Haberler

Başbakan Suriye'ye Müdahale İddiasına Cevap Verdi

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, perşembe günkü Bingöl ve Elazığ mitinglerinden Ankara'ya dönerken uçakta gazetecilerle sohbet etti. Davutoğlu, Suriye'deki dengelerin rejim aleyhine değişmekte olduğunu vurguladı.

Türkiye ile S.Arabistan arasında Suriye konusunda anlaşmaya varıldığı yolunda yabancı basındaki haberler konusunda da Davutoğlu "Yeni bir durum yok Suriye konusunda. S. Arabistan'la yeni kral döneminden beri ilişkiler çok olumlu seyirde izliyor. Eskiden de anlaşıyorduk, şu anda da aynı işbirliği devam ediyor" dedi.

İşte o sohbetten soru ve yanıtlar:

TÜRKİYE, SURİYE'YE GİRECEK İDDİASI

"Suriye'ye girişler yine gündemde" hatırlatması üzerine: Bunlar spekülatif şeyler. Bunların hiçbir karşılığı yoktur. Şu bir vaka. Suriye'de dengeler süratle değişiyor. Muhalifler gittikten sonra Lazkiye'ye baskıyı arttırdılar. Öbür tarafta güneyde de Kalamin'de ve Şam'ın etrafında, Suriye- İsrail sınırında çok az bir yer kaldı rejimin elinde. Tümüyle muhaliflerin kontrolüne geçti. Hatta dün İsrail basınında bazı haberler çıktı, Esad Şam'dan Lazkiye'ye geçecek gibi. Suriye rejimi gittikçe sıkışıyor. Humus civarında bazı kazanımlar elde etti. Dengelerde ciddi değişiklikler var. Artık Nusayri gruplar Esad'a asker vermiyor. Hava kuvvetleri ile bombalayarak muhalifleri yok etmeye çalışıyor. Suriye içinde dengeler değişiyor da Türkiye için öyle bir şey söz konusu değil.

"DİKKATİMİZİ ÇEKMESİ GEREKEN HUSUS..."

"Türkiye'nin müdahalesi söz konusu mu?" sorusu üzerine: Yok, şu an herhangi bir şekilde Türkiye'nin müdahil olacağı bir durum söz konusu değil. DAİŞ, Fırat nehrinin doğusunda... Dikkatinizi çekmesi gereken husus şu: Suriye rejimi bütün bu süreçte DAİŞ'e hiçbir mermi dahi atmadı. Muhalifleri bombalıyor varil bombalarıyla, DAİŞ'e bir şey yapmıyor. Fırat'ın doğusunu DAİŞ'e terk etti. Bu da onun stratejisini gösteriyor, savunmak istediği yerler sahil kesimleri, Nusayrilerin yaşadığı yerler. Suriye'yi savunmayı bırakıp, bu duruma geçtiler. Çok tehlikeli bir noktaya geliyor. Irak'ta ordunun Musul'u terk etmesi gibi, Halep'te o anlamda bir ciddi geri çekilme var Esad açısından. Rusya ve İran'ın desteklerine rağmen kan kaybediyor. Lübnan-Suriye sınırında da muhalifler çok ilerledi.

EN İYİ KAMUOYU YOKLAMASI MEYDANLAR

"Kamuoyu yoklamalarından esen bir hava var, Ak Parti oyları düşüyor mu?" sorusu üzerine: En iyi kamuoyu yoklaması meydanlardır. Biz buraya insanları zorla getirmiyoruz, isteyerek geliyorlar. 2002'de AK Parti yükselirken, Genç Parti vardı, onu parlatmaya çalıştılar. 2007'de Erkan Mumcu ayrılmıştı, DP tekrar kurulmaya çalışıldı, o parlatıldı. 2011'de CHP'de Baykal gitti, Kılıçdaroğlu geldi, CHP parlatılmaya çalışıldı. Bu seçimde de HDP üzerinden, CHP'yi de HDP ile parlatmaya çalışıyorlar. Buna rağmen bakın Niğde'ye Kılıçdaroğlu gitti, iki gün sonra ben gittim, iki resmi yan yana koyun. Ben bugün Elazığ'daydım, yarın Demirtaş gelecek, yine iki resmi yan yana koyun. Ben Çankırı'daydım, Bahçeli de Çankırı'ya gitti, resimleri yan yana koyun, coşkuyu yan yana koyun. Anketlerde bize intikal eden bir düşme de zaten yok. Şu an 22'nci mitingimi yapıyorum, Bahçeli'nin 3 veya 4'üncü, Kılıçdaroğlu'nun belki 10'uncu bilemiyorum... Toplam bütün muhalefet kadar miting yaptık, hiçbir mitingimiz vasat bile değil.

