Haberler

Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması

''Ortadoğu'da başı sıkışan birçok devlet Türkiye'ye bakıyor, Türkiye'den medet umuyor.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Ortadoğu'da başı sıkışan birçok devlet Türkiye'ye bakıyor, Türkiye'den medet umuyor. Balkanlar'dan, Ortadoğu'dan, Kafkaslar'da insanlar Türkiye'den medet umuyorsa Türkiye'nin mazluma kucak açmasından dolayıdır. Siz böyle büyük bir aktör olursunuz" dedi.

Akdoğan, partisinin Adana İl Danışma Meclisi toplantısında, Türkiye'nin mağdur ve mazlumlara yaptığı yardımlar sayesinde bölgesel bir güç haline geldiğini belirtti.

Türkiye'nin mağdurlara kucak açmasını ve yardım elini uzatmasını muhalefet partilerinin anlamadığını ifade eden Akdoğan, "2023'te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi planlıyoruz ama şu anda ilk üçe girdiğimiz bir konu var; o da insani yardım. Dünyada insani yardım konusunda ilk üçe girmiş bir Türkiye var" diye konuştu.

Kimseye "mezhebi, dini, dili, kökeni nedir" diye sormadıklarını çünkü bir beklentiyle yardım yapmadıklarını vurgulayan Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkaları öyle yaptı. Afrika'da yardım götürdüler, hastane açtılar, misyonerlik faaliyeti yaptı ama biz Allah rızası için yapıyoruz. Bir karşılık beklemeden, onların petrolünü, altınını, yer altı zenginliklerini hedefleyerek yapmıyoruz. Onları kültürel dönüşüme uğratmak için yapmıyoruz. Tamamen insani amaçla yapıyoruz. Bunları yaptığımız için bugün farklı bir Türkiye algısı var.  Emin olun, bu algı tarihten devraldığımız bir mirastır, bir emanettir."

"Al bayrağın gölgesinde huzur var, istikrar var"

Akdoğan, Türkiye'nin bölgede bütün mazlum ve mağdurların umudu olduğunu, iç savaşların, kaosların, istikrarsızlıkların yaşandığı bölgede istikrar abidesi konumunda bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bölgede büyük bir çalkantı var. İç savaş yaşanan ülkeler var, kaos var. Bütün bu istikrarsızlık içinde istikrar abidesi bir Türkiye var. Mağdurların sığınağı olan bir Türkiye var. 1,5 milyon insan başka yere kaçmadı, Türkiye'ye kaçtı. Türkiye'ye sığındı, niçin? Çünkü al bayrağın gölgesinde huzur var, istikrar var. İnsanlar bunun için Türkiye'ye geliyor. Bunu korumak zorundayız. Bunu canlı tutmak, geliştirmek zorundayız. Evet 1,5 milyon göçmeni kabul ettik. 'Eğer Yesrip, muhaciri kabul etmeseydi Medine olamazdı' dedi sayın Cumhurbaşkanımız, çok doğru. Ensar kucağını açtığı için ensar oldu. Türkiye bugün ensar kucağını açtığı için farklı bir ülke haline geldi. Ortadoğu'da başı sıkışan birçok devlet Türkiye'ye bakıyor, Türkiye'den medet umuyor. Balkanlar'dan, Ortadoğu'dan, Kafkaslar'da insanlar Türkiye'den medet umuyorsa Türkiye'nin mazluma kucak açmasından dolayıdır. Siz böyle büyük aktör olursunuz."

"PKK, kanarya sevenler derneği mi"

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türkiye'nin bölgede etnik ve mezhep çatışmalarına, darbeye "darbe" diyemeyen anlayışlara karşı ahlaki bir duruş ortaya koyarak insanlık dersi verdiğini vurguladı.

