Haberler

Başbakan Davutoğlu Malatya'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün Türkiye'den de ricam yarın herkes komşusuyla kucaklaşsın. Komşusu hangi şehirden olursa olsun kucaklaşsın, Doğulu Batılıyla, Kuzeyli Güneyliyle kucaklaşsın. Diyarbakır'da Bingöl'de bütün o vandalizme mağdur düşmüş kardeşlerimiz sabah ilk selamını yoldan geçen kardeşine versin. 'Türk müsün, Kürt müsün, Sünni misin, Alevi misin' diye sormadan yarın ilk işimiz 'Esselamu aleyküm' demek olsun, 'Selam sizin üzerinize, barış sizin üzerinize' demek olsun" dedi.

Davutoğlu, toplu açılış töreni sonrası gerçekleştireceği valilik ziyareti öncesinde valilik önünde kendisini bekleyen vatandaşlara hitap etti.

Konuşmasına "Biz de Malatya'ylayız, hep Malatya ileydik, bundan sonra hep Malatya ile olacağız Allah'ın izniyle" diyerek başlayan Davutoğlu, Şehit Battal Gazi gibi cesur yürekli, Niyazi Mısri gibi engin gönüllü Malatyalılar, hepinizi saygıyla muhabbetle selamlıyorum" dedi.

Açılış töreninin ardından yol boyunca gösterilen yoğun ilgiye teşekkür eden Davutoğlu, "O kadar büyük bir muhabbetle bizi bağrınıza bastınız ki size hitap etmeden gitmek kadirşinassızlık olurdu, bize de bu yakışmazdı" diye konuştu.

-"Herkes milli iradeyi terk etse Malatya terk etmez"

Başbakanlık görevine gelir gelmez ilk gideceği yerlerden birinin Malatya olması yönünde bir talimat verdiğini anlatan Davutoğlu, "Çünkü Malatya'nın bizi nasıl sevdiğini biliyordum, biz de hasretle Malatya'yı görmek istiyorduk. Bugün bir kez daha şahit oldum ki Malatya bizi düşündüğümüzden de fazla seviyormuş. Malatya Allah'ınıza kurban Malatya" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Hele bugünlerde, hele birilerinin aramıza fitne sokmaya çalıştıkları bugünlerde, Malatya'dan çıkan bu büyük ses bütün Türkiye'ye ve bütün dünyaya haykırıyor ki herkes milli iradeyi terk etse Malatya terk etmez. Bütün vilayetlerimiz milli iradeye sahip çıkıyor ama Malatya her zaman başta rahmetli Turgut Özal olmak üzere, ilk sivil cumhurbaşkanını çıkarmış olan Malatya, halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanına yüzde 70'in üzerinde destek verdi. Biz Malatya'yı biliriz, Malatyalılar'ın nasıl engin yürekli, nasıl cesur olduklarını biliriz. Hiç boyun eğmediklerini biliriz. Malazgirt'ten 14 yıl önce bu toprakları vatan yaptıklarını biliriz biz sizin ecdadınızın."

"Malatya mübarek topraktır, aziz topraktır" ifadelerini kullanan Davutoğlu, "Malatyalılar aziz kardeşlerimizdir, mübarek kardeşlerimizdir. Allah Malatya'ya hep sahip çıksın ve Malatyalılar'ı aziz eylesin" dedi.

Bugün toplam değeri 250 milyon lirayı geçen 44 eserin açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatan Davutoğlu, bu eserlerin temelinden bitimine kadar yakından takip ederken Malatya'ya olan aşklarını ifade ettiklerini söyledi. Davutoğlu, "Bugün gördük ki Malatya gerçek aşıklar diyarıdır, vatan aşıklarının diyarıdır, Allah aşıklarının diyarıdır ve milli irade aşıklarının diyarıdır" diye konuştu.

Malatya'ya yaptıkları ziyaretten büyük bir özgüven ve memnuniyetle ayrılacaklarını ifade eden Davutoğlu, her zaman Malatya'nın hizmetinde olduklarını söyledi.

