Haberler

Başbakan Erdoğan Van'da

Erdoğan: (2) ''Huzurdan, barıştan, kardeşlikten rahatsız olup gençlerimizi yine ölüm tuzağına çekmek isteyenler var. Kandan beslenmeyi alışkanlık haline getiren bu çevrelere artık fırsat vermey...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, huzurdan, barıştan ve kardeşlikten rahatsız olup gençlerimizi yine ölüm tuzağına çekmek isteyenler bulunduğunu belirterek, "Kandan beslenmeyi alışkanlık haline getiren bu çevrelere artık fırsat vermeyeceğiz. Düşmanlarımızı değil, dostlarımızı sevindireceğiz. Terörden, silahtan, şiddetten medet uman çevrelere fırsat vermeyeceğiz. Her meselenin çözüm zemini siyasettir. Silah ve şiddet hiçbir meseleyi çözmemiştir, çözemez. Silah ve şiddet acıdan başka bir şey getirmedi ve getiremez. Kardeşlerim öyleyse silahın, şiddetin araya girmesine izin vermeyeceğiz. Bu bahar ikliminin bozulmasına, silahların konuşmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Erdoğan, Van'ın Özalp ilçesindeki toplu açılış törenindeki konuşmasında, 11 yıl önce hayal gibi görülen nice taleplerin bugün gerçeğe dönüştüğünü belirterek, "İşte Muğlalı Kışlası diye bir kışla var mı artık? Bu ismi hangi iktidar kaldırdı, biz kaldırdık. Niye? Talep buydu. Bu adımı da biz kararlı bir şekilde attık. Bunu yapan iktidar burada, huzurunuzda. Eğer bugün Türkiye'de iki kişiden bir tanesi AK Parti diyorsa bunun sebebi işte budur" diye konuştu.

Özgürlükçü olmanın tüm milleti temsil etmek, demokrasiyi müdafaa etmenin tüm milleti savunmak olduğunu aktaran Erdoğan, ister Türk olsun ister Kürt, bir etnik unsuru savunmanın milleti sevmek anlamına gelmeyeceğini, çünkü millet kavramını içinde Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abhaza, Roman, Boşnak, hepsinin bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, "Ama siz bunun önüne bir etnik unsurun ifadesini koyarsanız, işte bu toparlayıcı olmaz, ayrımcı olur. Onun için biz diyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşlığı çatısı altında hep birlikte toplandık. Bir olduk, iri olduk, diri olduk, Türkiye olduk. Olay bu. İnşallah bugünün hayallerini de hedef yapacağız. Hedeflerimizi Allah'ın izniyle tek tek gerçeğe dönüştüreceğiz. Bundan da kimseni şüphesi olmasın" dedi.

-Çözüm süreci

Türkiye'nin çözüm süreciyle birlikte çok güzel bir ivme kazandığını, çok güzel bir bahar iklimine kavuştuğunu bildiren Başbakan Erdoğan, "Şimdi bu baharı kışa çevirmek isteyenler var. Bahardan rahatsız olanlar var. Aydınlıktan rahatsız olanlar, karakışı ve karanlığı özleyenler var" diye konuştu.

Kalabalığa, "Siz ne diyorsunuz? Özalp ne diyor?" diye seslenen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Hayır, tabii ki hayır. Huzurdan, barıştan, kardeşlikten rahatsız olup gençlerimizi yine ölüm tuzağına çekmek isteyenler var. Kandan beslenmeyi alışkanlık haline getiren bu çevrelere artık fırsat vermeyeceğiz. Düşmanlarımızı değil, dostlarımızı sevindireceğiz. Terörden, silahtan, şiddetten medet uman çevrelere fırsat vermeyeceğiz. Her meselenin çözüm zemini siyasettir. Silah ve şiddet hiçbir meseleyi çözmemiştir, çözemez. Silah ve şiddet acıdan başka bir şey getirmedi ve getiremez. Kardeşlerim öyleyse silahın, şiddetin araya girmesine izin vermeyeceğiz. Bu bahar ikliminin bozulmasına, silahların konuşmasına müsaade etmeyeceğiz.

Bugünlere önce Allah'ın, sonra sizlerin sayesinde kavuştuk. Sizin hayır dualarınızla, sizin desteğinizle, sizin muhabbetinizle inşallah çok daha güzel günler hep birlikte erişeceğiz. Bölgemizde barışı, kardeşliği hakim kılacak, bütün bölge ilerinin, bütün ilçelerimizin hızla kalkınmasını, hızla geleceğe yürümesini inşallah mümkün hale getireceğiz."

