Haberler

Başbakan Davutoğlu, Yeni İş Güvenliği Paketini Açıkladı (5)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ruhsat sahiplerinden harç, teminat ve çevre ile uygun teminat adı altında toplanan bedelleri ruhsat bedeli adı altında tek kalemde toplayacağız. Eski yıllık ruhsat harcı uygulamasını kaldıracağız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ruhsat sahiplerinden harç, teminat ve çevre ile uygun teminat adı altında toplanan bedelleri ruhsat bedeli adı altında tek kalemde toplayacağız. Eski yıllık ruhsat harcı uygulamasını kaldıracağız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen basın toplantısında yeni iş güvenliği paketindeki detayları açıkladı. Yeni maden kanunuyla ilgili değişikler hakkında bilgi veren Davutoğlu, "Bir, hayat sigortası daha sağlıklı ve daha az maliyetli görülüyor ve bir geçiş süreciyle bütün madenlerde hayat sigortası sistemine geçmeyi düşünüyoruz. Bir kamu denetimi olacak, bir de denetim özel sigorta üzerinden sağlanacak. İki, maden sahalarının denetimi ve faaliyetlerinin izlenilmesinin akredite bağımsız kuruluşlar tarafından yapılması için düzenleme yapacağız. Üç, küçük işletmelerin birleşmesinin ve havza madenciliğinin geliştirilmesini özendireceğiz. Son Ermenek kazasında olduğu gibi işletme ne kadar küçülürse orada kalan rezerv azaldıkça kısa sürede olabilecek maksimum karı elde etmeye çalışıyor ama bir yerde rezerv azaldığında diğer yerde devam etmekte olduğu için daha geniş kapsamlı bakmak mümkün oluyor. Dört, ruhsat karşılığını maden büyüklüğüne göre yeniden değerlendireceğiz. Madenin türüne, bazı madenler var ki piyasa değeri yüksek değil, onların nadir diyeyim onların alacağı yerlerin hepsi düzenlenecek. Beş, devlet hakkı bedelini dünya maden fiyatlarındaki değişimleri dikkate alarak kademeli olarak belirleyeceğiz. Çok düşüyor bedel, devlet hakkı bedelini kaldıramaz hale geliyor madeni alan. Borsadaki iniş çıkışa o madenin uluslararası piyasadaki değerine göre, eğer yükselme varsa devlet hakkı bedeli de yükselecek. Devletin ve kamunun hakkı gözetilecek" dedi.

"YILLIK RUHSAT HARCI UYGULAMASINI KALDIRACAĞIZ"

Başbakan Davutoğlu, "Altı, ruhsat sahiplerinden harç, teminat ve çevre ile uygun teminat adı altında toplanan bedelleri ruhsat bedeli adı altında tek kalemde toplayacağız. Eski yıllık ruhsat harcı uygulamasını kaldıracağız. Yedi, ruhsat bedelinin bir kısmı, faaliyeti biten, devam eden maden ocaklarında rehabilite ve modernazisyonuna ilişkin düzenleme yapacağız. Ruhsat bedellerinin belli miktarını, oranını belirleyeceğiz, buna bakacağız. Maliye Bakanlığı'nın bütçe sistematiği içinde bunun karşılığı olan bir bütçe oluşturulacak. Ruhsat bedellerinin yüzde 25'ini diyelim ayırdık, Maliye Bakanlığı'nda bir fon içinde bunu tuttuk. Bir maden daha önce rehabilite edilmemişse devlet orayı gidip rehabilite edecek kapatacak, işvereni borçlandıracak. Bu mesele işverenin maddi durumuna, öncelik sıralamasına, ekonomik planlamasını bağlı olmayacak" ifadelerini kullandı.

"KÜÇÜK İŞLETMELERE DEVLET HAKKI KONUSUNDA KOLAYLIK SAĞLANACAK"

Küçük işletmelere devlet hakkı konusunda kolaylık sağlanmasını sekizinci madde olarak açıklayan Davutoğlu, "Dokuz, maden arama çalışmaları için teşvik mekanizmaları oluşturacağız. Maden arama konusunda maden arama şirketlerinin, maden arama milli kapasitesinin artırılmasına çalışacağız. Maden arama şirketlerini daha profesyonel, kapasitesi yüksek hale getireceğiz. On, maden işletme ruhsat talebi sırasında maliyetler şartı getireceğiz, işletme aramış, işletme talep ediyor. On bir, maden işletme projelerinin yüksek standartlarda hazırlanması, içerik ve uygulamasının izlenmesi ile ilgili düzenlemeleri yapacağız. On iki, maden işletmelerinde görev alacak teknik personelin niteliklerini yükseltmeye yönelik düzenlemeler yapılacak" dedi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Yaklaşık 2 aydır ilgili bakanlıklarımızla, konuyu bilen uzmanlarımızla kapsamlı bir değerlendirme sonrasında yasal düzenleme, takiben uygulamaya konulacak yönetmeliklerle tanzim etmeyi düşünüyoruz. Yasayı çıkarmak yetmiyor, yasayı çıkardıktan sonra o yasanın etkin uygulamaları için süreç yönetimini yöneteceğiz. Bu süreç yönetimini bir sürekliliğe bağlayarak, Ankara'daki bir kontrol sistemini de devreye sokan, çift makaslı bir denetimi devreye getireceğiz. Bu sosyal farkındalık, zihniyet, eğitim dönüşümüne rağmen aşırı hırstan kaynaklanan, bir an önce en fazla karı edeyim diyerek işçilerimizin hayatı riske edilmişse ciddi yaptırımlar getireceğiz. Hükümet olarak bizim göstereceğimiz gayret, çıkaracağımız yasalar kadar önemli olan husus işçi sendikalarımızın bunlara sahip çıkması ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmesi. Kaza olduktan sonra hepimiz duyarlı oluruz ama önemli olan o kaza olmadan bu duyarlılığın gösterilmesi. Bu yasa dolayısıyla bu yeni düzenlemeler vatandaşımızın duyarlılığı ve vicdanına emanettir. Hükümet olarak tek bir vatandaşımızın can güvenliği milyarlarca dolar gelirden daha önemlidir. Her gittiğimiz kayıplarda bunu o vatandaşlarla kucaklaştığımızda yüreğimizde, gönlümüzde hissediyoruz." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Maliye Bakanlığı Ahmet Davutoğlu Ermenek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title