Türkiye'nin birlik ve bütünlüğü için mücadele ederken birilerinin ülkeyi yakıp yıkmaya, huzuru bozmaya çalıştığına işaret eden Akdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye'nin ortaya koyduğu bu model, çok önemlidir. Biz bunları yaparken, Türkiye'nin birlik ve bütünlüğü için mücadele ederken, birileri de şehirleri yakıp yıktılar. Bunun gerekçesi olarak da birtakım laflar ortaya atıyorlar. İşte neymiş, Cumhurbaşkanı 'PKK ile IŞİD bir demiş'. Peki değil mi arkadaşlar? PKK, kanarya sevenler derneği mi? Elinde silah olup karakola saldıran, sivil Mehmetçiği bile katleden... Bunun adı terör değil mi? Eğer böyle bir sorun yoksa niye çözüm süreci var? Böyle bir sorun var ve çözülsün diye uğraşıyoruz."

"Herkese kucak açtık, bu ahlaki bir duruştur"

Türkiye'nin mağdurlara kucak açmasından birilerinin rahatsız olduğunun altını çizen Akdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Birileri bundan rahatsızlık duyuyor, 'Niye Türkiye kendi ülkesinin imkanları başkasına kullanıyor' diyor. Arkadaşlar, bu imkanlarda herkesin payı vardır. Yetimin, mazlumun, mağdurun... Nasıl zenginin malındaki zekat, aslında o muhtacın hakkıysa dünyadaki insanlığın da orta malıdır. Eğer sizin bir imkanınız varsa onda, o hissedardır. Biz bunu yaptık, ecdadımız da yaptı. Bu tarihi bir görevdir. Ana muhalefetin lideri 'Türkiye'ye ihanet ettiler' diyor. Biz o insanları kabul etmeseydik, tarihimize, kültürümüze, ecdadımıza ihanet etmiş olurduk. Aynada kendi yüzümüze bakamazdık. Bu utançtan kurtulamazdık. Herkese kucağımızı açtık. Irak'tan Kürtler kaçarken de kucağımızı açtık. Suriye'den kaçan herkese kucağımızı açtık. Farklı düşünmeleri, farklı olmaları önemli değil. Hatta Türkiye'ye karşı hasmane davranış içerisinde olmaları bile önemli değil. Biz tamamen insanı perspektifle baktık da kucağımızı açtık. Bu ahlaki bir duruştur. Türkiye son dönemde bölgesel güç oluyorsa bu ahlaki duruş sebebiyle oluyor. Biz bunları yaptık ve daha fazlasını da yapmak durumundayız."

Suriye'de Arapların katledildiğinde, Humus'un bombardımana tutulduğunda, dünyanın sesinin çıkmadığını belirten Akdoğan, batıdan çifte standardı bırakmasını istedi.

Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'de Araplar katledildi. Türkmenler katledildi, kimsenin sesi çıktı mı? Hala Diyala'da Türkmenler katlediliyor, kimse bir cümle kuruyor mu? PYD, Kürtlere Kobani'de zulüm etti, biz ilk PYD'nin zulmünden kaçan Kürtleri kabul ettik. Batıya sesleniyorum, bırakın bu çifte standardı. Biz, Araplara Esed zulmettiğine de hakikati haykırdık. IŞİD zulmettiğine de hakikati haykırdık ama siz sadece bir gruba baskı yapıldığında, bir grup zorda kaldığında sesinizi yükseltiyorsunuz. Gelin hep birlikte, herkes için sesimizi yükseltelim. Bu taşın altına siz de elinizi koyun. 4,5 milyar dolar harcadık bugüne kadar. 'Vır vır' konuşan batılılar, siz ne yaptınız kardeşim? 10 tane mülteci kabul ettiniz mi? Kobani'ye yapılan bütün insani yardım Türkiye üzerinden gitti, biz yapıyoruz. 200 bin insanı biz kabul ettik. Diğer yapılanları anlatmıyorum. Her şeyi biz yapacağız, birileri de bunu bahane edip Türkiye'yi yakıp yıkacak. Suriye'den gelen Kürt çocuklarının tedavi gördüğü dispanseri yakacaksınız. Bölgedeki Kürt çocuğun gittiği okulları yakacaksınız, bu nasıl insanlıktır. Bu anlayışla da mücadele etmemiz gerekiyor."

İslam dünyasında bazı tuzak ve oyunların olduğunu, fitne kazanlarının kaynadığını ve parçalı hale geldiğini ifade eden Akdoğan, Türkiye'nin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

- Adana

Kaynak: AA / Güncel

Yalçın Akdoğan Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title