-"13 ili büyükşehir yaptık"

Van'a bir söz verdiklerini, ili büyükşehir yapacaklarını söylediklerini anımsatan Erdoğan, "Yaptık mı? Yaptık. Geçen yıl ilgili kanunu çıkardık. Van'ın yanında 13 ilimizi daha büyükşehir yaptık. Biz Türkiye'nin, tüm milletimizin hizmetkarıyız. Şimdi Van ne oldu? Büyükşehir. 30 Mart'ta yapılacak seçimle artık Van, büyükşehir belediyesi olarak hizmet verecek" dedi.

Erdoğan, Van'ın büyükşehir olmasıyla köy ve beldelerin ilçelerin mahallesi olacağını belirterek, Özalp ilçe merkezinin köylere, beldelere de hizmet vermek zorunda olduğunu aktardı.

-"Adlarını ağzıma almayacağım"

Başbakan Erdoğan, muhalefetin genel başkanlarını isimlerini anmama konusunda bir söz verdiğini, onlara gerekli cevabın arkadaşları tarafından verildiğini, kendisinin sadece zihniyet eleştirisi yapacağını belirtti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Onlar varsın hakaret etsinler. İşte dün bir tanesi Samsun'dan bana hakaret ediyor. Diyor ki, çok enteresan 'Cami yıkacakmış' diyor. Öbür taraftan 'Milletin vergileriyle Akdamar Kilisesi'ni yapıyor' diyor. Ben bu zata sadece bir ifade kullanırım; biz bir ifadeyi kullanırken itikadi noktadaki bütün değerlerimizi bilerek, yaşayarak kullanırız. Cami yıkmak, gerekirse ifadesiyle kullanılmıştır ve onu yıkarken daha güzelini hemen yanında yaparız ifadesi konuşmamda vardır. Camiyi yapmanın yanında biz bu işi yaşarız. Ama bunu yaşamayanların bize böyle bir eleştiri göndermesini zaten benim halkım inanmaz, kullanmaz. Bu konuda Erdoğan ve arkadaşları nedir, ne değildir benim milletim bunu gayet iyi biliyor.

Akdamar Kilisesi'ne gelince... Bu ülkede benim Ermeni Ortodosk vatandaşlarım var mı? Var. Bu vatandaşlarımın hukukunu korumak bizim görevimiz değil mi? Ama bunlar bu işin de cahili. Bugün benim ülkemdeki Ermeni vatandaşım, ticaretle uğraşanı vergi ödüyor mu? Ödüyor. Onun da inancının gereğini yerine getirmesini, ibadet imkanını sağlamak senin görevindir. Ben bunu hem İslami hem insani hem vicdani hem de hukuki bir görev olarak yerine getiriyorum. Bunu da benim vatandaşlarım böyle bilmeli. Bu iş cahil cühela ile olacak iş değil. Bilerek her şeyi yapacaksınız. Devlet sorumluluğu nedir? Bunun farkında olmayanların idrakıyla bu iş olmaz."

-" Hepsine hizmet etmek bizim görevimizdir"

Ziya Paşa'nın bir beytini anımsatan Erdoğan, "İdraki meali bu küçük akla gerekmez, zira bu terazi bu kadar sikleti çekmez" dedi.

İnanarak, bilerek yollarına devam edeceklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, bu ülkede kim varsa hepsinin iktidarı olduklarını söyledi. Erdoğan, "Müslüman'ın da, Hristiyan'ın da, Musevi'nin de... Hepsine hizmet etmek bizim görevimizdir" diye konuştu.

Almanya'da 5 bini aşkın mescit bulunduğunu aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adama onlar müsaade ediyor da sen niye müsaade etmiyorsun demezler mi? Bunlar dünyadan da bihaber. Orada benim 3 milyon vatandaşım var. Aynı şekilde, Fransa, Belçika, İsviçre, İsveç'te benim vatandaşlarım var. Oraların yönetimleri onların ibadet etme hürriyetine gerekli desteği verirken, sen burada bu şekilde bir desteği vermediğin zaman sormazlar mı adama. Dünyadan da haberleri yok. Ne yapalım? Biz bunlar gibi düşünmüyoruz. Biz el ele omuz omuza ülkemizde ama asli unsurlar ama azınlıklar farketmez hepsini hukukunu koruyoruz, koruyacağız. Ne dedik biz yola çıkarken, biz etnik milliyetçilik yapmayacağız dedik ve yapmadık. Biz bölgesel milliyetçilik yapmayacağız dedik ve yapmadık.

