Haberler

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır'da Halka Kürtçe Seslendi

Güncelleme:

Partisinin 5. Olağan Kongresi için Diyarbakır'a gelen Başbakan, salondakilere Kürtçe seslenerek, 'Selam olsun Diyarbakır' dedi, salonda "Serok Ahmet" sesleri yükseldi.

AK Parti Diyarbakır 5. Olağan Kongresi'ne katılmak üzere Seyrantepe Spor Kompleksi'nde toplanan kalabalığa seslenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, selamlama sırasında halka Kürtçe seslendi.

Başbakan Davutoğlu, 'Diyarbakır'a selam olsun' şeklinde başladığı konuşmasında salonda açılan ve 'Kardeşliğin sesi Başbakan Davutoğlu'na selam olsun' yazılı olan pankartı okuyarak, Kürtçe selama karşılık verdi. Salonda "Serok (Başkan) Ahmet" sesleri yükseldi.

Başbakan ayrıca; "Eğer vakit bulursam güzel Kürtçe'yi de güzel Türkçe'miz kadar öğrenmek istiyorum." dedi.

Başbakan'ın kongredeki konuşmasından satır başları:

"Diyarbakır'ın her köşesiyle gurur duyuyoruz. Millet olarak İbrahimi milletin bugünkü temsilcileri olarak çok büyük sınavlardan geçiyoruz. O büyük sınavları ancak ve ancak Diyarbakır'a ruhunu, maneviyatını, kimliğini vermiş olan nebilerin, sahabilerin, alimlerin izinden yürüyerek aşabiliriz."

"Mart 2013'te Diyarbakır'a geldiğimde Dicle Üniversitesi'nde bir konuşma yapmıştım. Şimdi hala o konuşma zihnimdedir. Öğrencilerimde gördüğüm coşkuyu bugün binlerce Diyarbakırlı'nın huzuruna çıkarken bu salonda görmekten gurur duyuyorum. O konuşmamda zikretmiştim, Diyarbakır bizim mürşid şehrimizdir dedim ve Başbakan olarak irşad almaya, bir kez daha teneffüs etmeye, bir kez daha yüreğimde hissetmeye geldim."

"Diyarbakır'ın sokaklarında da birlikte yürüyeceğiz. Milletimizin eşit fertleri olarak Diyarbakır'da da Ortadoğu'da da dünyanın her yerinde de omuz omuza yürüyeceğiz. Ertuğrul Gazi'nin torunları, Selahaddin Eyyübi'nin torunları ayağa kalkacak, fitneye karşı ayağa kalkacak. Çatışmak isteyenlere karşı inadına barış, kardeşlik, yeni Türkiye, yeni Ortadoğu, yeni dünya diyecek."

"Eğer bir yerde bir camiye saldırı olmuşsa, o camide yan yana duran kardeşlerimizi görürsünüz. Bu kardeşlik ebediyete kadar sürecek, işte bunun için 'Çözüm süreci' diyoruz. Çözüm süreci herhangi bir konjonktürel çaba değildir, çözüm süreci bir seçim kazanmak ya da kaybetmemek için açılan bir yol değildir. Çözüm süreci bu tarihdaşlığın, vatandaşlıkla buluştuğu kaderdaşlığın tesis edildiği bir süreçtir."

"2010 Referandumundan önceydi, Sayın Cumhurbaşkanı ile gelmiştik. Hazreti Süleyman Camii'nde Cuma'ya gittik. Cuma namazı sıcak bir gün içerde büyük bir ısı var. Hepimiz terlemişiz. Ben şöyle elimle ceplerimi yokladım mendil bulmak için emin olun 10 saniye geçmemişti sağ tarafımdan bir mendil uzandı. Aldım sildim terimi. Sonra döndüm mendili iade etmek için dedi ki Sayın Bakan'ım sizin olsun emin ol hiç kullanmadım tertemizdi. Dedim ki ey aziz kardeşim keşke kullansaydın, senin terin benim terime karışsaydı. İşte o zaman o mendili daha çok severdim. Hala tarih ve notla birlikte eşimin hatıra bölümünde sakladığı aziz bir hatıradır. Bir kardeşi kim olursa olsun bir ihtiyaç içindeyse o anda mendil hiç düşünmeden elindekini, gönlündekini zihnindekini verir. Biz de diyoruz ki eğer Diyarbakırlı kardeşimin bir tek saç teline zarar gelse ayağına tek bir diken batsa o diken bizim yüreğimize batar o saç teli bizim en aziz emanetimiz olarak koruyacağımız bir emanet olur."

