Haberler

Başbakan'ın Ezber Bozan 7 Adımı

Güncelleme:

'Başörtüsü, Kürt ve Alevi' meselelerine yönelik açılımlarıyla ezber bozan Erdoğan, Ermeniler için taziyede bulunarak bir kez daha tarihe not düştü.

Başbakan Erdoğan son olarak 1915 olaylarına ilişkin Ermenilere verdiği taziye mesajıyla bir kez daha tabuları yıktı.

12 yıllık iktidarı boyunca Kürt açılımından Alevi meselesine  kadar bir çok konuda tarihi adımlar atan Erdoğan, büyük devlet adamı vasfını tekrar ortaya koydu.

Star'ın haberine göre, işte Erdoğan’ın Yeni Türkiye yolunda hayata geçirdiği devrim niteliğindeki hamlelerden en önemlileri:

KÜRT AÇILIMI

12 Ağustos 2005’te Diyarbakır’da yaptığı konuşmayla büyük devletlerin gerektiğinde özür dileyebileceklerini dile getiren Başbakan Erdoğan Kürt açılımının ilk adımını attı. Akil insanlar heyeti oluşturularak Türkiye karış karış dolaşıldı ve çözüm süreci anlatıldı. İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşülerek çözüm için yol haritası belirlemeye çalışıldı. Bu çalışmalar neticesinde silahlar sustu.

ANA DİLDE EĞİTİM

Başbakan Erdoğan 1 ekim 2013 tarihinde uzun çalışmalar neticesinde hazırladıkalrı Demokratikleşme Paketini açıkladı. Paketle birlikte özel okullarda ana dilde eğitimin verilmesinin önünün açıldı. Özel okullarda Kürtçe eğitim verilmeye başlandı. Ayrıca Süryanice eğitim verecek olan okullar açıldı. Köylere Türkçe dışında isim verilemez’ hükmü kaldırıldı ve köyler eski isimlerine kavuştu.

BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK

Aynı paketle, 12 Eylül’ün yasakçı genelgesi dışında hiçbir dayanağı olmayan kamuda başörtüsü yasağına son verildi. AK Parti’li 4 kadın vekil Meclis’te başörtülü görev aldı.

12 EYLÜL YARGI ÖNÜNDE

12 Eylül darbecilerini koruyan Anayasa’nın geçici 15. maddesi kaldırıldı. Böylece, darbecilere yargı yolu açıldı. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumda geçici 15. maddesinin kaldırılmasıyla12 Eylül cuntasının hayatta kalan liderleri Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya yargı önüne çıktı. Türkiye tarihinde ilk defa bir ihtilal yargılandı.

DERSİM İÇİN ÖZÜR

Erdoğan 23 Kasım 2011’de Dersimlilerden özür diledi. Erdoğan “ Dersim yakın tarihimizdeki en acı en trajik olaylardan biridir. Dersim aydınlatılmayı bekleyen bir olaydır. Eğer devlet adına özür dilenecekse, böyle bir literatür varsa ben özür dilerim, diliyorum” dedi. 5 Ocak 2009’da Bakanlar Kurulu kararıyla Nazım Hikmet’e Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildi.

VAKIF MALLARI İADE EDİLDİ

Erdoğan, 29.08.2011 tarihinde gayrimüslim cemaate ait vakıfların el konulan mülklerine ilişkin tarihi bir düzenlemeye gitti. Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’yle azınlık vakıflarının 1936 yılından sonra edindikleri gayrimenkuller için hak sahibi olmalarının yolu açıldı. Cemaat temsilcilerinde bayram sevinci yaratan düzenlemenin kendilerini şaşırttığını belirten Azınlık Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, “Böyle bir irade vardı ama sürecin uzayacağını düşüyorduk” dedi.

ERMENİ OLAYLARI İÇİN TAZİYE

Ve son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 1915 olaylarının 99. yıl dönümüne bir gün kala, o dönem hayatını kaybedenlerin torunlarına başsağlığı diledi. Ermenice dahil dokuz dilde yapılan taziye açıklamasının bu açıdan daha önce bir benzeri yok.

Erdoğan açıklamasında, "20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz." dedi. Erdoğan ayrıca 1915 olaylarını "gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadise" olarak niteledi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Dersim Star Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (65)

yahya midyat'licandanticaret7@gmail.com:

gerçekten büyük adamsın RABBiM sana uzun ömür ve sağlık versin amin.

46
45
yanıtYanıtla
S.usluderbeder_fb70@hotmail.com:

Buna büyük devlet adamlığı denmez geri zekalı,bu yaptıklarına dense dense VATAN HAINLİĞİ denir

38
51
yanıtYanıtla
MEHMET ÖZbaran_4951@hotmail.com:

SEN AKLIN ERMEZ BU BAŞKA HESAP YALNIZ AHMAK OLAN GÖRMEZ BU HALİ

yanıt0
yanıt0
hikmetmhikmetk@gmail.com:

hadi ordan sen bu devletin başbakanına vatan haini dicek kadar aşağılık birisin ilk önce onu bil.

yanıt0
yanıt0
hasoakan@hotmail.com:

Kim ne derse desin sen gonullerim ve dunyanin liderisin. Senin gibi bi lideriniz oldugu icin sukrediyoruz

25
41
yanıtYanıtla
xxxxssf@hotmail.com:

hadi ordan

yanıt0
yanıt0
alioyn.70@hotmail.com:

Her insan tayibi anlayamaz. İnsanlara yaklaşımı din, dil, ırk, mezhep ayrımı gözetmeden evrensel boyuttadır. Bu yaklaşımın altında yatan ana unsur, ortada yapılan bir haksızlık varsa; mağdur olana hakkını iade etmektir. Bu hareketler beraberinde toplumda barışı, huzuru, hoşgörüyü getirmektedir.

29
34
yanıtYanıtla
ahmetbyt@hotmail.com:

500.000 fazla ınsan ruslarla işbirliği yapan ermenı çeteleri tarafından vahşice katledildi.Daha 90 larda 700 den fazla Türk coluk çocuk demeden hocalıda katledildı.Ne yapmaya çalısıyosunuz.Neee?Ayıptır.Günahtır.

34
5
yanıtYanıtla
vatandaşysnpala@hotmail.com:

Sonuna kadar rte.. gurur duyuyoruz seninle uzun adam..

19
20
yanıtYanıtla
mineaskintur_fatma@hotmail.com:

vatandaş sen öbce gururun anlamını öğren bence .olmayan bir katliam için özür dileyen biri ile guru duyulmaz.türk ırkı yok diyen biri ile gurur duyulmaz.yani ona göre s3en yoksun....soyun sopun bellimi...

yanıt0
yanıt0
Tüm 65 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title