Haberler

Başbakan: Filistin Yanıyor, Neredesin İslam Dünyası

Güncelleme:

Başbakan İsrail saldırılarını sert dille eleştirmeye devam ediyor. Erdoğan, BM'ye "Ne işe yararsın" dedikten sonra İslam dünyasına "Neredesiniz?" eleştirisi yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi Toplantısı"nda konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın gündeminde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı vardı. Batının yanı sıra İslam dünyasının da bu duruma sessiz kalmasından yakınan Erdoğan, ''Dünya susarken, Batı susarken maalesef İslam dünyası da susuyor, seyrediyor. Soruyorum neredesin sen İslam dünyası? Senin canın yanmıyor mu yüreğin parçalanmıyor mu?'' sözleriyle tepkisini ortaya koydu.

BM'YE'DE SERT ÇIKMIŞTI

Erdoğan daha önce yaptığı bir konuşmasında Birleşmiş Milletler'e yönelik olarak " Filistin'de yaşananların sorumlusu sensin. İnsanlar katlediliyor orada bir adım atmadın. Ne işe yararsın? Ne için kuruldun?"

"DOLARA, RİYALE MAHKUM OLMUŞ KİŞİDEN ALİM OLMAZ"

Konuşmasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a da değinen Başbakan, ''Suriye'de zalim Esad İslam bilgini adı altında yanına aldığı zatlarla dünyaya mesaj veriyor. İstediği kadar adı alim olsun. Dolara, riyale mahkum olmuş kişiden alim olmaz. Alim ilmini satmaz'' ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:

''Müslümanlar kardeştir. Kardeşler arasında sulhu sağlamak için de bugüne kadar yaptığımız gibi bugün de samimiyetle çırpınıyoruz. Kur'an'ın emri ortadayken, Hz. Nebinin hayat pratiği ve emirleri, tavsiyeleri bu kadar açıkken, İslam coğrafyasının ve Müslümanların bugün yaşadıklarını izah etmek gerçekten akılla ve vicdanla mümkün değildir.

"YAĞDIRDIĞI BOMBALAR BELKİ 500 TONU BULMUŞTUR"

Ortadoğu'nun her karışında şu anda kan akıyor. Ne kadar acıdır ki akan kan Müslüman kanıdır. Daha da acıdır ki kan akıtan Filistin'deki hariç yine Müslümandır. 10 gündür İsrail Gazze'ye bomba yağdırıyor. Şu ana kadar İsrail'in yağdırdıkları bomba belki 500 tonu bulmuştur. Şu ana kadar 220'den fazla masum hayatını kaybetti, içinde çocuklar var. Ramazanlarda bu sistematik soykırıma şahit oluyoruz. Dünyayı suçlamak işin en kolay tarafı.

"BATI SUSARKEN, İSLAM DÜNYASI DA SUSUYOR"

Dünya susarken Batı susarken maalesef İslam dünyası da susuyor seyrediyor. Soruyorum neredesin sen İslam dünyası? Senin canın yanmıyor mu yüreğin parçalanmıyor mu? Filistin olayından memnun olan İslam ülkeleri var, çünkü memnun olmasalar onlar da müdahil olurlar. Filistin meselesinde İslam dünyası dik dursaydı, Afganistan'da olanlar yaşanmayacaktı.

"FİLİSTİN'DE İNSANLIK ÖLÜYOR"

Filistin'de yaşanan, bir mezhep çatışması olmadığı için, bir Şii-Sünni çatışması olmadığı için, oradaki can alıcı mesele maalesef İslam dünyasının da ilgisini çekmiyor. İşte burası yaralayıcı. Oysa hepimiz biliyoruz ki Filistin'de bizim çocuklarımız, bizim yavrularımız ölüyor. Filistin'de bizim özbeöz kardeşlerimiz şehit ediliyor. Filistin'de insanlık ölüyor, insanlık onuru ölüyor. Özellikle de Müslümlanların izzeti, şerefi ölüyor. Bakın daha ileri gidiyorum; kim ne derse desin, bizim için önemli olan Rabbimizin rızasını kazanmaktır, kulların rızasını değil.

"İSLAM COĞRAFYASI KAN AĞLIYOR"

Biz Filistin'in 1948'den beri yaşadığı çile için kıvranırken, ardından hatırlayın, Afganistan çıktı. Afganistan'a Lübnan eklendi. Lübnan'a, Irak eklendi. Irak'a Suriye, Mısır, Somalİ, Açe, Myanmar eklendi. Filistin meselesinde, İslam dünyası dik dursaydı belki Afganistan olmayacaktı. Afganistan'da sağduyu hakim olsaydı belki de bugün İslam cografyası her yanından kanıyor olmayacaktı. İslam coğrafyası kan ağlıyor. Maalesef bunu içimizdekiler yaşatıyor. Kardeş kanı akıtanlara dur demenin vakti gelmiş geçmiştir.

"DOLARA MAHKUM OLMUŞ KİŞİDEN ALİM OLMAZ"

Bu kardeş kanının derhal durdurulmasını istiyor bunu arzuluyor ve bunun için çırpınıyoruz. Tüm tarafları itidale davet ediyoruz. Yaşanan acıları dindirecek olanlar hiç kuşkusuz sizlersiniz. Sizler bütün siyasileri hakkı haykırması gerekenlersiniz. Suriye'de zalim Esed yanına İslam bilgini adı altında aldığı zatlarla dünyaya mesaj veriyor. İslam bilginlerine, halkına 'bak benim yanımda kimler var' mesajını veriyor. Demek ki İslam bilginleri o öldürülen kardeşleri için maalesef hakkı görememişler. Gözleri var ama görememişler. Dilleri var ama hakkı konuşamamışlar. Çünkü onların kalbi mühürlü. İstediği kadar adı alim olsun. Kusura bakmayın. Bunu da haddi tecavüz ederek söylüyorum: Alim hakkın yanında olur. Dolara mahkum olmuş kişiden alim olmaz. Riyale mahkum olmuş kişiden alim olmaz. Al 3-5 kuruş al 3-5 dolar sana ne diyorlarsa onu yap. Hayır alim böyle olmaz. Alim ilmini satmaz.

"BU DİNDE ASLA OLMAYAN BİR TAVIR"

Mezhebine bakarak, terör örgütlerinin zulmüne rıza göstermek, bu dinde asla olmayan bir tavırdır. 200 binin üzerinde masum Müslüman'ın katili olan zalim Esed'e sırf mezhebinden dolayı muhabbet gösterenler, Hazreti Hüseyin'in yüzüne bakamzalar. Müslümanlar'ın, medeniyet miraslarına, türbelerine, Hazreti Ali'nin, Hazreti Hüseyin'in türbelerine kast edenler, inanın, Hazreti Peygamber'in, Hazreti Muhammed'in izinden gidiyor olamaz. Camiye girip, türbeye girip, üzerindeki bombayı patlatmak suretiyle Müslümanlar'ın şahadetine neden olan kişi ve kişiler, hiçbir dinin, hiçbir mezhebin mensubu olamaz.''

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Filistin İsrail Güncel Haberler

title