Haberler

Başbakan'ın Rize'de Andığı Şapka Giymedikleri İçin İdam Edilen 8 İsim

Güncelleme:

Rize'de halka seslenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında 1925'te şapka kanununa karşı geldikleri için asılan 8 ismi de andı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Rize İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi ve tek parti döneminde şapka giymedikleri için asılan 8 Rizeli'yi hatırlatarak "Kılıçdaroğlu'nun bir türlü yüzleşemediği tek parti döneminde 8 Rizeli şapka giymedi diye idam edildi. CHP zihniyeti tek parti döneminde yapılan zulümlerle hesaplaşmak zorundadır." dedi.

PEKİ KİMDİ BU ASILAN 8 İSİM VE NELER YAŞANMIŞTI?

25 Kasım 1925 tarihinde çıkarılan Şapka Kanunu'nun ardından bu kanun çeşitli illerde protesto edilmişti. Kanuna isyan eden illerden birisi de Rize'ydi.

Rize'deki olayları bastırmak için Hamidiye Zırhlısı Rize'yi top atışlarına tutmuştu. Müdahale sonrası teslim olanlar ise hiç vakit kaybedilmeden İstiklal Mahkemelerine çıkartılmış ve Takrir-i Sükun Kanunu doğrultusunca yargılanmıştı. Yargılama sonucunda 8 kişi hakkında idam kararı çıkmış, onlarca insan da Sinop ve Adana'da cezaevlerine gönderilmişti.

Haklarında idam kararı çıkan 8 kişi ise karardan bir gün sonra idam edilmişti.

İŞTE İDAM EDİLEN O 8 İSİM

Alihocaoğlu Sabit, (Muço)
Mehmet PEÇE, (Latibeyoğlu)
Arslan PEÇE,
Yakup Çavuş PEÇE,
Kadir KOLİVAOĞLU,
Hafız Şaban KOLİVA,
(Kofa) Hasan KÜLÜNK
ve Mahmut KANBUROĞLU

Davutoğlu'nun Rize'deki konuşmasından diğer başlıklar da şöyle:

"HER TÜRLÜ TUZAĞI KURDULAR"

"Bir paralel çeteyi devreye soktular. Dini görünüm altında bir paralel çeteyi devreye soktular. İşbaşına gelmiş hükümeti yerinden almaya çalıştılar. Onlar kapalı kapılar ardında tuzaklar kurarken bu parti ve bu lider için dua ediyordu bu millet. Onlar çatı adayı gösterirken biz çalışmaya devam ettik, milletle iletişime geçtik. Her türlü tuzağı kurdular Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı devirmek için. Pınarbaşı'na giden yol bu şiirdi.

Biz bu şiire sahip çıkmaya devam edeceğiz. Rize'nin dava adamını millet seçti… Her türlü baskıyı yaptılar ama başımızı öne eğdiremediler, eğdiremezler.

"GÖNÜL KIRICI SÜREÇ SARF EDİLMEDİ"

CHP zihniyeti bütün bunlarla hesaplaşmak zorundadır. Yakın dönemde 28 Şubat'ta yapılan zulümlerle hesaplaşmak durumundadır. Ak Parti kadroları olarak bütün tuzaklara karşı birliğimizi koruduk. 10 Ağustos'tan sonra düşündüler ki Cumhurbaşkanımız olduktan sonra AK Parti içinde bir sarsıntı olur mu? 3 ayı geçtik... Tek bir gönül kırıcı süreç sarf edilmedi. Biz istişare eder ve yola çıkarız.

"KILIÇDAROĞLU O DAR AKLIYLA..."

Sayın Kılıçdaroğlu o dar aklıyla, o küçük hesaplarıyla bütçe görüşmelerinde Sayın Cumhurbaşkanımızla benim arama fitne sokmaya çalıştı. Bizim Sayın Cumhurbaşkanımızla ilişkimiz, dava arkadaşlığımız siyasetle başlamadı. Ölümle bile bitmez. Bu kardeşlik davasıdır…

"DAHA ŞİŞLİ'Yİ İDARE EDEMİYORSUNUZ"

CHP önce kendi evini düzene soksun. Birbirlerine tehdit yağdırıyorlar. Kılıçdaroğlu'na değil 4 yıl 4 dakika bile bu ülke emanet edilmez. Şişli'de yaşananlardan sonra 4 dakikada siz birbirinizi tehdit edersiniz, koltuklarınıza göz dikerler. Daha siz Şişli'yi bile idare edemiyorsunuz Türkiye'yi nasıl idare edeceksiniz. Gerçekten CHP son dönemde kendi içinde yaşadığı çalkantıyla siyaset dersi oluşturuyor.

