Haberler

Babacan: Siyaset Zemini Zayıflayan Ülkeler Krizden Krize Savruldu

Güncelleme:

İstikrarın, ülkenin ekonomik başarısı için olmazsa olmazı olduğunu belirten Babacan, siyasi istikrarı sağlayamayan ülkelerin ekonomide başarılı olamayacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Babacan, 24 TV'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"EKONOMİK BAŞARI OLMAZ İSE OLMAZ"

Babacan, istikrarın, bir ülkenin ekonomik başarısı için olmazsa olmaz bir şart olduğunun altını çizen Babacan, siyasi istikrarı sağlayamayan ülkelerin ekonomide başarılı olamayacağını ifade etti. Bunun canlı örneğinin hem Türkiye'nin tarihinde hem de bölgedeki ülkelerde görüldüğüne işaret eden Babacan, siyaset zemini zayıflayan ülkelerin krizden krize savrulduğunu bildirdi.

"GÜNÜ KURTARMA POLİTİKASI"

"G20 masasına oturduğumuzda bazen bakıyoruz, her 6 ayda bir masaya bazı ülkelerden farklı bakanlar oturuyor" diyen Babacan, herkesin günü kurtarma politikası izlediğini söyledi.

"KIYMETİNİ BİLİN"

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye olarak siyasi istikrarın kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesela, bizden önceki üçlü koalisyon dönemine baktığımızda, bir hükümet döneminde... Sadece birkaç rakam vereceğim, bir ülke kısa zamanda nasıl kötü hale düşebiliyor? Bu rakamlar aslında çok açık gösteriyor. Kim var iktidarda? MHP, DSP ve ANAP var. Bunlar devraldıklarında Türkiye'nin kamu borcu iç dış toplam, 29 katrilyon. Bize devrettiklerinde 236 katrilyon. Aynı dönemde kümülatif enflasyon yüzde 303, tek bir hükümet döneminde. Dolar kuru 395 binmiş hükümeti kurduklarında. Bıraktıklarında 1 milyon 646 binmiş, eski para. Tam 4 kat artmış. GSYİH, teslim aldıklarında 262 milyar dolar, bize teslim ettiklerinde 215 milyar dolar. Yani almışlar, ekonomiyi küçültüp, 'beceremiyoruz' deyip, bırakıp gitmişler. Dolayısıyla çok da uzaklara gitmeye gerek yok. Allah korusun istikrar zarar gördüğü zaman, bir ülkede güçlü bir siyasi irade olmadığı zaman ne kadar çabuk ekonomik felaketler peş peşine geliyor, bunun canlı örneğini gördük, dünyada hala görüyoruz."

"YARGININ TARAFSIZ OLMASI ŞART"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önceki günlerde yaptığı bir konuşmadaki hukuk ve demokrasiyle ilgili sözleri üzerine yaşanılan tartışmaların hatırlatılması üzerine de "Türkiye'de siyasi istikrar ve ekonomide başarının olmazsa olmaz şartlarından biri de Türkiye Cumhuriyeti'nin gerçek anlamda bir hukuk devleti olabilmesi" dedi.

Bunun nasıl sağlanacağına ilişkin de açıklamalarda bulunan Babacan, öncelikle hukuk sisteminin evrensel hukuk normlarına dayanması gerektiğini bildirdi.

"ANAYASA VE YASALAR AÇIKÇA YAZILMALI"

Öte yandan, Anayasa ve yasaların da dünyanın en ileri standartlarını dikkate alan açıklıkta yazılması gerektiğini vurgulayan Babacan, "Bunlardan da önemlisi, uygulanması. Uygulamayı kim yapacak? Yargımız yapacak. Yargımız da mutlaka evrensel hukuk ilkeleri, Anayasa, yasalar ve hür vicdan ile hareket etmesi lazım. Bağımsız olması şart ama bağımsız olduğu kadar tarafsız olması şart fakat özellikle son birkaç yıldır, yargı sistemimiz büyük kredibilite kaybetti, örselendi" diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ali Babacan Kobi Memur Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500

Yorumlar (11)

KARADENİZLİ:

Şu partinin içinde sevdiğim tek insan, BABACAN yolun açık olsun ama bu parti ile siyasete bence devam etme!!!!!!!

