Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sağlık kompleksleriyle veya kampüsleriyle ilgili Danıştay'ın önlerine koyduğu birtakım engellerin mutlaka aşılacağına inandığını ifade ederek, "Sayın Başbakanımızın kuvvetler ayrımı veya kuvvetler birliği"...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sağlık kompleksleriyle veya kampüsleriyle ilgili Danıştay'ın önlerine koyduğu birtakım engellerin mutlaka aşılacağına inandığını ifade ederek, "Sayın Başbakanımızın kuvvetler ayrımı veya kuvvetler birliği konusunda yaptığı eleştirilerde en yüksek payı, Danıştay'ın bu konudaki verdiği kararlar oluşturmaktadır. Yani bir şeyler yapılmak istenirken, zamanında görüş bildirmemek suretiyle veya bazı ihaleleri veya satışları iptal etmek suretiyle bu konuda bir engel oluşturduğunu hepiniz şikayetlerden takip ediyorsunuz" dedi.

Arınç, 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri kampanya döneminde Bursa için öngörülen "100 Proje"nin geldiği aşamayı kamuoyuyla paylaşmak için partisinin İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Bursa'nın uçuşa geçmesi ve Yenişehir Havaalanı'nın daha aktif hale gelmesinin projeleri arasında bulunduğunu belirtti.

Bir taraftan İstanbul-Bursa-İzmir Otoban Projesi, bir taraftan da YHT'nin İstanbul ve İzmir hattının da faaliyete geçmesiyle birlikte Yenişehir Havaalanı'nın bölgenin en önemli havalimanı kimliğini kazanacağını vurgulayan Arınç, "Şu anda bu noktada değiliz. Bunun pek çok sebepleri var. Ama hem THY ile hem de sivil havacılık ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda bazı özel havayolu şirketlerinin çapraz uçuşlar yapmak suretiyle uçuş noktalarına Bursa'yı da ekledikleri taktirde kendilerine avantaj sağlamak gibi bir çalışmanın içindeyiz. Bursa'nın dünyaya açılan penceresi olan Yenişehir Havaalanı, yeni dönemde daha aktif hale gelecek" diye konuştu.

Arınç, Babasultan Barajı'nın sulama sistem projesini tamamlayıp, bu yıl yapım ihalesine çıkacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Tamamladığımız Boğazköy Barajı'nın sulama hatlarının inşaatına başladık. Bursa-İnegöl projesinin üçüncü ayağı olan Mezitler sulama sistemini bitirdik. Projenin dördüncü ayağı olan Ortaköy-Hamamlı sulamasıyla ilgili ön saha araştırmasına başladık. Bu projeden İnegöl'ümüz ve bağlı 27 köy yararlanacak. Yüzde 80 oranında gerçekleşen İznik İkinci Merhale Projesi'yle İznik Gölü çevresinde yer alan Orhangazi ve İznik ilçelerimizdeki toplam 31 köy ve beldenin 16 bin 433 hektar alanlık tarım alanının sulama suyu ihtiyacını karşılayacağız. Yüzde 95'ini tamamladığımız projeyi en kısa sürede bitirmeyi hedefliyoruz. Mustafakemalpaşa ilçemizde toplam 3 bin 865 hektar alanlık tarım arazisini suyla kavuşturacak projemizi bu yıl bitirmiş olacağız.

Gemlik ilçe merkezi ile Narlı, Kocaali, Büyükkumla, Küçükkumla, Kurşunlu ve Gençali yerleşim alanları ile Gemlik Organize Sanayi Bölgesi'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak yatırım kapsamında planlanan Büyükkumla Barajı'nın yapım ihalesini geçtiğimiz nisan ayında gerçekleştirdik. Yine Bursa Gemlik İçmesuyu isale hattı ve Bursa Gemlik içme suyu arıtma tesisi projesinin yapım işini bu yıl içinde ihale ediyoruz. Baraj, isale hattı ve arıtma tesisinden oluşan bu projeyi 2015 yılında bitireceğiz. Karacabey ilçemizde toplam 3 bin 515 hektar alanlık tarım arazisinin sulamasını sağlayacak Yeşildere 1. Merhale'nin projesini geçtiğimiz yıl tamamlandık. Yeşildere Barajı'nı da içeren projemizin yapım işini bu yıl ihale ediyoruz. Büyükorhan İlçemizde 530 hektar alanlık tarım arazisini suyla buluşturacak, Büyükorhan Cuma Barajı'nın projesini bitirdik. Bu yıl barajımızın yapım işini ihale ediyoruz."

