Haberler

Başbakan Davutoğlu, Kırşehir'de

Davutoğlu: (3) "Esnafın her bir meselesine sahip çıkacağız. Onun için bir yasa hazırlığı içindeyiz Perakende Yasası ile ilgili. Buradan esnaf geleneğinin sürmesi bakımından bütün ilgili taraflara bir kez daha seslenmek istiyorum; kesinlikle esnafımızı AVM'lere, alışveriş merkezlerine kurban etmeyeceğiz.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, esnafın her bir meselesine sahip çıkacaklarını belirterek, "Onun için bir yasa hazırlığı içindeyiz Perakende Yasası ile ilgili. Buradan esnaf geleneğinin sürmesi bakımından bütün ilgili taraflara bir kez daha seslenmek istiyorum; kesinlikle esnafımızı AVM'lere, alışveriş merkezlerine kurban etmeyeceğiz. Esnaf geleneğimiz sürecek" dedi.

Davutoğlu, Ahi Evran Külliyesi'ndeki 27. Ahilik Haftası töreninde, Ahi Evran ve o gelenekten gelenleri önder ve pirleri olarak gördüklerini söyledi.

Ahi Evran geleneğini yaşatmanın başta Kırşehirliler olmak üzere hükümetin ve tüm milletin boynunun borcu olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu çerçevede her türlü çalışmayı yapacaklarını belirtti.

Davutoğlu, Kırşehir'e bakanlarla birlikte gelirken konuyla ilgili detaylı düşündüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Huzurunuzda daha önceki bakanımız Hayati Yazıcı Bey'e teşekkür ediyorum. Ne kadar büyük bir gayretle esnafımıza sahip çıktığını biliyoruz. Şimdiki bakanımız Nurettin Canikli Bey de ondan aldığı emaneti sürdürecek. Esnafımızın her bir meselesine sahip çıkacağız. Onun için yeni bir yasa hazırlığı içindeyiz Perakende Yasası ile ilgili. Buradan esnaf geleneğinin sürmesi bakımından bütün ilgili taraflara bir kez daha seslenmek istiyorum; kesinlikle esnafımızı AVM'lere, alışveriş merkezlerine kurban etmeyeceğiz. Esnaf geleneğimiz sürecek. Nasıl o helal rızıkla belki az sermayeyle belki dar sermayeyle ama çok geniş bir yürekle, mahalleliyle bütünleşen o esnafımız var ya onların çay bardağındaki bir damla çayının verdiği hazzı başka kimse veremez. Onları koruyacağız."

-"AVM'lerin içinde yüzde 5 kota esnafa ayrılacak"

AK Parti Genel Merkezi'ndeki çalışmalarının ardından gece evine dönerken güzergahı üzerindeki bir taksi durağını ziyaret ettiğini anımsatan Davutoğlu, burada kendisine çay ikramında bulunulduğunu kaydetti.

Davutoğlu, "Emin olun yaklaşık 16 saat süren mesaiden sonra o çay bana her şeyi unutturdu. Bütün yorgunluğu unutturdu. Onun için esnafı yaşatacağız. Ayrıca AVM'lerde de bütün AVM'ler yapılmış olsa ya da yapılacak olanlarda da yüzde 5'ini esnafa ayıracağız. AVM'lerin içinde yüzde 5 kota esnafa ayrılacak, bunu yapmayan AVM'ler bir anlamda faaliyetlerini de yerlerine getiremeyecekler. Yine bu merkezlerde unutulmuş sanatlarla ilgili yerler, özel mekanlar ayıracağız" şeklinde konuştu.

-"Alışveriş merkezlerini dualarla bereketlendirin"

Alışveriş merkezlerindeki işadamlarına seslenen ve bir gelenek başlatmalarını isteyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Nasıl Ahilik her zaman duayla açar o bedestende, esnaf diyarlarında. Siz de alışveriş merkezlerini dualarla bereketlendirin, helal rızıkla bereketlendirin. Toplu olarak oralarda, dükkanlarınızı açarken, işinize başlarken bu Ahilik geleneğini oralara taşıyın. Ahilik geleneği Kırşehir'de, Konya'da, Anadolu'nun her yerinde nasıl yaşadıysa, Edirne'de hala sabah duayla açılır Selimiye'nin etrafındaki dükkanlar, ortak duayla. İsteriz ki bu ahlak bütün alışveriş merkezlerine, Türkiye'deki iktisadi hayatın heryerine girsin ve sirayet etsin. Esnafımıza sahip çıkacağız."

Esnafı, "toplumun omurgası" olarak tanımlayan Davutoğlu, onlar mutluysa milletin de mutlu olduğunu anlattı.

Davutoğlu, esnafla ilgili her konuya sahip çıkacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

" Kırşehir' sahip çıkacağız. Bu size taahhüdümdür. Çünkü biz Ahi Evran'a borçluyuz, Kırşehir'e borçluyuz. Ebediyen Kırşehir'e hizmet etsek Ahi Evran'ın bir nasihatinin karşılığını veremeyiz. Biraz önce belediye başkanımızı, valimizi, milletvekillerimizi dinledik. Kırşehir'i bir açık hava müzesi haline getirmek için her türlü tedbiri alacağız. Gelecekler Cacabey'den ilmi öğrenecekler, Aşık Paşa Hazretlerinden edebiyatımızı, dilimizi öğrenecekler. Ahi Evran'dan kültürümüzü, Neşet Ertaş'tan o derin irfanla bezenmiş türkülerimizi öğrenecekler. Kırşehir'i inşallah bir açık hava müzesi haline getireceğiz. Yeni Kırşehir gelişecekse dışarıya doğru gelişecek ama bu Ahi Evran'ın çevresi vakfiye olarak da korunacak bir Ahi Evran Vakfı da kurulacak. Kültür ve Turizm Bakanımız ile onun için burada birlikteyiz. Kültürel anlamda Kırşehir'e ne yapmak gerekiyorsa Ahi Evran kültürünü yaşatmak için ne yapmak gerekiyorsa onu yapacağız."

