Haberler

Başbakan Yardımcısı Elvan: Şerefsizler Okula Bomba Atmaktan Dahi Çekinmiyorlar (3)

Toplu AÇILIŞA KATILDI Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, programı kapsamında, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) projelerinin toplu açılış törenine katıldı.

Toplu AÇILIŞA KATILDI

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, programı kapsamında, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) projelerinin toplu açılış törenine katıldı. Partililer ve vatandaşlar tarafından karşılanan Elvan, daha sonra Vali Özdemir Çakacak ve TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı ile birlikte salona geçti.

Buradaki törende ilk olarak söz alan TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı ise kurumun 2011 yılının Ağustos ayından yaptığı çağrılarla bir çok girişimciye hibe desteği vererek yeni iş alanı ve istihdam yarattığını söyledi. Nazlı, hibe desteği için proje alımlarının sürdüğünü belirterek, "Bugüne kadar projelerimiz henüz yüzde 40-50 kapasiteyle çalışmasına rağmen 50 bin kişiye istihdam sağlamış bulunuyoruz. İnşallah bu senenin sonuna kadar projelerimiz yüzde 70-80 kapasiteye ulaştığında amacımız, en az 100 bin kişinin bu projelerle iş ve AŞ sahibi olmasını sağlamak. Projelerimizle insanlar ihracaat yapmaya başladılar. 5-10 bin liradan 9-10 milyon liraya kadar değişik sektörleri destekliyoruz. Mersin'de 111 projeyle sözleşme imzaladık ve büyük kısmı tamamlandı. Bunlarla 130 milyon liralık yatırım gerçekleşti Mersin'de ve bunun da 62 milyon lirası hibe olarak vatandaşlarımızın hesabına aktarıldı. Henüz yeni olmasına rağmen bu projelerde Mersin'de 565 kişi istihdam edildi. Bu sayı en kısa samanda 3-4 kat artacak. IPARD II'nin çağrılarına çıkmaya başladık. Şubat ayından itibaren projeleri almaya başlayacağız. İş yapmak, kırsal alanlara yatırım yapmak isteyen ve projesi olan herkesi TKDK'ya davet ediyorum" dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Vali Çakacak da kısa bir konuşma yaparak kırsal kalkınmaya verilen destekler ile Mersin'de yaklaşık 46 milyon TL hibe verildiğini, bununla iş ve istihdam alanlarının yaratıldığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Elvan da, daha önceleri bilinmeyen kırsal kalkınmanın TKDK'nın oluşturulması ile büyük bir ilgi gördüğünü söyledi. Elvan, TKDK ile birlikte projesi olan girişimcinin desteklendiğini ifade ederek, "Tarım alanında verimliliğin son derece düşük olduğu, gelişmiş ülke standartlarının oldukça altında olduğu ve dünya sıralamasında ön sıralarda olmadığımız, hele özel kesimin tarım ve kırsal kalkınma alanında rekabet gücüne sahip olmadığı bir resimle karşı karşıyaydık. Ama bugün dünyada söz sahibi, rekabet gücüne sahip, ihracaat yeteneğine sahip ve dünyanın birçok gelişmiş ülkesiyle tarımda, kırsal alanda ön planda olan ülkeleriyle rekabet edebilecek bir güce sahip firmalarımız, çiftçilerimiz, işadamlarımız var artık. Bu nedenle TKDK, kalkınma ajansları ve buna benzer bazı yeni kurumlarımız öncelikli olarak insan altyapısının geliştirilmesine ağırlık verdi. Anadolu'nun değişik illerinde proje üretebilen ve bu projeye destek alabilen insanlar yetiştirmek arzusundaydık. Allah'a çok şükür bugün bunu gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Bugün Toroslar'da yaşayan Yörük kardeşlerimiz, çiftçilerimiz projenin nasıl hazırlanacağını, nereye başvuracağını, ne kadar destek alacağını ve yapacağı yatırımın verilecek destekle bu ülkeye ne şekilde katkı sağlayacağını bilen insana sahibiz. Biz insanımızla, vatandaşlarımızla gurur duyuyoruz" dedi.

Çalışana, üretmek isteyene destek vermeyi sürdüreceklerini kaydeden Elvan, şunları söyledi: "Siz ne kadar proje üretirseniz o kadar çok bu kurumumuzdan destek alırsınız. Çalışana, üretmek isteyene destek veren bir mekanizma oluşturduk. Bunu elbette Avrupa Birliği ile çalışarak oluşturduk. Avrupa Birliği'nin de bu alanda destekleri var. Gerçekleştireceğiniz projede hayvancılıkla ilgili bir yatırım yapacaksanız, bu yatırımın yüzde 70'ini bu kurum karşılayacak. Hayvancılık dışındaki alanlarda yatırım yapacaksanız yatırımın yüzde 65'ini yine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz karşılayacak. Çalışana, üretene, hele proje üretene destek veren bir mekanizma oluşturalım istedik ve bugün bunu oluşturduk. Anadolu'nun hangi iline giderseniz gidin herhangi bir kurumumuzdan destek alabilmek için bir proje hazırlaması gerektiğini, bu projenin de gerçekten inandığı bir projeyse mutlaka destek göreceğini bilen kardeşlerimiz var."

Mersin'den bugüne kadar TKDK'dan alınan yaklaşık 50 milyon liralık desteği çok az bulan Elvan, toplumun her kesiminden proje hazırlayarak kuruma başvurmasını istedi.

Konuşmasının sonunda terörle mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini söyleyen Elvan, "Herkes şunu bilsin:  O terör örgütüne destek verenler de bunu duysun; Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile kimse oyun oynamaya kalkmasın. Öyle bir şamar yerler ki, nereden geldiklerini de şaşırırlar. Biz bunu gerçekleştirecek güçteyiz. Bu insanları temizleyeceğiz ve o bölgede yaşayan Kürt kardeşlerimizin özgür bir şekilde hayatlarını sürdürebilmelerini temin edeceğiz. Sözde o bölgede Kürt kardeşlerimize destek amacıyla bu terör faaliyetlerinde bulunuyorlar. Halbuki yaptıkları şey, o bölgede bulunan Kürt kardeşlerimize zulmetmek, eziyet çektirmek. Evlere, sokaklara giriyorlar, aileleri evlerinden çıkarttırıyorlar ve oraya terör örgütü mensupları yerleşip, o keskin nişancılarla bizim emniyet güçlerimizi, hatta sivilleri öldüren girişimlerde bulunuyorlar. İşte Çınar'da yaşanan hadise. Bunları tüm dünyada görüyor. Bu terör faaliyetleri devam ederken buna sessiz kalanlar, hele bunu desteklemeye çalışanlar utansınlar. Bu ülkede ekmek yiyip su içen, devletin verdiği maaşla hayatını idame ettirenler bunu yapıyorsa, bu iğrenç bir şeydir. Ama şundan emin olun, Türkiye istikrar adası olmaya devam edecek" diye konuştu.

Konuşmasının ardından hibe alan üreticilere temsili çeklerini veren Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, daha sonra törene katılanlar birlikte kentteki IPARD-I yatırımlarının toplu açılışını gerçekleştirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Özdemir Çakacak Akdeniz Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title