Arınç, cansuyu projelerinin de hız kesmediğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gölet projelerimizden Büyükorhan-Kınık, Keles-Dağdibi, İznik Mahmudiye, Nilüfer-Güngören, Yenişehir-Çiçeközü, Orhaneli-Söğüt, Çayırköy Ovası sulaması, İznik-Hisardere, Kestel-Nüzhetiye, bu yıl tamamlanıyor. Diğer projeler Keles Dağdibi Göleti sulaması, Büyükorhan Durhasan Göleti ve sulaması, Orhaneli Altıntaş Göleti ve sulaması, İznik-Derbent Göleti, Yenişehir-Gökçesu Göleti, Yenişehir-Fethiye Göleti, Büyükorhan-Ericek Göleti, Orhaneli-Altıntaş Göleti, Büyükorhan-Gedikler Göleti, Kestel-Ağlaşan kayacık Göleti'ni 2013 yılında bitiriyoruz. Ayrıca küçük bir ilave, Harmancık Ballısaray Barajı'nın ön incelemesi de tamamlanmak üzere. Gölet projelerimizden Keles-Sorgun, Kestel-Gözede, Orhaneli-Göynükbelen, Büyükorhan-Durhasan Göleti ve Sulaması, Büyükorhan-Gedikler Göleti ve Sulaması 2014'te tamamlanıyor."

-Tarım projeleri-

Tarım arazilerinin susuz kalmayacağı ve halen 136 bin hektarı sulanabilen ve toplam 290 bin hektar olan tarım arazilerinin tamamına yakınını su ile buluşturacakları sözünü verdiklerini hatırlatan Arınç, son iki yılda 35 bin 690 hektar araziyi daha suyla buluşturduklarını anlattı.

Arınç, arazi toplulaştırması uygulamasına da devam ettiklerini, geride bıraktığımız yılda Karacabey-İnegöl-Yenişehir-Mustafakemalpaşa-Nilüfer ilçelerinde toplam 53 köy uygulama alanı olarak ilan edildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Tarımsal ürünlerin pazar değerinin arttırılması için 2006 yılında başlatılan kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında 2011 yılına kadar yapılan 68 tesise ilave olarak 2015 yılına kadar 100 yeni tarımsal ürün işleyen veya paketleyen tesis, yüzde 50 hibe yoluyla Bursa'ya kazandırılacak demiştik. Geride bıraktığımız yılda bursa il genelinde bu kapsamda 4 adet tesis daha faaliyete geçmiştir. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında başta Karacabey, Yenişehir, İznik, Orhangazi, İnegöl ve Bursa ovaları olmak üzere verimli tarım arazilerimizi geleceğe taşıyacağız. Çünkü Bursa toprağın kıymetini biliyor. Yeni dönemde, 'Bursa'ya yerli tohum üretim ve genetik araştırmalar merkezi kuracağız' demiştik. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mızın yanı sıra bazı bilim adamlarıyla temaslarımız sürüyor. Yenişehir veya Karacabey'de uluslararası bir merkez oluşturmak niyetindeyiz. Keles, Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan, Yenişehir ve İnegöl Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezi haline getirilecek demiştik. Bu yönde bir tarımsal teşvik paketini kısa süre önce hayata geçirdik. Bu yıl özellikle 4 dağ ilçesinde faaliyet gösterecek et kombinası için bu yıl ön çalışmaları başlatıyoruz. 'Bursa'ya 5 ayrı lisanslı tarım deposu kurulacak' demiştik. Kurulmaya da başlandı. Çiftçimize ürününü teslim edip, karşılığında aldığı senetle bankalardan rahatlıkla kredi kullanma imkanı veren lisanslı depolardan 3'ü Marmarabirlik tarafından faaliyete geçirildi. 'Termal kaynaklarımızı dikkate alarak Bursa Ovası'nda seracılık faaliyetine geçilecek' demiştik. Ovada kışın da tarımsal üretim yapılması imkanı verecek bu projemizi bir süre önce faaliyete geçen Bursa Jeotermal AŞ eliyle gerçekleştireceğiz. Kuruluşumuzun şu an bu yönde ciddi çalışmaları var."

