Haberler

Başbakan Erdoğan, AB Büyükelçileri Buluşması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, " Diyarbakır'daki anneler için şu ana kadar acaba AB üyesi ülkelerimizden kaç kişi gidip de bu anneleri yerinde görerek, onların derdiyle hemhal oldu? Ne oldu bunların çocukları? Dağa kaçırıldı, bunların çocukları Kandil'e kaçırıldı. Bu annelerin gözyaşı gerçekten gönülleri yaralıyor, görmeye değer. Eğer bizim insan haklarına saygımız varsa, gerçekten bir özgürlük mücadelesi, barış mücadelesi veriyorsak ve demokrasi demokrasi demokrasi, bunun lafını değil, icraatını yapıyorsak, demokrasiyi tanımayan bölücü terör örgütü PKK'nın yandaşları bir siyasi parti olarak da şu anda Parlamento'da. Bu anneleri belediyenin önünden kovdular, tehdit ettiler, hatta hatta daha da ileri giderek 'siz MİT'ten para alarak buraya geldiniz, siz iradenizi sattınız' dediler, bunların hepsi Kürt anneler, Kürt babalar" dedi.

Erdoğan, AB Büyükelçileri ile yemekte bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Diyarbakır'da evlatları terör örgütünce kaçırılmış olan annelerin Diyarbakır Belediyesi'nin önünde yaklaşık 40 gündür oturma eylemi düzenledilerini anımsatarak, gözü yaşlı anne ve babaların yaşları 13'ten tutun 26'ya kadar olan çocuk ve gençler için eylem yaptıklarını söyledi. Kaçırılan çocukların bir kısmının okuldan, bir kısmının 23 Nisan etkinliklerinden kaçırıldığını, bir kısmının da "sizi pikniğe götürüyoruz" diye terör örgütünce kaçırıldıklarını anlatan Erdoğan, Diyarbakır'dan gelen ailelerle bugün görüştüğünü, görüşmedeki hüzünlü tablonun görülmeye değer olduğunu kaydetti.

Bir dönem İstanbul'da Galatasaray Lisesi'nin önünde toplanan annelere birçok STK'nın destek verdiğini, uluslararası sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin bulundukları ülkelerden geldiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Bu anneler için birçok STK'lar, uluslararası STK'lar hep gelip gittiler, peki Diyarbakır'daki anneler için şu ana kadar acaba AB üyesi ülkelerimizden kaç kişi gidip de bu anneleri yerinde görerek, onların derdiyle hemhal oldu? Ne oldu bunların çocukları? Dağa kaçırıldı, bunların çocukları Kandil'e kaçırıldı. Bu annelerin gözyaşı gerçekten gönülleri yaralıyor, görmeye değer. Eğer bizim insan haklarına saygımız varsa, gerçekten bir özgürlük mücadelesi, barış mücadelesi veriyorsak ve demokrasi demokrasi demokrasi, bunun lafını değil, icraatını yapıyorsak, demokrasiyi tanımayan bölücü terör örgütü PKK'nın yandaşları bir siyasi parti olarak da şu anda Parlamento'da. Bu anneleri belediyenin önünden kovdular, tehdit ettiler, hatta hatta daha da ileri giderek 'siz MİT'ten para alarak buraya geldiniz, siz iradenizi sattınız' dediler, bunların hepsi Kürt anneler, Kürt babalar" değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakırlı ailerle bugün yaptığı görüşmede ailelerden bir kısmını dinlediğini, ailelerin şu anda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, bazı bakanlar ve milletvekilleriye görüşmelerinin devam ettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şu ana kadar 114 ailenin direnişini, tavrını ortaya koyduğunu, bugün de 39 aile ile AK Parti Genel Merkezinde görüşme fırsatı bulduklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"İsterim ki siz büyükelçiler eğer zahmet olmazsa bir Diyarbakır seyahatini de bunun için yapın. Gidin orada bu Kürt kardeşlerimin, çünkü biz Avrupa'ya gittiğimizde bizi hep AB üyesi arkadaşlar veya Avrupa Parlamentosunda olanlar hep 'Kürt, Kürt, Kürt' bunu soruyorlar. Kendilerine diyoruz ki 'biz, Kürt kardeşlerimize hiçbir zaman olumsuz bir ayrımcılık yapmadığımız gibi oralarda biz birinci partiyiz, onları kuçaklayan bir partiyiz, onların bugüne kadar verilmemiş haklarını veren bir partiyi, bizim böyle bir farklılığımız var'. Türkiye'nin 81 vilayetinin tamamında bizim olmadığımız yer yok. Biz her yerden belediye başkanı da çıkardık, ya birinci parti olduk her ilde, birinci parti olamadığmız yerde ikinci parti olduk. Biz böyle bir partiyiz."

