Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

"Siz kazanamayacaksınız, kazanma şansınız yok çünkü sizin karşınızda rakip olarak görünen kişi bu ülkeyi 12 yıldan beri Başbakan olarak idare ediyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçiminde kazanma şansının bulunmadığını çünkü karşısındaki ismin bir "halk kahramanı" olduğunu söyledi.

Kanal 24 televizyonunda "24 Özel" programına katılan Bülent Arınç, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığıyla ilgili soruya verdiği yanıtta, "Siz kazanamayacaksınız, kazanma şansınız yok çünkü sizin karşınızda rakip olarak görünen kişi bu ülkeyi 12 yıldan beri Başbakan olarak idare ediyor. O bir halk kahramanı, o başarılı bir siyasetçi, o ciddi bir lider. Bugün kaç tane lider var Türkiye'de?" dedi.

Seçim kampanyasında adayların ne söyleyeceğinin, ne yapacağının önemli olduğunu belirten Arınç, Recep Tayyip Erdoğan karşısında cumhurbaşkanı adayı olmak için kendilerini hazırlayanların, geçmişte kendilerinin "hizmetleri sebebiyle, Türkiye adına, hükümet adına onların arkasında durmuş insanlar olduklarını" bilmesi gerektiğini söyledi.

Arınç, "Cumhuriyet Halk Partisi bence hiçbir zaman aklına getirmediği bir ismi önümüze koydu. Yolda görse tanımaz, selam bile vermez ama mecbur kaldılar bunu getirdiler. Yani bugün 'bilge kişidir, aslandır kaplandır, şunlardır, bunlardır'. Sen bunları ne zaman öğrendin? Ey Kemal Kılıçdaroğlu nereden biliyorsun bunları?" diye konuştu.

MHP'nin, İhsanoğlu'nu aday göstermesini garip karşılamayacağını ifade eden Arınç, Kılıçdaroğlu'nun bu işte öncülük yapmasının farklı sebepleri olduğunu düşündüğünü vurguladı. Arınç, son seçimlerde CHP'nin farklı adaylarla ortaya çıktığını, örneğin Mansur Yavaş'ı Ankara'da aday gösterdiğini hatırlatarak, CHP'nin, "Bizim içimizde bu seçimleri kazanacak, halkta karşılığı olan aday yok. Halkta karşılığı olanlar ya AK Parti'nin ya da MHP'nin eskisi" diye düşündüğünü söyledi.

CHP'nin seçimde bu adaylarla fena bir sonuç almadığını aktaran Arınç, "Bu, CHP'nin iflasıdır, eski CHP'nin iflasıdır. Eğer yeni ve eski CHP diye birşey varsa kafalarında, yeni CHP, eski tek parti diktatoryasını hala devam ettirmek isteyen laik, Kemalist, solcu, böyle bir düşüncenin sahibi yani ulusalcı diyebileceğimiz bir yapıdaysa halktan 10 tane bile oy alamaz. O kadar sesi çok çıkan adayları vardı, ama hiçbirisini Ankara'da aday yapmadılar. Hiçbirisini İstanbul'da aday yapmadılar. Neden? Çünkü bunlar sokağa çıksa 10 kişi selam vermez. Ama bizden yetişmiş insanların, Anadolu'yu tanıyan değerlerine sahip olan insanların CHP'den aday bile olsa bir karşılığı var" diye konuştu.

Bülent Arınç, hem MHP'nin hem de CHP'nin genel başkanlarının "yerlerinde çok rahat olmadıklarını" dile getirerek, başka bir başarısızlık noktasında parti içi bir kavga sebebiyle bu isimlerin gitmesinin mümkün olduğunu vurgulayarak, "Kendilerinden bir aday olsa alacakları oy onları rahatsız edebilir. Dolayısıyla parti dışı bir aday kazanmasa da 'ne olacak canım' denme noktasındalar" dedi.

-"O bir halk kahramanı, o başarılı bir siyasetçi, o ciddi bir lider"

Arınç, İhsanoğlu'nun adaylığıyla ilgili şöyle konuştu:

"Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nun isminden de gurur duyuyorum, soyadından da gurur duyuyorum. Lütfen o da kendi ismine sahip çıksın, Ekmeleddin'e alışsınlar, kötü bir isim değil. Birilerine hoş görünmek adına isminden vazgeçerse insan bütün değerlerinden istifa etmiş olur. Siz kazanamayacaksınız, kazanma şansınız yok çünkü sizin karşınızda rakip olarak görünen kişi bu ülkeyi 12 yıldan beri Başbakan olarak idare ediyor. O bir halk kahramanı, o başarılı bir siyasetçi, o ciddi bir lider. Bugün kaç tane lider var Türkiye'de?"