KİTLELERLE ARAMDA ELEKTRİK DOĞDU

"Kitlelerle kurduğu dil" hakkındaki bir soru üzerine: Doğallığında gelişen bir şey. Ben bir gün kitlelere böyle konuşayım diyerek, karar alarak yaptığım bir husus değil. Ama hocalıktan gelen bir şey; öğrenci ile temas etmezseniz, bir iletişim olmaz. Erzurum mitinginden sonra, daha önce Konya'da yapıyordum, ama bu kadar sistematize olmamıştı. Hatta arkadaşlar prompter kullanalım mı dediler, ama istemedim. Kendi doğallığında gelişti. Kitle ile aramda bir elek-trik doğdu, ben de yorulmuyorum, onlar da yorulmuyor. Dikkat ederseniz, bütün bilgileri soruların içine yediriyorum. Onların bildiği bazı hikâyelerin üzerinden birlikte bir serüven oluşturmak... Mesela Elazığ'da organize sanayii bölgesi yoktu, doğalgaz yoktu. Var mıydı, yoktu. Kim yaptı, AK Parti. Bunlar yoktu, biz yaptık demek yerine, bu serüveni vatandaşlarımızla hatırlamak, onlara söyletmek, çok etkileyici. Bu değişimi interaktif bir şekilde anlattığınızda, onlar da içine giriyor. Yorulmuyorum böyle olunca.

HDP KÜRTÇEDEN İSLAMİ KÖKENLİ İFADELERİ ÇIKARIYOR

"Kürtçe öğretmeni atamalarında bir sıkıntı var" hatırlatması üzerine: Yok yok, hayır, onu aştık, hiçbir problem yok. Ama çarpıcı bir şey. Nasıl bizde CHP öz Türkçe adına Türkçeyi katletti tek parti döneminde, HDP de İslam kökenli Kürtçe ifadeleri çıkarıp kendilerince bir Kürtçe çıkarıyorlar. İletişimde Kürtçeyi de kullanayım istedim. Halkın kullandığı dili anlıyor herkes. Bingöl Ağrı'yı anlıyor. Ama onların kullandığı dili kimse anlamıyor. (Kürtçenin kullanımında) En önemli şey psikolojik eşik. Kürtçenin hiç kullanılamaz olması aşıldı. Ben Süleymaniye'de Dışişleri Bakanı olarak Kürtçe hitap ettiğimde bütün salon nasıl ayağa kalktı. Yaşlı başlı adamlar nasıl heyecanlandı. O psikolojik eşik geçildi. Başta MHP bile bana 'serokvezir' dedi... Normalleşme süreci bu. Mesela ben doğuda Kürtçe ifadeler kullandığım için Batı'da hiç tepki almıyorum. Bunlar doğallığında çözülecek.

GÜZEL TÜRKÇEMİZ GÜZEL KÜRTÇEMİZ

"Devletin Kürtçe bilen doktorlar, öğretmenler yetişmesi için atacağı adımlar olacak mı?" sorusu üzerine: Bunlar yapılır ve yapılacak. Dikkat ederseniz ben hep güzel Türkçemiz ve güzel Kürtçemiz diyorum, Yunus Emre ve Feqîye Teyran'a atfen. Bazen telaffuz ederken sıkıntı yaşıyorum, Muş'ta söyledim: 'Ey av û av ey av û av / ma tu bi 'işq û muhbetê / mewc û pêlan tavêy belav / bê sekne û bê rehetê'...'Ey su, ey su sen de mi dertlisin, sen de mi aşıksın?' demek. Aynen, 'şu cennetin ırmakları akar Allah Allah deyu deyu' gibi.

