Haberler

Başbakan Erdoğan: Treni Kaçırmaya Asla Niyetimiz Yok

Güncelleme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bilim ve teknoloji alanında bu treni kaçırmaya asla niyetimiz yok." dedi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılında elektrik üretimi içerisinde yenilenebilir enerji payının yüzde 30 olmasını hedeflediklerini kaydederken, "Bilim ve teknoloji alanında bu tireni kaçırmaya asla niyetimiz yok" dedi.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 27. Toplantısı "Ulusal Yenilik Sistemi Medikal Biyoteknoloji" başlığıyla yapıldı. Vali Galip Demirel Ankara Vilayetler Evi'nde düzenlenen toplantıya Başbakan Erdoğan başkanlık etti.

Toplantıda konuşan Erdoğan, bugün Bilim ve Teknoloji Yüksek Kuruluna 18. kez başkanlık ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, geriye dönüp bakıldığında Türkiye'de katma değer oluşturan bilim, teknoloji ve yenilenebilir enerji alanındaki gücümüzü ileriye taşıyan tüm gelişmelerin, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kararlarına dayandığını gördüğünü söyledi.

Bilim, teknoloji ve yeniliğin bir ülkenin gelişmesindeki en önemli itici güçlerden biri olduğuna inandığını belirten Başbakan Erdoğan, "Bunun için ülke gündeminin en yoğun olduğu dönemde dahil, toplantılara bizzat katılmaktan vaz geçmedik. Bilim ve teknolojimizle ilgili konular daima gündemimizde en üst sıralarda yer aldı. Özellikle bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulumuzda himaye altına aldığımız gelişmeleri çok yakından takip ettik. Toplantılarımızda giderek daha da tematik alanlara yöneliyor. Ülkemiz için öncelik arz eden konulara odaklanıyoruz. Bu şekilde üzerinde duruğumuz alanlarda önemli mesafe kat ettiğimizi memnuniyetle görüyorum. Son toplamızda 2010 yılında öncelikli alan ilan ettiğimiz enerjiye odaklanmış yerli enerji kaynakları ve yerli enerji teknolojilerinin kullanımını artırmak için önemli kararlar almıştık. Bu kararlar doğrultusunda ülkemizde bolca var olan, güneş, rüzgâr su ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılabilmesi için çalışmalar hız kazandı" dedi.

2023 yılında elektrik üretimi içerisinde yenilenebilir enerji payının yüzde 30 olmasını sağlamak hedefinde olduklarını belirten Başbakan Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

-"2023'TE HEDEF BİLİ MERKEZLERİNİ ÜLKE GENELİNE YAYMAK"-

"Bir önceki toplantımızın gündemini oluşturan, e-devlet ve üstün zekâlı çocukların eğitimi kapsamında da önemli ilerlemeler sağlandı. Vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine bizzat kurumlara gelmeden en kısa sürede ve kaliteli şekilde ulaşabilmesi için yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Türkiye olarak en önemli amaçlarımızdan biride, eğitim temelli araştırma geliştirme temelli bilgi ekonomisine ulaşmaktır. Toplantılarımızdan birini tamamen bu konuya ayırmış, milli eğitim sistemimiz ile bilim ve teknoloji politikalarımızı bütünleştirmeye yönelik önemli bir karar almıştık. Bu kapsamda Millî Eğitim Bakanlığımız ve TÜBİTAK olmak üzere eğitim müfredatımızı bilimsel kriterler doğrultusunda yeniledik. 2023 yılında bütün illerimize yaymayı hedeflediğimiz bilim merkezleri Konya'da ve Bursa'da hayata geçti, Kayseri ve Kocaeli Bilim Merkezleri tamamlanmak üzere."

-GİRİŞİMCİLERE DESTEK-

Erdoğan:

"Geçtiğimiz yıl binin üzerinde okula 6 trilyon destek verdik. Öğrencilerimiz tamamı için fırsat eşitliği sağlayan bir alt yapı kurarak video ortamına yaymak suretiyle öğrencilerimize sunduk. Girişimcilik ve yenilikçilik eko sisteminin etkinleştirilmesi başlığı altında aldığımız kararlarında uygulama neticelerini elde etmeye başladık. Girişimcilere yönelik yen destek programlarında vergi indirimlerine, genç nesille girişimcilik kültürü aşılayacak programlarından, akademisyenlerimizin girişimci faaliyetlerini teşviki ne kadar birçok çalışmayı hayata geçirdik. Ülkemiz sadece tük girişimci ve yatırımcılar için değil yabancılar için cazibe merkezi haline gelmeye başladı. Kaynaklarımızı genç yaşlı ayrımı yapmadan parlak bir iş fikri olan tüm girişimcilerimizin önüne serdik. Ülkemizde ilk kez girişim fonlarına destek vermeye başladık. Girişimcim adaylarına geri ödemesiz destekler ve pazarda başarılı olabilmeleri için danışmanlık hizmeti veriyoruz. Her yıl gelişimci ve girişimci üniversite endeksi yayınlayarak, üniversitelerimizin girişimciliğe yönelik niteliklerini artırmaları yönünde teşvik ediyoruz.