Yani Doğu'ya ne yapıyorsak Batı'ya da aynısını yapacağız. Batı'ya ne yapıyorsak Doğu'ya, Güneydoğu'ya da aynısını yapacağız. Karadeniz'e ne yapıyorsak Akdeniz'e de, İç Anadolu'ya, Ege'ye, Marmara'ya onu yapacağız. Ayrım olmayacak. Dengeyi bir an önce inşallah başaracağız dedik. Etnik milliyetçilik de yapmayacağız dedik. Türk'e ne veriyorsak, yapıyorsak, Kürt'e de, Laz'a da, Çerkez'e de, Gürcüsüne de, Abhazasına da aklınıza ne gelirse... Bütün etnik unsurlara aynı derecede yakın olacağız,aynı derecede hizmet edeceğiz dedik. Dinsel milliyetçilik de yapmayacağız dedik. Yani Müslüman'ın da hukukunu koruyacağız. Hiristiyan'ın da hukukunu koruyacağız. Musevi'nin de hukukunu koruyacağız, hatta hatta ataistin de hukukunu koruyacağız dedik. Yola böyle çıktık. Bunlar anlamlı şeyler."

-"Gözü yaşlı annelerin gözyaşları dindi"

Demokratikleşme paketine, 26 maddelik anayasa değişikliğine bakıldığında bunların görüleceğini anlatan Erdoğan, "Yıllarca bu ülkede bir başörtü zulmü yaşanmadı mı? Benim başörtülü kızlarım, başörtülü bacılarım okulların kapısından çevrilmedi mi? Devlet dairelerine başörtülü sokuldu mu? Ama şimdi bakın hemen iş bitirildi. Süratle. Şimdi artık yavrularımız üniversiteler girebiliyor mu? Giriyor. Devlet dairelerinde başını örtmek isteyenler örtmeye başladı mı? Başladı. Ne oldu? Herhangi bir sıkıntı var mı? Tam aksine huzur var, mutluluk var. O gözü yaşlı annelerin gözyaşları dindi. Mesele bu. İşte bunu iktidarımız yaptı. Ama birileri bundan rahatsız oluyor, varsın olsunlar" diye konuştu.

İdari noktadaki bütün değişiklikleri yaptıklarını, şimdi yasal değişiklikleri yapacaklarını belirten Erdoğan, bunları hemen Meclis'e göndereceklerini belirterek, "Önümüzdeki haftalarda da suratle inşallah yasal değişiklik gerektirenleri yapacağız. Buralarda bazı illerin isim değişikliği, ilçelerin isim değişikliğine varıncaya kadar parlamentomuz bu konularda elinden gelen olumlu yaklaşımı gösterecektir" dedi.

-"Özalp, bu çamuru, bu tozu, bu çöp yığınlarını haketmiyor"

İstanbul'un Fatih ilçesinin hangi hizmeti alıyorsa, Van'ın Özalp ilçesi de o hizmeti hak etiğini ve alacağını belirten Erdoğan, "Özalp, bu çamuru, bu tozu, bu çöp yığınlarını haketmiyor. Benim söyleyeceğim bu" şeklinde konuştu.

"Belediyecilik bizim işimiz" diyen Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmadan önce şehrin içerisinde çöp dağları olduğunu, havasının kirli, suyunun olmadığını, ancak göreve geldikten kısa bir süre içinde İstanbul'un susuzluğuna son verdiklerini, çöpünü temizleyerek dünyanın sayılı temiz şehirlerinden biri haline getirdiklerini söyledi.

İstanbul'un artık çok farklı olduğunu belirten Erdoğan, "Van niye böyle olmasın, Özalp niye böyle olmasın, diğer ilçelerimiz neden böyle olmasın? İşte bunun için şu büyükşehir olayı çok önemli. Bütün imar düzeyiyle, alt yapısıyla, üst yapısıyla buralarda inşallah Toplu Konut İdaremizle değişimi yaşatacağız. Van depreminden sonra Van ve Erciş'te  yaklaşık 18 bin toplu konutu bitirdik" dedi.

Erdoğan, konuşmasını şöyle bitirdi:

"Şimdi Özalp, bir değişim hak ediyor. Özalp, bu değişim için inanıyorum ki artık adımlarını atacak, en batıdaki ilçe kadar yaşanabilir bir şehir kimliğini hak ediyor. Özalp'a da Van'a da hizmet siyasetini egemen kılacağımıza ben yürekten inanıyorum. Bunu beraber yapacağız. Batı'da olanı mahalli idareler yoluyla, doğuya da bizzat sizin kendinizin taşıyacağına gönülden inanıyorum. İnşallah 2014 ve sonrasının Van için ve Özalp için yeni bir dönem, yeni bir süreç olmasını temenni ediyorum."

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Özalp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title