BİRİ TÜRK BİRİ KÜRT BAAS'I

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Bitlis ve Adıyaman mitinginde CHP ile HDP'nin seçim kampanyasında ruh ikizi olduklarını yineleyerek, "Esed'in Arap dünyasındaki karşılığı bunlar. Biri Kürt Baas'ı, biri Türk Baas'ı" dedi. Seçim sonucu ne olursa olsun Çözüm Süreci'nin devam edeceğine söz veren Davutoğlu, mitingde özetle şunları söyledi: "Nasıl CHP Türkleri İslam'dan uzaklaştıran bir zihniyete sahipse, HDP de yiğit Kürt kardeşlerimizi tarihten koparmaya çalışan bir zihniyetin peşinde. Alevi vatandaşlarımızı memnun edebilmek için Diyanet'le ilgili yarışa girdiler. Biz ise Türk, Kürt, Sünni, Alevi tek vücut gibi görüyoruz. Bizler bu topraklarda Türk ile Türk, Kürt ile Kürt oluruz."

"Seçim öncesi partinize karşı bir tehdit algılıyor musunuz" sorusu üzerine: Bu seçimle ilgili tehditler geçen sefer yapıldı tüketildi. Gezi operasyonları, 17-25 Aralık operasyonları da bu 3 seçimi birden riske etmek içindi. Bu seçime yönelik en ciddi operasyon 6-7 Ekim olaylarıydı. Tam da bizim hükümetin yeni zamanları, o olaylarla Türkiye'de bir kaotik hava yaratmak ve seçime giderken büyük bir güvensizlik hali yaratmak istediler. Açıkçası biz onu iyi yönettik. Bir taraftan İç Güvenlik Yasası reformunu çıkartıp, kamu düzeninden taviz vermeyeceğimizi gösterdik. Bir taraftan Çözüm Süreci'nde ne kadar kararlı olduğumuzu gösterdik her fırsatta. Ama tabii seçime kadar yine birtakım tuzaklar, birtakım çalışmalar her an olabilir. Ama genelde baktığımızda, 7 Haziran'a dönük olarak spesifik bir tehditten çok başka bir durum var. Doğuda örgüt baskısı, batıda da özellikle medya üzerinden, uluslararası medya üzerinden oluşturulmaya çalışılan algı operasyonlarıyla, hiç gündemde olmayan, kimsenin aklına yatmayan koalisyon tartışmalarını gündeme getirerek, operasyon yapmaya çalışıyorlar. Ama tabii bunların başarılı olması mümkün değil. Dün TV programında söyledim. Düşünün, biz esnaflara sıfır faizli kredi verdik, bir kısım medya bizi günlerce, popülizm yapıyorlar, ekonomiyi riske ediyorlar diye yazdı. Şimdi Kılıçdaroğlu 150 milyarlık bir yük getiriyor bütçeye vaatleriyle, yüzde 10.8 bütçe açığı demek bu, hiç olumsuz bir haber çıkmıyor. Aksine 'halkın cebine 150 milyar girecek' diye haber yapıyorlar. Posta'nın manşeti bu. O 150 milyarı bulman için, halkın cebinden vergi toplaman lazım önce.

ÖNÜMÜZE MAYIN KOYDULAR BASMADAN GEÇTİK

Bunlar hep bir ümit acaba AK Parti'nin gücü zayıflatılabilir mi, girişimleriydi. Çok ciddi bir sınavdan geçtik. Gezi'de AK Parti'nin dengesini bozmaya çalıştılar, 17-25 Aralık'la Cumhurbaşkanımızın dengesini bozmaya çalıştılar. 30 Mart'tan sonra AK Parti içinde bir ihtilaf beklediler, kim cumhurbaşkanı olacak çerçevesinde bir ihtilaf. Cumhurbaşkanlığından sonra, kim başbakan olacak, mutlaka birbirlerine girecekler, mutlaka ihtilaf çıkacak beklentisine girdiler. Yeni hükümet kurduk, başbakan değişti, cumhurbaşkanı değişti, bu sefer 3 döneme takılan arkadaşlarımız üzerinden bir ihtilaf beklediler. Allah'a şükür, tek bir fire vermedik, biz bütün bunları, tam bir siyasi olgunlukla, bütün bu mayınları, birer birer hiçbirine basmadan, geçtik. Tam 2 yıl oldu, Gezi'den bu yana kaç mayın koydular önümüze, kaç mayın, hiçbirine basmadan geçtik.

