Haberler

Başbakan Erdoğan Viyana'da

Erdoğan, UETD'nin 10. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde konuştu: (1) ''Biz bugün Viyana'ya gönüller kazanmak için geldik.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz bugün Viyana'ya gönüller kazanmak için geldik. Bizden hiç kimsenin korkmasına, çekinmesine, tedirgin olmasına gerek yok. Biz Avusturya'da, Almanya'da, Avrupa'nın diğer tüm ülkelerinde emeğiyle, tecrübesiyle, en önemlisi de barış ve dostluk mesajlarıyla var olan bir milletiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD), 10. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Viyana Buluşması" adlı programında konuştu.

Konuşmasına, Avusturya ile Avusturya dışından, Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen Türkleri selamlayarak başlayan Erdoğan, Avrupalı Türk Demokratları Birliğine bu buluşmayı tertip ettiği için, Avusturya makamlarına da Başbakan ve kabinesine de misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti.

Erdoğan, "Bir kez de Viyana'da, üzerimdeki emaneti sahiplerine  teslim etmek istiyorum. Kardeşlerim, aziz milletimizin selamlarını sizlere getirdim. 77 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının selamlarını sizlere getirdim. Anadolu'nun yaylalarından, Bozok yaylasından, Ankara'dan, Çarşamba Ovası'ndan, Sivas'tan, Türkiye'nin her yerinden sizlere selamlar getirdim" dedi.

Bu yıl Avusturya'ya iş gücünün 50'nci yıl dönümünün idrak edildiğini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"50 yıl önce sizler, anne babalarınız, dedeleriniz,  köylerini, evlerini, yakınlarını, yurtlarını  terk ederek, buralara geldiler, buralara geldiniz. Sabrettiniz, 50 yıl boyunca zorluklara tahammül ettiniz. Yılmadan, yıkılmadan, vazgeçmeden 50 yıl boyunca ter döktünüz, emek sarf ettiniz. Şunu burada bir kez daha en kalbi duygularımla ifade etmek istiyorum:  Değerli kardeşlerim, hasretiniz yüreğimizde hep kor ateş oldu. Gözümüz, kulağımız, aklımız her zaman gurbette oldu. Siz, iyi olduğunuzda bizler iyi olduk. Siz hüzünlendiğinizde bizler hüzünlendik. Ama millet olarak sizlerle her zaman gururlandık. 77 milyon sizlerle her zaman iftihar ettik. Rabbim sizlerden razı olsun. Rabbim helal rızık peşinde, gurbette verdiğiniz mücadelede her zaman yar ve yardımcınız olsun. Allah kardeşliğimizi, uhuvvetimizi, muhabbetimizi daim eylesin, her zaman muhafaza eylesin. "

-Bizden hiç kimsenin korkmasına, çekinmesine gerek yok"

"Bizler Kanuni Sultan Süleyman'ın torunlarıyız. Bizler 4. Mehmet gibi, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa gibi kahramanların mirasçılarıyız" diyen Erdoğan, kendilerinin bugün Viyana'ya gönüller kazanmak için geldiklerini söyledi.

Erdoğan, "Bizden hiç kimsenin korkmasına, çekinmesine, tedirgin olmasına gerek yok. Biz Avusturya'da,  Almanya'da, Avrupa'nın diğer tüm ülkelerinde emeğiyle, tecrübesiyle, en önemlisi de barış ve dostluk mesajlarıyla var olan bir milletiz" ifadesini kullandı.

Viyana'nın ortasından geçen Tuna nehrinin tarih boyunca İstanbul'a aktığını, bugün de aynı şekilde İstanbul Boğazı'na aktığını belirten Erdoğan, kendilerinin aynı nehrin, Tuna Nehri'nin etrafında büyümüş dost milletler, dost ülkeler olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'nın Avusturya'ya, Viyana'ya gelip, buradaki vatandaşlarıyla kucaklaşmasından, hasret gidermesinden, muhabbet etmesinden  kimse farklı manalar çıkarmasın. Bundan yaklaşık bir ay önce, 24 Mayıs'ta Almanya'nın Köln şehrine gittik. Köln Arena'da 10 binlerce vatandaşımızla, kardeşimizle hasret giderdik. Aylar öncesinden çok  çirkin bir kampanya başlattılar. Şunu unutmayın, kim olursanız olun, kim olursak olalım sevenlerimiz olduğu kadar sevmeyenlerimiz de olacaktır. Yani herkesin bizi sevme mecburiyeti yoktur, herkesin bize saygı duyma mecburiyeti de yoktur. Ama biz icraatlarımızla en güzel cevabı vermek zorundayız. Alman medyası üzerinden son derece çirkin, münasebetsiz, üstelik de ırkçı, ayrımcı manşetlerle mesajlar verdiler. Peki ne oldu ? 24 Mayıs'ta gittik, salon toplantımızı büyük bir coşkuyla yaptık. Biz ülkemize döndük, oradaki vatandaşlarımız da evlerine döndüler. En küçük bir gerginlik olmadı, en küçük bir itişme, kakışma olmadı."

Anadolu, Trakya insanına yakışan bir biçimde vakarla, sağduyuyla Almanya'daki gurbetçilerin  Başbakanlarını bağırlarına bastıklarını, muhabbetle kucakladıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, Viyana'da da bunu yaptıklarını, cumartesi günü de yine UETD'nin tertibiyle Fransa'nın Lyon kentinde de bunu yapacaklarını söyledi.

-"Hiç bir ülkenin iç politikasında gözümüz yok"

Türklere seslenerek, "Bizim hiçbir ülkenin iç politikasında gözümüz yok, hiçbir ülkenin iç siyasetine müdahil olamayız. Bizim tek meselemiz var, o da sizlersiniz" diyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sizlerin hakkını savunmak için, sizlerin sorunlarını çözmek için ne gerekiyorsa onu yaptık, onu yapıyoruz, onu yapacağız. Avrupa'da yükselen ırkçılığa karşı, İslamofobiye karşı sizleri savunmak, sizlerin hakkını gözetmek bizlerin en tabii vazifemizdir. Hem sizlerin, hem Avusturya makamlarının, hem Avrupa'daki makamların şuraya özellikle dikkatlerini çekiyorum; Türkiye artık eski Türkiye değildir."

Türkiye'nin çok büyük bir değişim yaşadığını ve yaşamaya devam ettiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin kronik sorunlarını tek tek çözerek 21'inci yüzyılı şekillendirecek bir ülke  olma yolunda kararlılıkla ilerlediğini söyledi.

Erdoğan, Türkiye ekonomisinin de tüm zincirleri kırarak, tüm prangalarından kurtularak, en zor zamanlarda, kriz dönemlerinde, ilk çeyrekte yüzde 4,3 oranında büyüme kaydederek, 2023 hedeflerine ilerlediğini sözlerine ekledi.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Avusturya Almanya Viyana Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title