"14 ARALIK OPERASYONU"

Paralel yapı ile ne kadar işbirliği yaparlarsa yapsınlar milli iradeyi yenemeyecekler. Şimdiye kadar hep kamuoyunu yanıltmaya çalıştılar. 14 Aralık sürecine itiraz ediyorlar. Pazar günü herkes tatildeyken AB hemen Türkiye'yi kınayan açıklamalar yaptı. İçeride ve dışarıda yürütülen kampanya açık. Kimse gazetecilik dolayısıyla şu anda soruşturma altında değildir. Bir çete basın üzerinden örgütlenerek mazlum ve mağdur bir topluluk üzerine kumpas kurduysa bunun gereğini yapmak yargının görevidir. Aksine insan hakları açısından mağdur edilmiş insanlarımızın şikayeti üzerine yapılmış bir operasyondur. Türkiye her açıdan özgürlükler ülkesidir. Basın mensupları da olmak üzere hiç kimse hesap vermemek durumunda değildir. Türkiye'de milli iradeye yapılan her kumpasın hesabı sorulacaktır. Yargı ve emniyet için örgütlenenlerden de bunların hesabı sorulur.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN ECDADINA DUA ETMEK İÇİN GÜNEYSU'YA GİDECEĞİM"

Türkiye büyüdükçe Rize de büyüyecek. Rizelilerin beklentileri de biliyoruz. Rize'ye deniz üzerinden bir havalimanı en kısa zamanda yapılacak. Rize'nin güney çevre yolu da tamamlanacak. Buraya kadar gelmişken Sayın Cumhurbaşkanımızın ecdadına dua etmek için Güneysu'ya gideceğim. Cumhurbaşkanımız ne kadar Konyalı ise o kadar Konyalıyım. Cumhurbaşkanımız ne kadar Rizeli ise ben de o kadar Rizeliyim. Bizim felsefemiz budur.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ak Parti Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (123)

geri dönüş yok:

osmanlıda halka dayatılan arap kıyafeti zorunluluğu kaldırıldığı için hala köpürüyorlar. . .

30
11
yanıtYanıtla
tarihci:

Kurtulus Osmanlida, , 80 senelik tecrübe:PKK, DHKP, TIKKO; imansizlik veledi zina, fuhus her türlü ahlaksizlik, insanlari tek parti döneminde, zorla dinden cikardiniz, ortaya bu aci tablo cikdi, .

yanıt4
yanıt2
NAZIM GURKAN:

COK USTA BIR YAGCI.

34
7
yanıtYanıtla
caferMobil-ANDROID:

anlamadığım neden cımbızla çekip şapka giymeyen 8 kişi gündeme getiriliyor, ne kadar salak yerine konuyoruz. benim dedem de giymemiş, parası yokmuş alamamış ama isyan etmemiş, idamda edilmemiş. Herkes sorsun dedesi giymiş mi şapka? yoksa şapka yenilikçiliği anlatan simgesel bişey miymiş? yani özetle şapka inklabı yapılan gün bütün erkekleri bahçedw şapkalı yoklama yapmışlar da bu 8 kişi giymemiş ve idam mı edilmiş. Biz salağız ya ver çoşkuyu bu yalanları yüzDe kaç yiyorsa ki o miktar yetiyor zaten...

33
7
yanıtYanıtla
tarihci:

aaah be kardesim, , o kadar ezilmislik var bu milletteki, , insanlar konusmaya yeni basladilar, , daha haalaa devrim kanunlari yürürlükte 80 senedir agzimizi kanunlarla bagladilar. . . ilkokullarda okutulan tarih külliyyen yalandir, , sahte kahramanlar vs. . cok dertliyim cok, . sapka küfür alametidir, , zorla insanlari gavur yaptilar, . ingiliz gavurundanda berbat ettiler, .

yanıt5
yanıt3
ultra aslan:

siz yakında atatürke de çamur atarsınız . . . utanmazlar , acaba mustafa kemal atatürk olmasaydı o koltukta kim otururdu ? bunun cevabını tabiki veremezler !!! ne mutlu atatürkü sevene , ne mutlu türküm diyene !!!

32
7
yanıtYanıtla
bir küçücük aslancık varmış:

aSDSDSDASDd. O olmasa . Mareşal Fevzi Çakmak oturabilirdi mesela ? Kazım Karabekir oturabilirdi bunuda gayet güzel yaparlardı. çamur atmaya gerek yok be biraz gözünü aç gerekeni görürsün aslan

yanıt1
yanıt2
İZMİRLİ:

FATİH SULTAN MEHMET olmasaydı OSMANLI olmasaydı atatürk''te olmazdı. . . .

yanıt1
yanıt2
ALİ BABA:

Soma da Ermenek te kaç kişi öldürüldü. . . Kimin sayesinde öldüler. . .

28
7
yanıtYanıtla
En yukarın en aşağıyaMobil-ANDROID:

Amacın ne Davutoğlu gerçekten???

32
3
yanıtYanıtla
Tüm 123 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title