Başbakan'ın, AK Parti seçmeninin tamamının dışında MHP ve CHP tabanından da oy alacağına inandığını belirten Arınç, "bu seçimde halkın oy kullanacağını ve sandık başına gittiğinde tanıdığı, cesaretinden dolayı kutladığı, ciddi, kararlı, inançlı bir lider olarak gördüğü Tayyip Erdoğan'a oyunu büyük oranda vereceğini" söyledi.

Arınç, cumhurbaşkanlığı için üç ya da dört aday bulunacağını ancak bunların içinde Tayyip Erdoğan'ın "bilinmesiyle, sevilmesiyle, duruşuyla tek tercih olacağını" belirtti.

Matematik olarak her 20 milletvekilinin bir aday çıkarabileceğini dile getiren Arınç, "AK Parti'den Allah'ın izniyle adayımız bellidir. CHP ve MHP'den ikinci bir aday çıkmayacağına göre, HDP'den Sayın Demirtaş çıkacaksa bu kadar adayla seçime gidilir" dedi.

"Siyasette çizgiyi düz tutmanın, kırmamanın çok önemli olduğuna" değinen Arınç, kendisine CHP ya da başka bir partiden adaylık teklifi gelmesi durumunda buna kesinlikle karşı çıkacağını dile getirdi. Arınç, "Ben AK Partiliyim, partinin kurucusuyum. Çizgim belli... Bana bakarak bir eksiklik mi görüyorsunuz der nezaketsizce reddederdim. Böyle olması lazım" dedi.

Arınç, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Türkiye'yi nasıl bir siyasi geleceğin beklediği sorusu üzerine, CHP ve MHP'nin teklifini kabul eden İhsanoğlu için olumsuz bir sonuç olmayacağını ancak partiler için sonucun olumsuz olacağını söyledi.

Arınç, şunları kaydetti:

"CHP ne olacak, MHP ne olacak? Kazanamayacaklar. CHP içerisindeki homurdanmalar artacak, 'bu adamı bize dayattınız, filan kesim oy vermedi... Siz partiyi küçük düşürdünüz'. Bunlar kurultay partisi, en son bir yıl da ertelemiş oldular. Seçime kadar giderler ama böyle bir partinin içerisinde farklı bir CHP çıkaracak bir inisiyatif ben şahsen görmüyorum. Yıpranmış insanlar, ciddi karşılıkları Anadolu'da yok. MHP, Sayın Bahçeli'ye mahkum. Eğer MHP içerisinden bu seçim sonucuna bakarak, biz niye kazanamadık diye sorgulamaz diye düşünüyorum. Onlar 2015 seçimlerindeki sonuca endeksli bir siyaset götürecekler. HDP zaten belli bir mensubiyetin partisi, her gün de isim değiştiriyorlar. Üç ay sonra alfabedeki hangi harflere sıra gelir, ben doğrusu bilmiyorum. Ama bir güçlü figür olarak Selahattin Demirtaş'ı düşünüyorlarsa, onlar da başka bir aday bulamamış demektir. O mensubiyetleri çerçevesinde bugüne kadar alabildikleri oyların bir kısmını alacaklardır"

"Demirtaş'ı aday yaparak Kürt yurttaşların tamamının oylarını almak için yola çıkmanın hayal olduğunu" belirten Arınç, "Kürt yurttaşlarımızın, kardeşlerimizin büyük bir çoğunluğu Sayın Erdoğan'a göğsünü gere gere oy verecek" ifadesini kullandı.

Arınç, "Onlar bir parti olarak doğrusunu yapıyorlar, adaylarını çıkarıyorlar. İkinci tura kalırsa ki kalmamasını temenni ediyoruz, kalmayacağını ümit ediyoruz. Ama o zaman inanın, mevcut oyların tamamı da böyle bir ihtimal karşısında Tayyip Erdoğan'a mutlaka gelecektir" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Ekmeleddin İhsanoğlu Recep Tayyip Erdoğan Bülent Arınç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title