7 HAZİRAN'DA İSTİKRARSIZLIK OLMAZ

Ben 7 Haziran seçimlerinin artık herhangi bir istikrarsızlığa izin verecek şekilde sonuçlanmayacağı kanaatindeyim. Meydanda gördüğüm bu. 3 tane kritere bakıyorum, gözlemci olarak, kendimi kenara çekip bakıyorum, katılımcı olarak değil. Birincisi katılım, elhamdülillah şimdiye kadar 22 mitingin hiçbirinde acaba istediğimiz gibi bir katılım var mı sorusuyla karşılaşmadık. İkincisi, katılımdaki coşku. Katılımda en coşkulu mitingleri AK Parti yapıyor. Üçüncüsü miting öncesi ve sonrası şehirdeki atmosfer. Elazığ'da miting yaptık, şehir sokakları doluydu, gittim orada merkezdeki camide namaz kılmaya, namaz kılıp çıktık, kimseye haber etmeden. Hafız Abdullah Efendi diye biri var, 100 yaşında neredeyse, onu ziyarete gittim, bütün sokaklar doluydu, bu coşku da var. Seçime giderken, böylesine atmosferin olduğu bir yerde hiç bir tuzak tutmaz. İnandırıcı da olmaz.

(Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ak Parti Türkiye Suriye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500

Yorumlar (179)

palamobilWeb@haberler.com:

Davutoglu biz seni istemiyoruz arkadasin tayyipi al git arabistana orda sizin yalanlariniza inanirlar

274
283
yanıtYanıtla
son cirpinis:

chp ve hdp bakti secim stratejileri bi ise yaramadi yine iftira kampanyasina baslamislar

204
122
yanıtYanıtla
Hakan:

dışarıda herkesle sorun. İçeride vatandaş bitmişiktidar döneminde halk çöktü ekonomik olarak. . İcra ve borca battık. . 2001 yılında işsizlik oranı 8. 4 iken bugün yüzde 11. 3 e çıktı. Şuanda OECD ülkeleri içinde genç işsiz oranında en kötü ülke olduk. . . Piyasada ve cepte nakit kalmadı alım gücü bitti. 2002 de asgari ücret 225 mio, çeyrek altın 22 mio idi. 10 çeyrek alınıyordu . şimdi , 949 lira ile 6 çeyrek altın alamıyorsun. satışı 167 lira. . O dönemlerde kredi ve kredi kartı ihtiyacı yoktu. . 2002 yılında 6 milyar tl olan halkın toplam kredi kartı ve tüketici kredisi borcu şuanda 330 milyarı aştı. borç tam 53 kat arttı. (Konut ve araç kredisinden bağımsız). 2002 yılında 8 milyon olan icra sayısı şuanda 22 milyonu buldu. . Nüfus artışı ne kadar peki?. . 2004 te 3400. 000 olan esnaf sayısı şuanda . 2900. 000 lerde onlar artık işsiz veya işçi. . . . Kişi başı milli gelir tam 7 senedir yerinde sayıyor. . Rakamları araştırın hepsi internette var. Ondan sonra kararınızı verin. . .

311
2
yanıtYanıtla
Ufuk:

müslümana kılıç çeken bizden değil diyor Allah resulu allah aşkına suriyede kimi desteklediğinizi neye hizmet ettiğinizi görmüyormusunuz Büyük israilin kurulmasına dolaylı yardım ediyorsunuz allah ayıktırsın

201
112
yanıtYanıtla
BulutmobilWeb@haberler.com:

Milleti adam yerine koyup doğru soyleyin bir kere de oy icin yapmadığınız kalmadi pisliginiz boyunuzu aştı.

115
116
yanıtYanıtla
..mobilWeb@haberler.com:

Yavvv ne hdp ymis arkadaş ak partiliyiz arkadaş daima vazgecmiyoruzda oylar ak partiyeeee

103
93
yanıtYanıtla
Kurmanci 13Mobil-IOS:

Karşılığı olan tek şey HDP barajı aşarsa sizin biteceğinizdir başkanlık sistemine hayır.

16
58
yanıtYanıtla
AKP AKP AKPmobilWeb@haberler.com:

YEMIN EDERIM KI OYUMU AK PARTIYE ATICAM AKP AK PARTI

51
19
yanıtYanıtla
sancarhanm@m.m:

Sen ne zırvalıyorsun T.C vatandaşı

yanıt0
yanıt2
ALİ:

SURİYELİLERİ DOLDUR ÜLKEYE AYDA 400 LİRADA PARA VER BİZ SÜRÜNELİM

8
58
yanıtYanıtla
Tüm 179 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title