"BU KADERİ DEĞİŞTİRMEYE KARARLIYIZ"

"Biz Konya ile Diyarbakır'ı ayırt etmeyiz. Hazreti Mevlana ile Diyarbakır Alimlerini ayırt etmeyiz. Diyarbakır'da da Ortadoğu'da da Dünyanın her yerinde omuz omuza yürüyeceğiz. Ertuğrul'un torunları, inadına kardeşlik barış ve yeni Türkiye, yeni Ortadoğu ve yeni dünya diyecek. Biz, Aydın Muğla ve Tekirdağ'dan sonra geçtiğimiz hafta Brüksel'e Berlin'e Zürih'e gittim. İşte biz bunun için çözüm süreci diyoruz. Çözüm Süreci her hangi bir konjektürel çaba değildir. Çözüm süreci bir seçim kazanmak ya da kaybetmemek için açılan bir yol değildir. Sizlerle biraz hasbihal etmek istiyorum. Diyarbakır üzerinden bütün Güneydoğu ve Doğu ülkelerimiz çözüm sürecini tekrar anlasın ve darbe vurmak isteyenlerin maskelerini d üşürsün. Bizler asırlarca bir arada yaşamış olan bu kardeşleri bir arada tutmaya çalışırken birileri aramıza fitne sokmaya ayırmaya çalışıyor. Biz çözüm sürecini yerli milli proje olarak başlattık ve başarıya götüreceğiz. 30 Yıldır bu ülkenin anaları evlat acısı ile ağladı. Biz bu kaderi değiştirmeye kararlıyız. Kaderimizi bütün bir milletin kaderi yapmaya kararlıyız. Geçmişte ne zaman yola çıkılmışsa bu konu için hep engeller çıkarıldı."

"ÇÖZÜMÜ İSTEMİYORLAR"

1993 Baharını hatırlayın. Rahmetli Özal bir gayrete girişmişti ve o dönemde Rahmetli Eşref Bitlis'i şehit ettiler, sonrasında 33 askerimiz şehit edildi ve sonrasında Özal. Gaffar Okan'ı ve her zaman bugün dahil Türkiye'nin her yerinde Gaffar ismi kardeşliğin birliğin sembolü olmuştur. Buraya gelirken kıymetli eşlerini Fehime hanımı aradım ve size onun selamını getirdim. Bizim kardeşliğimiz budur. Rahmetli Necmettin Erbakan hoca bişeyler yaptığında kirli eller devreye girdi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yeni bir dönemin işaretini verdi o günden bugüne AK Parti kadroları bir an dahi çözüm sürecinden ayrılmadı. 2005'te Diyarbakır konuşması ile çözüm süreci üzerinden milletin ebedi kardeşliği ihdas edilmeye başlanmışken 2006'da Türkiye'de Cumhur ile ilişkisi olmayan Cumhuriyet mitingleri yapıldı, Danıştay saldırısı yapıldı. Devlet içindeki çeteler kara bir dönemi başlatmak istediler. AK Parti'yi iktidardan indirmek istediler. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımız da Somali'deki kardeşlerimizle buluşuyor. Daha sonra milli birlik ve kardeşlik projesini devreye soktuğumuzda paralel çeteler devreye girdi. Bu çabaları gösteren Sayın MİT Müsteşarımıza 2002'de kumpas kurdular. Biz yılmadık, 2013'te çözüm sürecine yeni bir ivme kattık. 2013 Baharı nevruz mesajlarıyla yepyeni bir dönem başlayacakken silahlı unsurlar Türkiye'yi terk edecekken Gezi provokasyonları yapıldı. Çözüm sürecini durdurmak istediler Gezi üzerinden."