-"Morallerini artırdık"

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in terörle mücadele sözleşmelerinin ve protokollerinin hepsine taraftar olduğunu anımsatan Erdoğan, "O bakımdan yani bizleri yanlış anlayanların kendilerini check etmelerinde fayda var diye düşünüyorum. Türkiye'de faaliyet gösteren bazı terör örgütlerini, Avrupa ülkelerinde barındıklarını özellikle yönetici kadroların Avrupa'da tutunabildiklerini defaatle dile getirdik. Devlet başkanlarına söyledik. Hükümet başkanlarına söyledik. Ama ne yazık ki bunlar bize teslim edilmediler. Örneğin, DHKPC adı verilen örgüt Türkiye'de son derece kanlı eylemlerde bulundu. Bu örgüt, ana muhalafet partisi tarafından da korunmak suretiyle şuanda şiddet içeren sokak eylemlerinde boy gösteriyor."

Bu saldırı ve eylemlerin, örgütün Avrupa'daki yöneticileri tarafından tasarlandığı ve yönlendirildiğinin görüldüğünü belirten Erdoğan, bu çerçevede Haziran 2013'te bazı Avrupa ülkelerinde örgüte karşı yapılan operasyanları memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Son olarak Şubat ayında Yunanistan'da yapılan operasyonlarda örgütün önde gelen bazı ele başlarının yakalandığını ifade eden Erdoğan, "Örgütün ele başlarının bir kısmı halen Avrupa Birliği ülkelerinde bulunuyor. Bu ve benzeri örgütlere karşı Avrupa ülkelerinden daha samimi ve kararlı tedbirler bekliyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, 24 Mayıs'ta Almanya'nın Köln şehrindeki vatandaşlarla bir buluşma gerçekleştirdiklerini anımsatarak, geçen perşembe günü Viyana'da olduğunu, cuma günü Lion'da benzeri buluşmalar yaptıklarını aktardı.

Almanya, Avusturya ve Fransa'da yaşayan 10 binlerce vatandaşa hitap ettiklerini, tavsiyelerde bulunduklarını belirten Erdoğan, "İnanıyorum ki morallerini de artırdık. Özellikle Almanya ve Avusturya'da ziyaretimiz öncesinde medya üzerinden çok ağır ithamlara maruz kaldık. Haftalar öncesinden başlayan kampanyalar, şahsımdan ziyade oradaki vatandaşlarımızı ciddi şekilde rencide etti. Ancak her üç ziyarette tamamen vakar, sağduyu, sükunet içinde geçti ve hem vatandaşlarımız hem yaşadıkları ülkeler için yararlı oldu" diye konuştu.