-"Sayın Başbakanımızın kuvvetler ayrımı konusunda yaptığı eleştiriler"-

"Bursa'nın, Türkiye ve Avrupa'nın sağlık üssü olacağının" vaatleri arasında olduğunu belirten Arınç, Bursa'ya dev sağlık kompleksi yapmanın en büyük arzuları arasında bulunduğunu vurguladı.

Arınç, bin 500 yataklı sağlık kompleksini planladıklarını, komplekste 700 yataklı bölge eğitim ve araştırma, 300 yataklı onkoloji, 300 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon, 100 yataklı akıl ruh ve 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanelerinin yer alacağını ve bu projenin Yunuseli'ne inşa edileceğini kaydederek, şunları söyledi:

"Bu sağlık kompleksleriyle veya kampüsleriyle ilgili Danıştay'ın ayrıca önümüze koyduğu birtakım engeller olmakla birlikte bu engellerin mutlaka aşılacağına da inanıyoruz. Sayın Başbakanımızın kuvvetler ayrımı veya kuvvetler birliği konusunda yaptığı eleştirilerde en yüksek payı, Danıştay'ın bu konudaki verdiği kararlar oluşturmaktadır. Yani bir şeyler yapılmak istenirken, zamanında görüş bildirmemek suretiyle veya bazı ihaleleri veya satışları iptal etmek suretiyle bu konuda bir engel oluşturduğunu hepiniz şikayetlerden takip ediyorsunuz. Ama biz Bursa için yıllardan beri konuşulan ve vaatlerimizin de en önemli ağırlık noktalarından birisi olan sağlık konusunda bir Samanlı, Otosansit düşünülürken, buna uygun bir yer bulma gayretinin de bize çok vakit kaybettirdiğini itiraf etmeliyim. Ancak şu andaki gelişmeler, belli kurumlarla yaptığımız çalışmalar şunu gösteriyor ki; bu bin 500 yataklı Bursa dev Sağlık Kompleksi'ni kısmet olursa Yunuseli'ne inşa edeceğiz. Hastanemizin temelini bu yıl atacağız."

-"Demek ki; Türkiye Bir hukuk devleti"-

Geriatri Enstitüsü ve Hastanesi'nin de Bursa Sağlık Kompleksi'nde yerini alacağını ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

"İnegöl'e planladığımız 300 yataklı devlet hastanesinin inşaatına başladık. Hastanemizi bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz. 200 yataklı Mustafakemalpaşa Hastanesi'nin inşaatına başladık. Hastanemizi bu yıl bitirmeyi planlıyoruz. Hızla devam ediyor, tabii hızla devam ederken, gazetelerinizde yer alan bir mühürleme olayını da işin içinde kullanmamız lazım. Demek ki; Türkiye bir hukuk devleti. Bir taraftan biz temel atıyoruz, Sağlık Bakanlığı hastane yapmaya çalışıyor, bir taraftan da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'mızın vefakar ve cefakar mensupları 'burada bir usulsüzlük mü var- İşçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından eksiklik mi var-' diye araştırma yapmışlar, bu eksikliği bulmuşlar, mühürlemişler. Kabahat müteahhittedir, gerekli tedbirleri aldı, mühürler açılacak, inşaat devam edecek ve inşallah Mustafakemalpaşa'ya da 200 yataklı hastanemizin inşaatını en kısa sürede, bu yıl içinde bitirmeyi amaçlıyoruz. AK Parti dönemleri böyle bir dönem, hukuk her zaman hakim oluyor, bir taraf böyle, bir taraf böyle, herkes görevini yapıyor. Herkes işine bakıyor, herkes işini en güzel şekilde yaparsa, herkes evinin önünü süpürürse, ortalık tertemiz olacak."