-"BİYOTEKNOLOJİ TÜM SEKTÖRLERDE ÖNEMLİ HALE GELDİ"-

Bu yılki toplantımızın gündemini "Ulusal Yenilik Sistemi Medikal Biyoteknoloji" olarak belirledik. Toplantımızda geleceği şekillendirecek yenilikçi alanlardan biri olan Medikal Biyoteknoloji alanında kamu, özel sektör ve üniversiteler boyutunda atmamız gereken adımı bütün boyutları ile masaya yatıracağız. Günümüzde Biyoteknoloji ürünleri sadece sağlık alanında değil tüm sektörlerde önemli hale geldi. Hedefimiz ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren sektörü biyoteknolojik ve biyobenze ürünler başta olmak üzere daha yüksek katma değerler üreten rekabetçi yapıya kavuşturmaktır. Sağlık hizmetlerinde kendi önceliklerimiz ve hassasiyetlerimize uygun olarak biyoteknoloji k atılımları gerçekleştirmek mecburiyetinde olduğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz. Bilim ve teknoloji alanında bu tereni kaçırmaya asla niyetimiz yok. Çok açık ki Türkiye olarak 12 yıl öncesinin Türkiye'si değiliz. Birçok alana da olduğu gibi bilim teknoloji alanında da tarihi atılım içindeyiz. Son yıllarda yaşanan o sıçrama ile ülkemiz, 3,4 milyar olan AR-GE harcamasını 2013 yılında 13 milyar liranın üzerine çıkardık."

-"TÜRKİYE'NİN BÜYÜME HİKAYESİNİ YAZMAYI SÜRDÜRMELİYİZ"-

Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusuyla tüm dünyada bilimin, yeniliğin ve kalkınmanın öncüsü olabilecek bir ülke potansiyelini taşımasının en büyük avantajı olduğunun altını çizen Başbakan Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin bilgiyle bilimle atılan temeller üzerine yükselmesini sağlamada hepimize düşen görevler var. Birlik ve beraberlik içinde kararlılıkla çalışmalarımızı devam ettirmeli, Ar-Ge ve yenilik alanlarında atacağımız sağlam adımlarla Türkiye'nin büyüme hikayesini yazmayı sürdürmeliyiz. 2023 hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerlerken 2053'ü, 2071'i planlamayı da ihmal etmiyoruz. Böylesine derinlikli bir perspektifiniz olmadan günlük olayların, anlık gelişmelerin tüm bu gelişmelerle beraber o rüzgar önünde sürüklenerek hedeflerimize ulaşamayız. Bu yüzden biz bir yandan bugün önümüze çıkan sorunlarla mücadele ederken asıl geleceğimizin, çocuklarımızın, torunlarımızın Türkiye'sini kurma çabasındayız" ifadelerini kullandı.

-1923 YILINDA KURDUĞUMUZ CUMHURİYETİMİZ KAYIPLAR DÖNEMİNİN SONUNA GELDİĞİMİZİN MÜJDECİSİYDİ-

Erdoğan, millet için çok büyük hedeflerinin olduğunu vurgulayarak, "Ulaştığımız her hedef hayallerimizi daha da genişletiyor. Hedeflerimizi daha da büyütüyor. Geçtiğimiz 200 yıllık dönemde çok acılar çok üzüntüler çok kayıplar yaşadık. 1923 yılında kurduğumuz Cumhuriyet'imiz kayıplar döneminin sonuna geldiğimizin müjdecisiydi. İnşallah önümüzdeki dönem çok daha büyük kazanımlar başarılar elde ettiğimiz bir dönem olacak. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'muzun bu süreçte kendi alanında önemli kararların alındığı yol haritalarının belirlendiği bir yapı olarak öncü rolünü sürdüreceğine inanıyorum. Kurulumuzun 27. toplantısının ülkemiz, milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

(HSN/ARZ/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title