Haberler

Başbakan Yardımcısı Kaynak: (3)

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonu ile çok önemli bir iş yaptığını, sadece bu yılın ilk üç ayında El Bab'daki operasyonu tamamladıktan sonra, Öncüpınar Sınır Kapısından kendi ülkelerine dönen Suriyeli sayısının 5 bini, Cerablus'a ise 35 bin kişinin döndüğünü belirterek, "Şunu demeye çalışıyorum, eğer biz, tüm dünya dönme şartlarını birlikte sağlayabilirsek, onların orada, kendi topraklarında eğitimlerini, sağlıklarını, geleceklerini orada kurabilirsek insanlar niye vatanından başka yere gitsinler." dedi.

CNN Türk'te Hakan Çelik'in gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kaynak, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunun sorulması üzerine, bu işlerin hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gizli saklı yapılan işler olmadığını ifade etti.

"Demokratik bir ülkeyiz biz, milletten bir şey gizlenir mi?" diyen Kaynak, geçen yıl ramazanın sonlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kilis'te katıldığı bir iftar programında bunu ifade ettiğini söyledi.

Kaynak, "Ancak referandum sürecine doğru girerken baktık ki hadise 'Bunlara oy kullandırılacak, referandum neticesine etki edilecek' tartışması, daha doğrusu iddiası başlayınca, Türkiye'de son 200 yıllık en önemli yönetim sistemi dönüşümlerinden biri, bununla tartışılır halde olmasın diye de bu çalışmaları referanduma kadar yapmayacağımızı ilan ettik." dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda 20-22 bin aile tespit edildi. Bunun ne kadarı vatandaşlığa kabul edilecek, ne kadarı edilmeyecek bunu bilmiyoruz. 20-22 bin ailenin fertlerini topladığınızda 80-85 bin kişi yapıyor. Türkiye'nin zaten vatandaşlık yasası buna uygun, müsait. İlk etapta bu ihtimal var. Kriterler konuldu. Bunları da açık yüreklilikle ifade ettik. Meslek sahibi olanlar, Türkiye'de çalışma izni olanlar, Türkiye'de uzmanlığına ihtiyacımız olan gruplar... Bunlar açıkça ifade edildi. Önce bu müracaatlar valiliklere yapılacak. Sonra Göç İdaremize, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğümüz çalışacak. Bizim istihbarat kuruluşlarımız çalışacak. Sonra evrakları valiliklere tekrar iade edilecek. Güvenlik güçlerimiz ve yerel istihbarat güçlerimiz tekrar bakacaklar. Yani bu kadar hassas bakılacak. Otomatik vatandaşlık asla yok. Yani biz mevzuatta falan bir değişiklik asla yapmadık zaten."

"Suriyelilerin yarısı ülkelerine döner"

Kaynak, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonu ile çok önemli bir iş yaptığına dikkati çekerek, "Sadece ocak, şubat, mart ayında El Bab'taki operasyonu tamamladıktan sonra, Kilis, Öncüpınar Sınır Kapımızdan kendi ülkelerine, vatanlarına, topraklarına dönen Suriyeli sayısı 5 bini geçti. Cerablus, 35 bin kişi tekrar oraya geçti. Bu geçiş devam ediyor. Niye devam ediyor? Orada DEAŞ teröründen temizlenmiş bir bölge oluştu. O bölge Özgür Suriye Ordusu, yerel meclislerin kontrolünde. Şunu demeye çalışıyorum, eğer biz, tüm dünya, dönme şartlarını birlikte sağlayabilirsek, onların orada, kendi topraklarında eğitimlerini, sağlıklarını, geleceklerini orada kurabilirsek insanlar niye vatanından başka yere gitsinler." değerlendirmesinde bulundu.

Bu anlamda önemli bir dönüş olacağı yönünde kanaati bulunduğunu dile getiren Kaynak, "Ben olacağı kanaatindeyim. Bence en az yarısı döner, şundan; insanlar toprağına bağlılar." dedi.

"16 Nisan'da gelecek sistem, millet iradesinin üstünde hiçbir güç tanımamaktır"

Çelik'in, yaptığı açıklamaların son dakika olarak internet sitelerinde yer almaya başladığını söylemesi üzerine Kaynak, bu bilgiyi şu anda ilk defa açıkladığını ancak bunun gizli saklı bir bilgi olmadığını, daha önce gündeme gelmemiş olabileceğini aktardı.

Kaynak, Türkiye'nin ve Avrupa'nın güvenliği konusundan bu noktaya gelindiğini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Terörle mücadele yasasının gevşetilmesinden, Avrupa'nın güvenliğinden noktaya geldik. Biz bu terörle mücadele yasamızı, Türkiye'nin iç güvenliğini sağlama almazsak Avrupa'nın güvenliği de riskte olurdan bu noktaya geldik. Tabii şimdi şunu ifade etmemiz gerekir. Biz Suriye'de hayatı normalleştirmeyi başarırsak koalisyon ülkeleri olarak, bu insanların çoğu kendi topraklarına dönerler. Arazileri var, tarlaları var. Yeter ki yakılmış, bombalanmış binalarını yeniden onaralım, kendilerine teslim edelim."

Çelik'in "Kahramanmaraş'a gitmek için en iyi sebep nedir?" sorusu üzerine de Kaynak, "Hiç görmeyenler açısından şunu söyleyebilirim, Kahramanmaraş, bizim çok iyi bir mozaiğimizdir aslında. Yani milletimizin demografik olarak çok iyi bir mozaik. Kürdü ile Alevisi ile Sünnisi ile hep beraber barış içinde yaşadığımız bir şehir. Dün mesela ben cemevindeydim. Orta Doğu'nun son noktası Anadolu'nun ilk noktası Kahramanmaraş. Maraş'ın sırtını yasladığı Ahir Dağı, Orta Doğu'nun son, Anadolu'nun ilk noktasıdır." ifadelerini kullanarak, ili önemli bir turizm merkezi yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Veysi Kaynak, sözlerinin sonunda insan haklarının, demokrasinin, özgürlüklerin çok önemli olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Devletin adaletle yönetilmesi çok önemli. Devletimizin kurtuluş harbini yapan Meclis, millet iradesine dayalı bir devlet oluşması için yapmıştı. Tam bağımsızlık için yapmıştı. Bunlar bizim olmazsa olmaz hedeflerimiz. Zaten böyle miras devraldık. Türkiye son 200 yılın en önemli yönetim sistemi değişikliğini 16 Nisan'da oylayacak. Tüm vatandaşlarımıza açık yüreklilikle şunu söylüyorum, 16 Nisan'da gelecek sistem, artık bu coğrafyada, bizim vatan toprağımızda, millet iradesinin üstünde hiçbir güç, Allah'tan başka hiçbir güç tanımamaktır. Bütün krizlerin çözümünün milletin hakemliğine götürüleceği bir sistemdir. Ülkemiz için çok iyi netice vermesini Allah'tan temenni ediyorum ve Avrupa Birliğinin bu saydığımız değerlere bir an önce dönmesini temenni ediyorum."

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Veysi Kaynak Hakan Çelik Cerablus Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title