-"Hak bildiğimiz yolda bir saniye dahi tereddüt etmeyeceğiz"

Sadrettin Konevi'den bu yana Malatya ile Konya'nın Mevlana'nın etkisiyle kardeş olduğunu anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ben de kendimi Malatyalı addediyorum, hep Malatyalı gibi yaşayacağız, Malatyalı gibi kimseye boyun eğmeyeceğiz. Malatyalı gibi geceyi gündüze katıp suyu taştan çıkarıp inşallah hizmet edeceğiz ve Malatyalı gibi, Seyyid Battal Gazi gibi bir cihan karşımıza çıksa hak bildiğimiz yolda bir saniye dahi tereddüt etmeyeceğiz. Bir saniye dahi inandığımız yoldan tereddüt edersek sizin bu emanetinize sahip çıkmamış oluruz. Eminiz ki siz de bir saniye dahi bizi yalnız bırakmayacaksınız. Bir saniye dahi bizi yalnız bırakmamaya ahitleşiyor muyuz? Allah Malatya'dan razı olsun Malatyalılar'dan da razı olsun."

-"Kardeşliğimize kast edenlere karşı hep omuz omuza duracağız"

Davutoğlu, Malatya'nın muhabbetini unutmayacaklarını ve her zaman zihinlerinde ve gönüllerinde bu manzarayı taşıyacaklarını bildirdi.

"Bugünler birlik beraberlik günleridir" ifadesini kullanan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Malatya o tarihi birikiminden gelen irfanla gösterdi ki son üç dört gün içinde başka yerlerde vandalizm yapanlar Malatya'ya yaklaşamadılar bile. Malatya barış içinde oldu, huzur içinde oldu. Gezi olaylarında da Malatya'da kimse bir şey yapamadı şimdi de yapamaz. Çünkü Malatyalı sağlamdır, omurgası sağlamdır, milli birlik beraberlik gerektiğinde, bu bayrağı dalgalandırmak gerektiğinde sağına soluna bakmadan 'Ben varım' der Malatyalı, 'Ben varım' diyor musunuz, var mısınız? İnşallah Türkiye'mizin her köşesinde Hakkari'den Edirne'ye, Muğla'dan Artvin'e bu bilinci bu şuuru yayacağız. Kardeşliğimize kast edenlere karşı hep omuz omuza duracağız. Hiçbir zaman bu milletin, 'şu mezhep, bu etnik grup, şu toplum kesimi gibi' bölünmelerine izin vermeyeceğiz. Sizden ricam, bütün Türkiye'den de ricam yarın herkes komşusuyla kucaklaşsın. Komşusu hangi şehirden olursa olsun kucaklaşsın, Doğulu Batılıyla, Kuzeyli Güneyliyle kucaklaşsın.

Diyarbakır'da Bingöl'de bütün o vandalizme mağdur düşmüş kardeşlerimiz sabah ilk selamını yoldan geçen kardeşine versin. 'Türk müsün, Kürt müsün, Sünni misin, Alevi misin' diye sormadan yarın ilk işimiz 'Esselamu aleyküm' demek olsun, 'Selam sizin üzerinize, barış sizin üzerinize' demek olsun. Büyükşehirlerimizde yanyana aynı apartmanda yaşayan Doğulu, Batılı, Türk, Kürt, Sünni, Alevi her bir vatandaşımıza rica ediyorum, yalvarıyorum yarın sabah kalkın ve ilk gördüğünüz kardeşinize öylesine sarılın ki öylesine bağrınıza basın ki kimse bir daha kardeşi kardeşe düşman edemesin. Hangi partiden olduğunu sormayın, hangi şehirden olduğunu sormayın, hangi mezhepten, hangi etnik kimlikten olduğunu sormayın sadece gözünün içine bakın aşkla, sevdayla, muhabbetle bakın 'Madem ki bu aziz Türkiye'de, aziz bir ülkede, mübarek bir ülkede eşit vatandaşlar olarak yaşıyoruz, hepimiz kardeşiz' deyin ve kucaklaşın. Oyunları böyle bozacağız."