-"Bu gerçekleri görmemiz lazım"

Sürekli olarak Türk polisine "Orantısız güç kullanıyor" dendiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Değerli arkadaşlar hepinize şunu soruyorum. Acaba sizin ülkenizde polise molotof kokteyli atılıyor mu, polise karşı silah kullanılıyor mu, yerlerden parke taşları, kilit taşları sökülmek suretiyle polise saldırılıyor mu? Ben, Avusturya'da Dışişleri Bakanına dedim 'Sizde böyle bir şey yapılıyor mu?' Bana 'Hayır' dedi. 'Yapılamaz' dedi. 'Çünkü cezai müeyyideleri çok ağırdır' dedi. Ama bakın Türkiye'de molotof kokteyli ile polise saldırılıyor. Polis, shortland aracın içinde yanıyor ve şu anda ikisi maalesef ağır yanık olduğu için ölümle baş başa. Artık bunları görmemiz lazım. Bu arada yine bir asker kızımız, maalesef o da yine bir kobra aracın içinde molotofla atılan böyle bir saldırıda yanmaya başlıyor. Ön camı kırarak içerisinden çıkıyor. Şu anda hala o da Ankara'da maalesef GATA'da yatıyor. Durumu hala iyi değil. Bizim bu gerçekleri de görmemiz lazım. Temenni ederim ki terörle mücadelede işin bu yanını da hep birlikte ele alırız."

Avrupa ülkelerinde 6 milyona yakın Türk vatandaşın olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Orada yaşıyorlar. Orada çalışıyorlar. Artık geleceklerini orada görüyorlar. 6 milyon vatandaşı Avrupa Birliği içinde olan bir ülkenin yapay zorluklarla üyeliğin uzağında tutulması anlaşılmaz bir durumdur. Açıkçası Ortadoğu'da, Kuzey Afrika'da, Doğu Avrupa'da meydana gelen olaylar Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye olan ihtiyacını daha net göstermiştir. Hele hele son seçimlerde artık bir durum daha ortaya çıkmıştır. O da nedir, dikkat ederseniz sandıktan artık ciddi manada aşırılıklar netice almaya başlamıştır. Aşırı uçlar ciddi manada netice almaya başlamıştır. Bunlar Avrupa'nın geleceğini bana göre tehdit eden neticeler de olabilir. Türkiye'ye farklı bakanlar şimdi bütün uyarıların niçin acaba böyle yürüdüğünü daha yakından göreceklerdir."

Dün, Dünya Bankası'nın Türkiye için büyüme rakamını revize ederek, yıllık oranı 2,4'ten 3,5'e çıkardığını anımsatan Erdoğan, Türkiye'nin büyük ve istikrarla büyüyen ekonomisiyle de Avrupa Birliği için ihtiyaç konumunda olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği, ırkçılık ve medeniyetler çatışması üzerlerine karşı sadece bölgesel düzeyde değil, küresel anlamda bugün ihtiyaç duyulan bir cevabı teşkil edecektir. Türkiye'deki yapay tartışmaların Avrupa ile ilişkilerimizi etkilemesini arzu etmiyoruz. Türkiye ile ilgili yanlış ve yanlı bilgilenmenin ilişkileri yönlendirmesini istemiyoruz. Büyük bir ülkeyiz, daha da büyüyoruz. Öyleyse ilişkilerin derinliğinin de buna uygun olmasını istiyoruz. Bu konuda sizlere her zaman ihtiyacımız oldu. Türkiye'deki gerçek fotoğraf sizlerin sayesinde çekilebilecek ve ülkelerinize sizlerin sayesinde doğru bilgiler aktarılacaktır. Etki altında kalmadan, propagandalara aldanmadan gerçek Türkiye fotoğrafını ülkelerinize aktaracağınıza özellikle yürekten inanıyorum. Bu konularda gerek Dışişleri Bakanım, gerek Avrupa Birliği Bakanım her alanda sizlere teknokrat bürokratlarıyla da yardımcı olmaya hazırdırlar. Bunu da söylemek istiyorum. Sözlerime son verirken her birinize ve çalışma arkadaşlarınıza başarılar diliyorum. Şahsınızda ülkelerinizi ve halklarınızı saygıyla selamlıyorum. Katıldığınız ve katkı verdiğiniz için teşekkür ediyor, hepinize sevgi, saygı sunuyorum."

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title