Haberler

Başbakan Yardımcısı Babacan Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Millet olarak istikrarımıza ve güven ortamımıza sahip çıkarsak Türkiye'nin yolu açık" dedi.

İvedik Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda sanayicilerle bir araya gelen Babacan, yaptığı konuşmada, pazar günü yapılacak genel seçimlerin, son 12 yıldaki seçimlerin belki de en kritiği olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son 12 yıllık dönemde demokrasi ve ekonomi başta olmak üzere her alanda ilerlediğini dile getiren Babacan, 2002 yılında zor bir tablo devralmalarına karşın bugün itibarıyla Türkiye'nin "alan el" olmaktan, "veren el" olma aşamasına geçtiğini ifade etti.

Babacan, Türkiye'nin bu yıl G20 dönem başkanlığını yürüttüğünü hatırlatarak, "Bu platform dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturuyor, dünya ticaretinin yüzde 75'i bu 20 ülke arasında oluyor. Dünya ekonomik büyüklüğünün yüzde 85'ini de bu ülkeler oluşturuyor. Yani temsil gücü çok yüksek bir yapıdan bahsediyoruz" diye konuştu.

KOBİ'leri G20'nin gündemine özel bir gündem maddesi olarak taşıdıklarını anlatan Babacan, dünyadaki KOBİ'lerin sesinin daha güçlü duyurulması için Dünya KOBİ Forumu'nu kurduklarını kaydetti.

"Siyasi istikrar bir ülkenin temeli"

Türkiye'de bugün gelinen noktanın temelinde, siyasi istikrarın olduğuna dikkati çeken Babacan, şöyle devam etti:

"Bir binayı inşa ederken zemin sağlam olacak ki bina depreme karşı korunaklı olsun. Siyasi istikrar da aynı şekilde bir ülkenin temeli. Dünyada şu anda siyasi istikrarı bozulup da ekonomisi iyi giden bir ülke gösteremezsiniz. Bir ülkede siyasi istikrar yoksa o ülkenin ekonomisi de ciddi ölçüde zarar görür."

Babacan, Gezi olayları ve 17-25 Aralık operasyonlarına rağmen Türkiye ekonomisine bir şey olmamasını siyasi istikrara bağlayarak, bu açıdan bakıldığında siyasi istikrarın kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin son 12 yıldır istikrar ve güven ortamında büyüdüğünü belirten Babacan, "İstikrar basamak basamak oluşuyor ama aynı güven ve itibar gibi istikrarın da yıkılması çok hızlı olabiliyor. Kıymetini iyi bilmemiz lazım. Millet olarak kendi istikrarımıza ve güven ortamımıza sahip çıkarsak Türkiye'nin yolu açık" dedi.

Babacan, siyasi istikrar zemini üzerine makro ekonomik istikrarı da inşa etmek gerektiğini dile getirerek, "Makro ekonomik istikrarın üç ana sütunu var. Bunlardan biri bütçe disiplini, biri finans sistemi, üçüncüsü de Merkez Bankasının sorumluluk alanındaki para politikalarının güvenilir ve öngörülebilir oluşu. Biz bu üç sütunun üçünü de sağlam tutmaya çalıştık" değerlendirmesinde bulundu.

"İlelebet borçlanarak çarkların dönmesi mümkün değil"

Türkiye'nin gerçek anlamda kalkınması için üretim, yatırım ve ihracatın önemli olduğunun altını çizen Babacan, ülkenin kendi tasarruflarının büyümeyi finanse etmeye yetmediğini belirtti.

Babacan, cari açığın özel sektörün yurtdışından aldığı borçlarla finanse edildiğini ifade ederek, "İlelebet borçlanarak ve bu borçlanma da tüketime giderek çarkların dönmesi mümkün değil" diye konuştu.

Türkiye'de güven ve istikrar olduğu müddetçe yurtdışı finansman kaynaklarının devam edebileceğini anlatan Babacan, Türkiye'nin bugün kendi itibarıyla borçlanabilen bir ülke haline geldiğini söyledi.

Türkiye'de AK Parti dışında hiçbir partinin "iktidar olacağım" diye bir hazırlığının bulunmadığını savunan Babacan, "Ana muhalefet bile 'Yüzde 35'i hedefliyorum' diyor. Bugünkü Meclis tablosunda yüzde 35 ile tek başına iktidar olunmaz ki. Böyle diyen bir parti, aynı zamanda, 'asgari ücreti şöyle yapacağım', 'emekli maaşını şöyle yapacağım' diyor. Atıyor, tutuyor. Zaten tek başına iktidar olamayacağını söylüyor ama ileriye dönük afaki vaatler veriyor. Tamamen popülizm" diye konuştu.

İvedik OSB Başkanı Gültekin

İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin de pazar günü yapılacak seçimlerin önemine işaret ederek, "İstikranın, güven ortamının bozulmamasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

OSB yönetimi olarak herkese kapılarının açık olduğunu anlatan Gültekin, buna karşın herkesin gönlünde bir aslanın yattığını söyledi.

Gültekin, "Bizim partimiz istikrar ve güven ortamının devamıdır. Bunun dışında bir parti tanımıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Organize Sanayi Bölgesi Ali Babacan Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title