Haberler

Başbakan Yardımcısı Kaynak Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Avrupa'nın birçok devletinin 50-100 muhaciri kabul etmek için yüzlerce şart ileri sürdüğünü belirterek, "Biz Türkiye olarak bütün kapılarımızı sizler için açmışken, kendisini medeniyetin temsilcisi olarak gösteren Avrupa devletleri, sınırlarına jiletli tel örgüler çekiyor.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Avrupa'nın birçok devletinin 50-100 muhaciri kabul etmek için yüzlerce şart ileri sürdüğünü belirterek, "Biz Türkiye olarak bütün kapılarımızı sizler için açmışken, kendisini medeniyetin temsilcisi olarak gösteren Avrupa devletleri, sınırlarına jiletli tel örgüler çekiyor." dedi.

Kahramanmaraş'ta 18 bin 500 Suriyeli'nin barındığı AFAD Geçici Barınma Merkezi'ne gelen Kaynak, Vali Vahdettin Özkan, AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri İlker Çitil ve İmran Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir tarafından karşılandı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, kendisini karşılayanlar arasında bulunan Suriyeli yetim çocukları çadırlarında ziyaret etti, onlarla bir süre görüştü ve çeşitli hediyeler verdi.

Kaynak, daha sonra barınma merkezindeki muhtarlar, eğitimciler ve sığınmacıların katıldığı toplantıya iştirak etti, katılımcılarla bayramlaşarak sohbet etti.

Veysi Kaynak, yaptığı konuşmada, Gazze'deki insanların uzun süreden beri kuşatma altında olduğunu belirterek, su, elektrik, ilaç, ekmek ve yiyecek bulamadıklarını, 21. yüzyılda dünyanın Müslümanlara zulüm yapılırken sessiz kaldığını dile getirdi.

İsrail ile Türkiye'nin yaşadığı sorunların mutabakatla bir noktaya bağlandığını kaydeden Kaynak, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak bizim İsrail ile mutabakata varırken 6 yıldan beri vazgeçmediğimiz temel şartımız, Gazze'deki insanlara, Filistin'deki bütün kardeşlerimize insani yardımların ulaşmasına müsaade edilmesiydi. Bu mutabakata varırken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı ve Hamas yetkilileriyle konuşarak bu karara vardı." ifadelerini kullandı.

Kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetleri görevdeyken Türkiye'nin yaptığı hiçbir anlaşmanın hiçbir Müslüman'ın, hiçbir mazlumun aleyhine netice vermeyeceğine dikkati çekerek, dünyadaki bütün Müslümanların bunu bilmesini istediklerini vurguladı.

"Türkiye, kendisine canını emanet etmek isteyen bütün kardeşlerine kapılarını açtı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Nerede bir mazlum varsa, nerede bir mağdur varsa, nerede bir kimsesiz varsa oraya ulaşacaksınız" talimatı verdiğini aktaran Kaynak, şöyle devam etti:

"İşte bu kamplar da bu ihtiyaçtan doğdu. Suriye'nin başındaki Beşşar, halkının üzerine bomba yağdırmaya başladığında, çocuk, hasta, kadın, yaşlı ve masum hiç kimseyi ayırt etmeden, insanların canına, malına kastettiğinde Türkiye, kapılarını açtı ve 'Can emniyetinizi biz sağlayabiliriz' dedi. Kendisini medeniyetin temsilcisi ilan eden devletler, orada masumların başına varil ve fosfor bombalarının yağdırılmasına maalesef ses çıkartmadı. Türkiye, açık kapı politikası uygulayarak kendisine canını emanet etmek isteyen bütün kardeşlerine kapılarını açtı."

Kaynak, Türkiye'de 2 milyon 750 bin Suriyeli, 300 bin civarında da Filistin, Irak, Libya, Mısır ve Afgan sığınmacı bulunduğunu belirterek, "Bunlar sadece bize şeref veriyorlar. Hiç yük olmuyorlar çünkü Peygamberimizden yaklaşık bin 400 yıl sonra bize ensar olma şerefini verdiniz. O yüzden gerçekten sizler, bizler için çok değerli muhacirlersiniz. Allah sizlere muhacir olma şansını verdi ama asıl zor imtihan acaba biz ensar olma görevini yerine getirebilecek miyiz? Bu bayram gününde inşallah bu hususta dualarınızı istiyoruz." diye konuştu.

Konteynerlerde çamaşır makinesi ve buzdolabı olacak

Kaynak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kilis'te Suriyelilere verdiği vatandaşlık müjdesini hatırlattı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, şunları kaydetti:

"Bizim hükümet olarak temel politikamız, Suriye'ye, kendi vatanınıza, topraklarınıza gidebilmeniz için, oradaki emniyetinizin ve huzurunuzun sağlanması için diplomatik gayret gösteriyoruz ama bunun gecikme ihtimali olabilir diye de buradaki rahatınızı, huzurunuzu düşünen politikalar gerçekleştiriyoruz. Sizler aramızda olalı 5,5 yıl oldu. Bu kadar süreceğini tahmin etmiyorduk. O yüzden çadırları planladık ama çadırda yaşamanın ne kadar zor olduğunu, özellikle hanım kardeşlerimiz ve çocuklarımız için ne kadar zor olduğunu bilen kardeşleriniziz. O yüzden özellikle hanım kardeşlerimizin burada kaldıkları süre içerisinde hayatlarını daha iyi, daha rahat geçirebilmesi için yeni planlar yaptık."

Şimdi Kahramanmaraş'taki Geçici Barınma Merkezinin yerine konteyner kent inşa edildiğini dile getiren Kaynak, "Bu konteynerlerde hanım kardeşlerimizin ihtiyaç duyduğu çamaşır makinesi ve buzdolabı dahil hepsi mevcut olacak. Sıcaktan ve soğuktan daha az tesir altında kalacağınız tesisler hazırlıyoruz." görüşünü paylaştı.

Kaynak, çadır kentte kadınların umumi çamaşırhane, lavabo ve banyolara gitmemeleri için yeni düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

"Başımız, gözümüz üstündesiniz"

Türkiye'nin Avrupa ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması'na dikkati çeken Kaynak, şöyle konuştu:

"Avrupa'nın birçok devleti 50-100 muhaciri kabul etmek için yüzlerce şart ileri sürüyor. Biz Türkiye olarak bütün kapılarımızı sizler için açmışken, kendisini medeniyetin temsilcisi olarak gösteren Avrupa devletleri, sınırlarına jiletli tel örgüler çekiyor. Ege ve Akdeniz'in soğuk sularını muhacir kardeşlerimizin kabristanı haline getirdiler. Bütün bunlar için bir kardeşimiz denizde can vermesin diye Avrupa ile Geri Kabul Anlaşması imzaladık ama bunun için de birçok şart ileri sürüyorlar. Sizler eşrefi mahlukat olan insansınız ve sizler muhacirsiniz. Sizler başımız, gözümüz üstündesiniz."

Kaynak, AFAD Başkanı Bilden'den kadınların ve çocukların daha rahat barınabileceği konteyner kentin Kurban Bayramı'na yetişmesini taahhüt etmesini istedi.

Bilden de 5 ayda tamamlanması planlanan inşaatla ilgili talimatın yerine getirileceğini belirterek, yerleşkenin Kurban Bayramı'na hazır olacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Kahramanmaraş Veysi Kaynak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title