-"O elleri de kırmaya muktediriz, bundan da kimsenin şüphesi olmasın"

Davutoğlu, "Şiddete, şiddetle karşılık vererek değil ama muhabbetle karşılık vereceğiz" ifadesini kullanarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat eğer birisi dün Bingöl'deki kahraman emniyet görevlilerimize olduğu gibi saldırmaya cüret ederse o elleri de kırmaya muktediriz, bundan da kimsenin şüphesi olmasın. ve nihayet de kırıldı. Herkes kucaklaşsın, herkes birbirini bağrına bassın ve fitne odaklarına en güzel mesajları verelim. Bugün mübarek cuma günüdür, bugün selam günüdür, barış günüdür. Bütün Türkiye'ye barış egemen oluncaya kadar her bir kardeşimiz huzur ve sükun içinde oluncaya kadar gece ve gündüz bütün hükümetimiz de kabine üyelerimiz de meclis üyelerimiz de milletvekillerimiz de çalışacağız. Bilsinler ki bizim gitmeyeceğimiz tek bir köy, tek bir semt, tek bir mahalle kalmayacak. Onlar madem ki bir fitneyi buraya ekmek istiyorlar biz gidip her şehrimizde, her mahallemizde muhabbet tohumu ekeceğiz, Malatya'da olan muhabbet tohumunu. Nasıl burada son üç dört gün içinde hiçbir olay olmadıysa inşallah bütün Türkiye de Malatya'yı örnek alacak ve fitneye izin vermeyecek."

-"İnşallah bu merhameti önce ülkemize, sonra çevredeki kardeş halklara egemen kılacağız"

Türkiye'nin hep beraber Suriyeli kardeşlerine sahip çıkacağını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Somali'ye nasıl sahip çıktıysak, Filistin'e nasıl sahip çıktıysak, hatta deprem olduğunda binlerce kilometre ötede Haiti'ye nasıl inen ilk uçak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin uçağı olmuşsa oradakilere sadece insan oldukları için sadece mazlum, o anda yardıma ihtiyaç hissettikleri için elimiz ulaşmışsa, herkese elimizi ulaştıracağız, herkese Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin müşfik elini, kudretli elini ulaştıracağız. Suriye'nin her bir yerindeki kardeşimize de ulaştıracağız. 'Arap mı, Kürt mü, Türkmen mi' demeden ulaştıracağız. 'Halep mi, Humus mu, Bayırbucak mı, Haseke mi, Kobani mi' demeden ulaştıracağız. Bu insanlık dersini de oradaki olaylar sebebiyle fitne çıkartmak isteyenlere vereceğiz. Oradan gelen 1,6 milyon kardeşimiz son iki hafta içinde Kobani'den gelen 200 bin kardeşimiz Malatyalı'nın merhametine geldi, bütün Türkiye'nin merhametine geldi. Bu vandalların, bu eşkıyaların onların şiddetine güvenerek gelmedi. İnşallah bu merhameti önce ülkemize egemen kılacağız, sonra çevredeki kardeş halklara egemen kılacağız, sonra bütün dünyaya egemen kılacağız. Mesajımız tek bir mesajdır, barış, barış, barış, kardeşlik, kardeşlik, kardeşlik, dostluk, dostluk, dostluk, bu fitneyi kesecek olan da budur. İnşallah Yunus Emre'nin muhabbetini, Niyazi Mısri'nin muhabbetini, Somuncu Baba'nın muhabbetini her yere egemen kılacağız. Malatya'nın muhabbetini egemen kılacağız."

Konuşmasının sonunda "Allah'ınıza kurban Malatya" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Allah aşıkları, Allah dostlarının diyarı Malatya'yı Allah'a emanet ediyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun. Allah'a emanet olun" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Malatya Bingöl Politika Güncel Haberler

title