Haberler

Başbakan Yardımcısı Kaynak Macaristan'da

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen ve Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Gül Baba Türbesi Restorasyonu ve Rekonstrüksiyonu ile Çevre Düzenlemesi Projesi'nin temel atma törenine katıldı.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen ve Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Gül Baba Türbesi Restorasyonu ve Rekonstrüksiyonu ile Çevre Düzenlemesi Projesi'nin temel atma törenine katıldı.

Avrupa'nın en kuzeyindeki Osmanlı dönemi eseri olduğu belirtilen Gül Baba Türbesi'nin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından başlatılan Rekonstrüksiyon ile Çevre Düzenlemesi Projesi'nin temel atma törenine katılan Kaynak, Türkler ve Macarların tarihte bazı dönemlerde rekabet ettiklerini ama zamanla bu dönemi geride bırakarak gerçek dost ve kardeş ilişkisi kurduklarını söyledi.

Kaynak, Gül Baba'nın iki millet arasındaki bağların kuvvetlendirilmesi konusunda önemli rol oynadığını kaydetti.

15 Temmuz'daki darbe girişiminde Macaristan'ın ilk tepki veren ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Kaynak, Türkiye olarak hem Macar hükümetine hem de halkına teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Semjen, Gül Baba Türbesi'nin, Türk ve Macar devletleri tarafından tadilatının yapılmasının önemli olduğunu ifade ederek, "Tüm bunlar aslında çok iyi işleyen Türk-Macar ilişkilerine dayanıyor. Her ne kadar tarihte çeşitli rekabetler yaşamış olsak da iki halk da Türk asıllı. Bunun dışında da binlerce olay bizi birbirimize bağlıyor. Macaristan'da birçok Osmanlı Türk dönemine ait tarihi eser var. Aynı şekilde Türkiye'de birçok Macar tarihi eser mevcut." diye konuştu.

Ulusal Ekonomi Bakanı Varga da Macar hükümetinin, Türk hükümeti ve halkıyla iyi ilişkiler içinde olmaya çalıştığını kaydederek, "Türkiye ve Macaristan arasında siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler her geçen gün daha da güçleniyor. Örneğin son dönemde Ankara'da Budapeşte, Budapeşte'de ise Ankara günleri düzenlendi. TİKA benim de milletvekili olduğum bölgedeki bir okula dil laboratuvarı açtı. Orada gelecek yıldan itibaren Türkçe dersleri verilecek." ifadelerini kullandı.

Gül Baba Türbesi

Türbenin restorasyonuyla ilgili "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Macaristan Hükümeti Arasında Gül Baba Türbesi ve Çevresinin Rekonstrüksiyonu ve Kullanımı Hakkında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı", 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 17 Şubat 2014'te ülkeyi ziyaretleri sırasında dönemin Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen tarafından imzalanmıştı.

Daha sonra TİKA, Macar yetkililer ve uzman mimarlarla ortak proje hazırlamış ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Macaristan Hükümeti Arasında Gülbaba Türbesi'nin Restorasyonu ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi İşine Yönelik Protokol", Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun II. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı çerçevesinde 24 Şubat 2015 yılında Budapeşte'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen tarafından imzalanmıştı.

Aynı dönemde Gül Baba Türbesi'nin restorasyon çalışmaları, Macar hükümeti tarafından önemli yatırım kategorisine alınmıştı. 2,5 milyar Macar forintine mal olacağı belirtilen projenin finansmanı, Türk ve Macar hükümetleri tarafından yapılacağı açıklandı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın daveti üzerine 1531'de Budin'e giderek tekke kuran, kısa sürede Budapeşte halkının sevgisini kazanan ve 1 Eylül 1541'deki Budin Savaşı'nda şehit düştüğü bilinen Gül Baba'nın türbesi, Osmanlı hakimiyetinden sonra bir süre şapel olarak kullanıldı.

Sultan Abdülaziz'in 1867'deki ziyaretinden sonra 1885'te türbeye dönüştürülen yapı, mimar Lajos Grill tarafından onarıldı. Macar Prof. Dr. Müller tarafından 1916'da restore edilen türbe, İkinci Dünya Savaşı'nda büyük hasar gördü. Macar hükümetince 1963'te eski durumuna getirilen türbe, 1997'de Türk-Macar hükümetlerinin işbirliğiyle Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce restore edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Abdullah Gül Veysi Kaynak Macaristan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title