"ÇÖZÜM SÜRECİ BİZİM İÇİN VAROLUŞ MESELESİDİR"

"Bir anda bütün bir ülkeyi karanlığa boğmak istediler. Biz bu yola kararlı çıkmış AK Parti erleri durmadık. Gezi provokasyonları yapılırken biz 2013 Haziran'ında çözüm süreci yasasını çıkardık. Tarihte ilk kez Çözüm süreci bir yasal çerçeveye oturduk. Millet 10 Ağustos'ta kardeşlik tohumu diken Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığını layık gördü ve oraya getirdi. Sayın Cumhurbaşkanımızla bunu çok iyi anlamanızı istiyorum AK Parti Olağanüstü kongresinde devir teslim töreni yaparken ikimizde konuştuk. Bir hususun altını vurguladık. Çözüm süreci bizim için varoluş meselesidir ve buna her zaman sahip çıkacağız dedik. Milletimizin huzurunda o Cumhurbaşkanı olarak ben başbakan olarak söz verdik. Çözüm süreci ne olursa olsun başarıya ulaşacak. Analar arasındaki ebedi kardeşlik kaim kılınacak. Diyarbakır sokaklarındaki gençler Cizre'deki gençler dağlarda değil barış sofralarında bir arada olacaklar. Hiç bir şekilde onları karşı karşıya getirtmeyeceğiz. Her bir gencimiz bizim için azizdir."

"KOBANİLİ HER KARDEŞİMİ ALNINDAN ÖPÜP BAĞRIMA BASIYORUM"

"62. hükümeti kurar kurmaz yaptığımız ilk çalışma yasası Haziran'da çıkan çözüm sürecine bir mekanizma çerçevesi kazandırmaktı. Hiç aksamayan bir mekanizma çerçevesine oturttuk. Tam tekrar yola çıkmışken tekrar ivme katmışken Yeni Türkiye diyerek bütün vatandaşlarımzıın özgürlüğü için yola çıkmışken 6-7 Ekim Kobani olaylarını çıkarttı. O olaylar Kobani için çıkmadı, buradan Kobani'ye de selam söylüyorum. Kobanili her kardeşimi alnından öpüp bağrıma basıyorum. 3 Günde 197 bin Kobanili kardeşini sınırdan almış olan bu ülke Kobani'yi unutabilir mi. O zaman söyledim yine söylüyorum Kobani bize tarihin emanetidir. Oradaki kardeşlerimiz bize tarihin emanetidir."

"BİRİLERİ ÇIKTI, HİLALİ BAYRAKTAN KALDIRMAK İSTEDİ"

"Çözüm Süreci ile bu toprakların mayası olan Malazgirt'te yan yana duran Kürt, Türk, Zaza kardeşler yine yan yana olacak. Şu güzel albayrakları görmek istiyorum. Özellikle Diyarbakır'a yakışıyor bu bayrak. İşte 28 Şubat'ta birileri çıktı hilali bayraktan neredeyse Türk ulusalcıları adına 'hilal İslam'ı temsil ediyor' diye bir takım Türk ulusalcıları çıktı bunu kaldırmak istedi. Bazı Kürt ulusalcıları da bu aziz milleti bu bayrakla buluşturmamaya çalıştı."

"GÜZEL KÜRTÇEMİZİ DE GÜZEL KÜRTÇEMİZ KADAR ÖĞRENMEK İSTİYORUM"

"Onlarca yıl Kürtçe konuştukları için Ceza alanlar oldu. Kürtçe konuşmak yasaklandı. Şimdi bir düşünün AK Parti iktidarları olmasaydı böyle bir salonda başbakana böyle bir pankart yazılır mıydı? İşte diyoruz. İnşallah biraz vakit bulsam güzel Kürtçe'mizi de güzel Türkçemiz kadar öğrenmek istiyorum. Biz bütün yasakları kaldırdık. Olağanüstü hali kim kaldırdı? AK Parti. Kürtçe yasağı kim kaldırdı? AK Parti. Kürtçe Propaganda yasağını kim kaldırdı? AK Parti. İşte bizim için Serok Ahmet diyorlar sağ olun teşekkür ediyorum."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Diyarbakır Ak Parti Sıkıcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
title