bizim için Türkiye ayrı, dünya ile aynı yerde değil. 16 Nisan'daki referandumda inşallah hayırlı sonuç çıkacak, inşallah başkanlık sistemi çıkacak." diye konuştu.

Somali Başbakan Yardımcısı Mahdi Ahmed Guled de hükümeti adına yardımları dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür ederek, "Türk halkı ve Türk devleti Somali halkının her zaman kalbindedir." dedi.

Guled, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başarılar diledi.

12 bin aile faydalanacak

Toplam 380 tonu bulan temel gıda maddeleri kamyonlarla Galkayo, Mogadişu, Kismayo, Baidoa şehirleri ve Somaliland Federal Bölgesi'nin Laascaanood bölgesine ulaştırılacak. Gıda maddelerinden 12 bin aile faydalanacak.

Somali'de TİKA

Mogadişu'da 2011'de koordinasyon ofisini faaliyete geçiren TİKA, Somali'ye, ülkede idari ve sivil altyapının geliştirilmesi, eğitim, tarım, su ve çevre koşullarının iyileştirilmesi için de faaliyette bulunuyor.

TİKA'nın Mogadişu koordinasyon ofisinin açılmasından bu yana ülkede 70 kapsamlı proje hayata geçirildi. Ajans, geçen yıl 21 projeyi tamamladı. Bu yıl ise 16 proje uygulaması başlatılırken, 14 proje planlandı.

TOKİ tarafından inşa edilen ve Doğu Afrika'nın en modern ve donanımlı hastanesi olan Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'nin donanım ve tefrişatı TİKA tarafından yapıldı. Hastanede ayda ortalama 6 bin hasta tedavi ediliyor ve 100 ameliyat gerçekleştiriliyor. Mogadişu ve çevresindeki yaklaşık 2 milyon kişinin faydalanabildiği hastanede 230 yataklı servis bulunuyor.

Mogadişu Havalimanı içerisinde yer alan sahada TİKA tarafından inşa edilen Sivil Havacılık Uygulamalı Eğitim Merkezi ile ülkenin havacılık alanındaki önemli bir eksikliğinin tamamlanması ve teknik eğitimlerle birlikte havalimanı seyrüsefer güvenliğinin Somalili personel tarafından sağlanması hedefleniyor.

TİKA, DSİ ile iş birliği içerisinde 21'i Mogadişu çevresinde olmak üzere 26 su kuyusu açtı ve yaklaşık 500 bin kişinin temiz içme suyuna erişimini sağladı.

Yine Mogadişu'da yaklaşık 34 kilometrelik modern standartlarda asfalt yol yaptırıldı ve 736 aydınlatma direği sokaklara yerleştirildi. Projenin açılışı, sinevizyon aracılığıyla 19 Mayıs 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.

Ekonomisinin yüzde 60'ını tarımdan sağlayan ülkede, TİKA ve İHH iş birliğinde 16 Mart 2013'te kurulan Somali Anadolu Tarım Okulu 20 öğrenci ile eğitime başladı. Tam donanımlı sera kurulmuş ve uygulamalı eğitimler için traktör ve 14 farklı zirai donanım malzemesi hibe edildi.

Somali Dışişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklar, kapasite artırımı, donanım desteği ve uzmanlara-diplomatlara yönelik mesleki eğitim programları ile destekleniyor. Dışişleri Bakanlığı binasının tadilatı ve konferans salonunun tefrişatı, Anayasa Kurucular Konseyi Konferans Binası ve eklentilerinin tadilatı ve tefrişatını da TİKA tamamladı.

Yine Türkiye tarafından ülkedeki 8 yetimhaneye destek olunurken, 3 bin 500 yetim sosyal sorumluluk projelerinden faydalandı. TİKA, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, yetimhanelere yönelik tadilat, tefrişat ve donanım desteği proje uygulamalarını da sürdürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Veysi Kaynak Mogadişu Somali Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title