2
1
yanıtYanıtla
Yüzde on barajlı milli irade:

Yüzde on barajı ile kazanılan seçimden istikrar çıkmaz. AKP kaybedeceğini anladı, koalisyona hayır demeye başladı. Avrupada Fransada Almanya''da koalisyon oluyor, bizde olmuyor öyle mi? Koalisyon demokrasi kültürüne sahip olanların yapabileceği şeydir. Diktatörlük ruhu koalisyonla asla bağdaşmaz.

3
0
yanıtYanıtla
bayramovicMobil-ANDROID:

işiniz en iyisini. yapmak bu millet. size geçmişe nazaran kıyaslama yapın diye oyvermiyor babacan efendi övünüp durdugunuz ekonomi vatandaşı. değil ensesi kalinlari zengin ediyor

2
0
yanıtYanıtla
MUSTAFA:

MUSTAFA. AKŞAM EVE GİDİYORUM YORGUN TELEVİZYON AÇIYORUM HEP YADAŞA ÇALIŞIYOR. DOLAR DÜŞTÜ ORTALIK HEMEN DÜZELDİ BORSA YÜKSELDİ HER ŞEY YERİNE OTURDU. YALAKALAR OTURMUŞ KONUŞUYOR. BİRDE KARŞI KONUŞAN DOĞRUYU KONUŞANIN SÖZÜNÜ KESİP BAŞKA MECRAYA ÇEKİYOR. HUKUK OLMAYAN BİR YERDE HİÇ BİR ŞEYİ KONUŞMAK YERSİZ VE ANLAMSIZ GELİYOR. ZATEN HEMEN TV KAPATIYORUM HİÇ DEYİLSE PSİKOLJİM BOZULMASIN DİYE

2
0
yanıtYanıtla
emekli:

almanya uzun yıllardır koal, isyonla yönetilmekte krizde bile dünyanın en güçlü ekonomisi çıktı

2
0
yanıtYanıtla
memursen hakkım haram olsun:

ülkeyi ayakta tutan ortadirektir oysa şimdi sadece zengin ve fakir var memur on yıldır yüzde üç zama nereye kadar dayanır allah memursenin belasını versin vekil adayı olmak için sattılar memuru

2
0
yanıtYanıtla
CCC:

ŞU AN MUHALEFETTEN VEYA KOALİSYONDAN DAHA TEHLİKELİ VE İSTİKRARSIZLIK YARATACAK SEBEPLER. VAR.

2
0
yanıtYanıtla
Koalisyon demokrasi ortaklığıdır:

Türkiye Cumhuriyeti Ecevit-Erbakan koalisyonu ile Kıbrıs barış harekatını gerçekleştirmiş ve ABD nin koyduğu ambargoya rağmen ekonomisini çevirebilmiştir. Koalisyon hükümetlerini kötülemek, demokrasinin d sini bilmemek demektir.

2
0
yanıtYanıtla
metin sahin:

sen ne dediğini kliyor musunEN İYİ YAPTIGIN İŞ OGLUNUN DÜĞÜNÜNDE ŞEHZADE BAGIŞ SANDIGI KOYMAKTI. PİYASAKENDİLİĞİNDEN OLUŞUYOR ZATEN. SENİ POHPOHLAYANLAR DA KABAHAT:FETULLAH KIZMIYOR MU SANA:ONDAN AKIL ALMADIN MI?

0
1
yanıtYanıtla
HknMobil-IOS:

Sayın Babacan bunu sizmi söylüyosunuz

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title