Haberler

Başbakan Davutoğlu Konya'ya Geliyor

Hükümetin güvenoylamasının ardından ilk ziyaretini memleketi Konya'ya gerçekleştirecek Davutoğlu, katılacağı toplu açılış töreninde Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan, 3,5 milyon yolcu kapasitesine sahip yeni terminal binasının açılışını yapacak Törende, toplam 180 milyon 86 bin 683 liraya mal olan köprülü kavşak, deneysel tıp uygulama ve araştırma merkezi, diş hekimliği fakülte binası gibi 10 farklı tesisin açılışı ile Konya Çevre Yolu'nun temeli atılacak.

Bugün Konya'ya gelecek Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, katılacağı toplu açılış töreninde Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 49 milyon 483 bin liraya yaptırılan yeni terminal binasının açılışını gerçekleştirecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, güvenoylamasının ardından ilk yurt içi ziyaretini Konya'ya yapacak olan Başbakan Davutoğlu, burada düzenlenen toplu açılış töreninde, 11 tesisin açılış ve temel atmasını gerçekleştirecek.

3,5 milyon yolcu kapasitesine sahip yeni terminal binası açılacak

Davutoğlu, törende, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından 49 milyon 483 bin liraya yaptırılan, yıllık yaklaşık 3,5 milyon yolcu kapasitesine sahip terminal binasının da açılışını yapacak. Mevcut terminal binasının 6 kat büyüklüğünde olacak yeni terminal binası, 30 yıllık ihtiyacı karşılayacak. 24 bin 175 metrekare kapalı alana sahip yeni bina, Mevlana'nın 7 öğüdünden esinlenilerek 7 ana kolon üzerine kuruldu.

Terminal binasında 550 araçlık otopark, 4 kafeterya, 6 satış standı, 1 restoran, 1 döviz bürosu, 1 turizm danışma bürosu,  2 adet dutyfreeshop mağazası, 5 araba kiralama bürosu bulunuyor. Aprona da 8 uçak yanaşabilecek.

"Engelsiz Havaalanı Projesi"ne uygun şekilde yapımı tamamlanan Konya Havalimanı yeni terminal binasının açılmasıyla boşalacak eski binanın, dış hatlar terminali olarak kullanılması planlanıyor.

Törende ayrıca, Konya Büyükşehir Belediyesinin Kule-Malas Köprülü Kavşağı ve Akören yolu köprülü kavşağı, Karatay Belediyesinin Akkale Parkı ve İstiklal Mahallesi dükkanları, Selçuklu Belediyesinin Aydınlıkevler Mahallesi Aile Yaşam Merkezi ve Çay Cami restorasyonu, Hadim Belediyesinin kiraz alım merkezi ve hal inşaatı ile konut ve iş yeri inşaatlarının açılışı yapılacak.

Deneysel tıp uygulama ve araştırma merkezi açılacak

Yine törende, Selçuk Üniversitesi'nin 4 milyon liraya mal olan deneysel tıp uygulama ve araştırma merkezi ile Necmettin Erbakan Üniversitesinin 5 milyon liraya mal olan diş hekimliği fakültesi binası açılacak. Deneysel tıp uygulama ve araştırma merkezi, bilimsel çalışmalarda kullanılacak laboratuvar, hayvanlarının üretilmesi, bu çalışmalar için gerekli altyapı sağlanarak söz konusu araştırmaların yapılması ve bu konuda gerekli eğitimlerin verilmesi amacıyla inşa edildi.

Toplam 3 bin metrekare kapalı alana sahip Necmettin Erbakan Üniversitesinin diş hekimliği fakültesi binası ise günlük 500 civarında hastaya tedavi sunabilecek kapasitede. Bir adet dentaltomografi, 2 adet panoramik röntgen ve 3 adet periapikal röntgen cihazı bulunduran radyoloji biriminde tüm ağız, diş ve çene görüntüleme işlemleri gerçekleştirilebiliyor.

Fakülte ameliyathanesinde ise aynı anda 4 hastaya ileri cerrahi işlem uygulanabiliyor.

-  Karaman ve Ereğli yolu bağlantılarında 2 köprülü kavşak, 6 altgeçit, 42 menfez yapılacak

Törende, Karayoları 3. Bölge Müdürlüğünün Konya çevre yolundaki toprak işleri, köprü, sanat yapıları ve bitümlü sıcak karışım kaplama yapım işinin temeli atılacak. Yaklaşık 84 milyon liraya mal olacak bu ihale 122 kilometre uzunluğundaki Konya çevre yolunun 22 kilometrelik kesimini kaplıyor. İhalesi yapılan kesim, Karaman ve Ereğli yollarını bağlayan hattın yapımını içeriyor. Konya Çevre yolu (2x3) şeritli olarak bölünmüş yol standardında yapılacak. Yolun BSK kaplamalı bölünmüş yol olarak inşaatının tamamlanmasıyla, şehir içi trafiğini kullanan transit trafik bu yola aktarılarak trafik kazalarında büyük oranda düşüş hedefleniyor.

Yolun tamamlanmasıyla tarihte önemli yeri olan ve Selçuklu'ya başkentlik yapmış olan Konya'nın turizmine ve ekonomisine büyük katkılarda bulunulacak. İhale bünyesinde Karaman ve Ereğli yolu bağlantılarında toplam 2 adet köprülü kavşak, 6 adet altgeçit, 42 adet menfez yapılacak.

Açılışı gerçekleştirilen ve temeli atılacak tesislerin toplam maliyetinin ise 180 milyon 86 bin 683 lira olduğu öğrenildi. - Konya

Kaynak: AA / Politika

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Ahmet Davutoğlu Köprülü Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title