Haberler

Davutoğlu'ndan Alevilere: İslam'dan Bağımsız Yaşarsak Bizden Hesap Sorarlar

Güncelleme:

Davutoğlu, Çankaya'da Alevi dedeleriyle bir araya geldiği toplantıda "Hz. Ali'nin, 12 İmam yolu. Bu yoldan koparsak, İslam'dan bağımsız yaşarsak bizden hesap sorarlar." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün kahvaltıda Alevi dedeleriyle bir araya geldi. Çankaya Köşkü'ndeki kahvaltıya yaklaşık 15 dede katıldı. Görüşmede, Alevilerin taleplerinin yanı sıra terör süreci masaya yatırıldı. Kahvaltı sonrası konuşan Davutoğlu, birlikte mesajı verdi. Davutoğlu, "Her kim saldırya uğramışsa hepimize düşen onun yanında olmaktır." dedi.

Alevilik konusunda öğütler veren Davutoğlu; "Anadoluya bir kardeşlik çağrısı için buradayız. Birçok hedefi sohbetimizde gerçekleştireceğiz. Gönüllerimizi gönüllere bağlayacağız. Hepinizin saygıyla davranmak erkan ve edebi öne çıkarmak için bir evrensel misyonumuz var. Bu misyonumuz insanı ve insan onurunu korumak" dedi.

"İSLAM'DAN BAĞIMSIZ YAŞARSAK BİZDEN HESAP SORARLAR"

Başbakan Davutoğlu, "İnsan onurunu korumak bağlamında Alevi Bektaş'nın yaptığı çağrıyı bir pınar olarak görmüş bulunuyorum. Asırlar öncesinden bu güne bir çağrıda bulunuyor. Asırlar geçiyor ama bu pınar kuruyor. Sizler Alevi Ocağının temsilcileri olarak temsilcilerinizin izinden ayrılmayacağınızı biliyorum. Hz. Ali'nin, Hz. Hüseyin'in, Hz. Musa'nın yoludur, 12 İmam yolu. Bu yoldan bahsedip özünde bu yoldan koparsak, İslam'dan bağımsız yaşarsak bizden hesap sorarlar. Hoca Ahmet Yesevi hesap sorar. Bunların hepsi bizim yolumuzdur. Türkiye Cumhuriyeti hiçbir vatandaşı arasında ayrım yapmaz. İşte çözüm süreci derken tam da bunu kastetik." dedi.

"EDEBİ OLMAYAN BİRİNİN SOY ÜZERİNDEN İNSANLARA TAHAKKÜM ÇABASININ GELECEĞİ OLAMAZ"

Alevi kanaat önderleriyle tek boyutlu bir araya gelmediklerini söyleyen Davutoğlu, insana saygı göstermeyen hiçbir kurumun ya da makamın yaşama şansının olmadığını anlattı. Bu yöndeki Alevi Bektaşi geleneğin öneminden söz eden Davutoğlu, bu pınarın asırlar geçse de suyunun kurumadığını söyledi. Ruhunun daraldığı dönemde kütüphanesinde bulunan irfan kitaplarından sayfalar okuduğunu kaydeden Davutoğlu, Hacı Bektaşi'den "Mal ile soy ile şeref olmaz. Şeref ancak bilgi ve edepledir" sözünü paylaşarak, "Şeref ancak bilgi ve edepledir. Bilgisi olmayıp da malı olanların, bilgisi olmayıp da soya dayanarak kendisinin üstünlüğünü iddia edenlerin üstün malları da soyları da geçicidir. Edebi olmayan, kendini tanımayan birinin mal ve soy üzerinden insanlara tahakküm çabasının geleceği olamaz." diye konuştu.

"DİKTATÖRLERE KARŞI EL ELE VERMEK DURUMUNDAYIZ"

İslam'a en büyük darbeyi vuranın IŞİD terör örgütü olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Muhabbet dinini, bir aşk dinini zulüm tasvirinin içerisine yerleştirmeye çalışanların piyonudur bugün DEAŞ. Hepimiz, nerede olursa olsun, hangi formda çıkarsa çıksın insan onuruna saygı göstermeyen bütün örgütlere, yapılara, devletlere, barbarlara, diktatörlere karşı el ele vermek durumundayız." dedi.

"ALLAH BİR DAHA BU TÜR ACILARI BİZE YAŞATMASIN"

Uyuyan iki polisin Ceylanpınar'da şehit edilmesinin, def edilmesi gereken bir şer olduğunu söyleyen Davutoğlu, gerçekleştirilen operasyonlardan söz ederek "Allah bir daha bu tür acıları bize yaşatmasın. Ama bu tür acıları yaşatmak isteyen şerler geldiğinde de sizler üzerinden bütün Sünni-Alevi, Türk-Kürt bütün kardeşlerimize, dostlarımıza, canlarımıza diyorum ki eğer bir şer bize doğru yaklaştığında gelin ele ele verelim, el-Hakka yürüyelim ve sonra da hep beraber o şeri defetmek için ne yapmamız gerekiyorsa yapalım." ifadelerini kullandı.

"GELENEĞİNİZİN KORUNMASI İÇİN NE LAZIMSA YAPALIM"

"Cemevi'nin ve semah'ın yeniden yorumlanması ve kadim geleneğimizin bize barış getiren bir unsuru olarak görülmesi gerekiyor" diyen Davutoğlu, "Tek parti döneminde bütün uygulamalar kökünden koparıldı. O gelenekleri tekrar keşfetmek mümkün olmadı. Şu topraklarda o kadim kültürü yaşatmak için ne yapmamız gerekiyorsa yapalım. Geleneğin korunmasının zor olduğu dönemler yaşadık. Geleneğinizin korunması için ne lazımsa yapalım." diye konuştu.

"CUDİ NE KADAR KÜRTLERİNSE ILGAZ DA ONUNDUR"

Devletin vatandaşlarına kimlik soramayacağını, onlara hak ve özgürlük konusunda eşit davranmak zorunda olduğunu anlatan Davutoğlu, "Biz bu ülkedeki her şehir bizimdir diyebilmeliyiz. Toros dağları ne kadar benimse Cudi, Tendürek, Ağrı, Hakkari dağları da o kadar benimdir. Hakkari'nin eteğinde büyümüş bir Kürt yiğidi için Cudi ne kadar Kürtlerinse, onunsa; Ilgaz da onundur, Istırancalar da onundur." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Çankaya Köşkü Cudi Sıkıcı Politika Güncel Haberler

title