Karacabey, İznik, İnegöl, Keles ve Bursa'nın merkez ilçeleri Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım'da da yine çok sayıda hastane yapılacağını belirten Arınç, sağlıkta Bursa'yı dünya çapında bir merkez haline getirmek için yeni bir proje daha hazırladıklarını bildirdi.

Arınç, Türkiye'de kurulması öngörülen Sağlık Serbest Bölgesi'ne Bursa olarak talip olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"5 bin dönümlük arazimizi hazırladık. Şu an Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Potansiyeli ve altyapısıyla Bursa bu yatırımı fazlasıyla hak ediyor. Bursa, 55 yaş üstü denilen 3. yaş sağlık turistlerinin aradığı her şeye sahip. Bu kapsamda sağlıklı olmayı yaşam felsefesi olarak kabul eden, bilinçli ve zaman sınırlaması olmayan varlıklı bu turist gruplarını Bursa'ya çekmek amacıyla önemli bir çalışma başlattık. Bu konuda bakanlığımızın Bursa'yı öncelikli destinasyon olarak belirlemesi için görüşmelerimiz sürüyor. Bursa'nın 3. yaş ve sağlık turizmi merkezi Mustafakemalpaşa'daki Tümbüldek kaplıcaları olacak."

-Eğitim yatırımları-

Bursa'ya 3 ayrı eğitim yerleşkesi kuracaklarına da değinen Arınç, şu bilgileri verdi:

"Bursa-ya 3 değil tam 11 eğitim kampüsü inşa edeceğiz. Fen liselerini, Anadolu liselerini, Meslek liselerini bu kampüslerde toplayacağız. Raylı sisteme entegre şekilde, yüzme havuzları, futbol sahaları, spor salonları ile birlikte eğitim kampüsleri, yazın da çocuklarımıza yaz okulu olarak hizmet verecek. Ayrıca liselerimizden boşalan okul binalarımızı da ilköğretim kurumlarına devredeceğiz. İlk kampüsümüzü Özlüce'ye kuracağız. Özlüce kampüsü bakanlığımızın yatırım planına alındı. Bursa'daki tüm eğitim kurumlarının dersliklerinde akıllı tahta uygulamasına geçilecek. Tüm okullar geniş bant internet erişimine sahip olacak.

'Öğrencilerimiz artık, çanta değil, elektronik kitapla okula gidecek' demiştik. Bu kapsamda Bursa'da 98 eğitim kurumumuzda 2 bin 348 sınıfta akıllı tahta uygulaması başlamıştır. Tüm dersliklerde akıllı tahta kullanımı için çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca ilimiz genelinde okullarımızın tamamı geniş bantlı internet bağlantısına kavuşmuştur. İktidarımız döneminde kurulan Bursa Teknik Üniversitesi'nin kampüsünü Kestel'e inşa ediyoruz. Kampüs inşaatına bu yıl başlıyoruz. Üçüncü devlet üniversitesi konusunda ön çalışmaları başlattık. Üniversitemiz sosyal bilimler alanında faaliyet gösterecek. Şu an Bursa'da bir vakıf üniversitesi (Orhangazi) eğitim öğretime başladı. Ayrıca özel üniversitelerimiz (Okan, Bilgi, Bahçeşehir, İstanbul Ticaret, Atılım Üniversiteleri) de Bursa-da faaliyet gösteriyor. Bursa'da bugün itibariyle tam 8 üniversite faaliyet gösteriyor. Ayrıca Faruk Saraç Meslek Yüksekokulu'nu da burada saymamız gerekiyor.

Türkiye'nin ilk, dünyanın en modern Afet Zararlarını Azaltma Eğitim Merkezi'ni Bursa'ya kazandırdık. Önümüzdeki günlerde açılışını yapacağımız merkezimiz açık öğretim sistemiyle entegre edilecek. Böylelikle bursa Türkiye'ye afet eğitimi verecek."

(Sürecek)

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Mürsel Çetin - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Bülent Arınç Büyükorhan Danıştay Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title