-"Kırşehir'in rüyası hızlı trenle buluşmak"

Kırşehir'e Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile geldiğini dile getiren Davutoğlu, Kırşehir'in rüyasını bildiğini ve Kırşehir-Aksaray-Ulukışla hattıyla hızlı trenle buluşmak olduğunu söyledi.

Bunların proje çalışmasının tamamladığını ve uygulama aşamasına geldiğine işaret eden Davutoğlu, bunu Kırşehirlilere bir hem müjde olarak da zikrettiklerini aktardı.

Davutoğlu, Kırşehirlilerin bu hızlı trenle bütün Anadolu'yu kuzeyden, güneyden, doğudan, batıdan kesişim hatlarında burada buluşacaklarını bildirdi.

-"Kırşehir ile ilgili her adımı atacağız"

Hızlı trenin diğer bir yapılma sebebinin de Anadolu'yu ne yönden olursa olsun kat edenlerin, Ahi Evran'ın huzuruna gelmesi olduğunu belirten Davutoğlu, "Ondan bir feyz alsınlar. Kırşehir'in toprağından, taşından bizim medeniyetimizin tohumunun kokusunu alsınlar. Bunu inşallah en kısa zamanda gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ahi Evran ile ilgili Kırşehir ile ilgili ne adım atılması gerekiyorsa atacağız" diye konuştu.

Davutoğlu,  12. yüzyılda Anadolu topraklarında, bütün topraklara tohumlar atıldığını dile getirerek, en temel tohumların da Kırşehir'de atıldığını söyledi.

Edebiyatın, ilmin, irfanın, esnaf ve devlet ahlakının tohumunun burada atıldığını dile getiren Davutoğlu, o tohumdan da büyük bir çınar yükseldiğini, Selçuklu ve Osmanlı çınarının yükseldiğini belirtti.

Bu geleneğinin aynı şekilde Üsküp, Saraybosna ve Filipe pazarında da yaşadığına dikkati çeken Davutoğlu, Ahi Evran'ın bu tohumu atmasaydı, Evlad-ı Fatihan'ın da Rumeli'de o şehirleri kuramayacağını vurguladı.

-"İlham almaya geldik"

"Yeni Türkiye idealiyle ilgili olarak yine ilham almaya geldiklerini" dile getiren Davutoğlu, 12 yıl önce bu topraklara atılan tohumun yavaş yavaş toprağın üstüne doğru boy göstermeye başladığını kaydetti.

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni Türkiye, bu tohumdan bir çınar üretme idealinin adıdır. Öyle bir çınar ki aynen kadim kültürümüzde olduğu gibi altına giren gümrahlaşan dalları altında emniyet bulsun, huzur bulsun, sükun bulsun. İnşallah Ahi Evran'ın huzurunda söz veriyoruz. Ahi Evran'ın ahlakıyla bezenerek söz veriyoruz. Onun attığı tohum nasıl bir büyük medeniyet kurulmasına öncelik etmişse, nasıl yeni bir siyaset, yeni bir ahlak, yeni bir iktisat, yeni bir düzen kurmayı gelecek nesillere bir emanet olarak tevdi etmişse ve bu gerçekleşmişse yine onun huzurunda söylüyoruz, bu toprağa atılan tohum artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni küresel bir güç, bir cihan devleti olarak göğsünde ve bünyesinde olan herkese huzur ve güven veren yeni bir çınar olarak inşa etmek bizim asli görevimizdir. Allah bu yolda bize Ahi Evran'ın ahlakıyla bezenmeyi onun izinde yürümeyi nasip etsin. Kapımızı, soframızı, elimizi herkese açık tutacak şekilde bizi kudretli kılsın. Devletimize ve milletimize zeval vermesin."

-"Kırşehir'in arkamızda olduğuna inanıyoruz"

Allah'tan, kendilerine yönelen herkese elleri yettiğince yardım etmeyi nasip etmesini dileyen Davutoğlu, şunları dile getirdi:

"Ne şahsımızın ne ailemizin ne siyasetimizin ne de devletimizin haram ile herhangi bir şekilde lekelenmesine izin vermesin. Yolumuz Ahi Evran yolu oldukça aziz Kırşehirliler sizler emin olun ki bu yolda yürüdükçe inşallah gelecek nesiller o büyük çınarın, ufkunda ve gölgesinde yeni bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gücünü hissederek yaşayacaklar. Biz bu konuda Kırşehir'e güveniyoruz. Kırşehir'in arkamızda olduğuna inanıyoruz ve tüm Kırşehirlileri Ahi Evran'ın selamıyla selamlıyorum. O pirin selamıyla Kırşehir'e selam olsun ve Allah Kırşehir'i aziz eylesin. Kırşehir gibi Anadolu'yu, Anadolu gibi Türkiye'yi, Türkiye gibi bize umut bağlayan tüm ülkeleri ve halkları aziz eylesin. Ahi Evran'ın yolunda yürüdükçe insanlığa hizmet etmeyi de bize nasip eylesin."

-Notlar

Başbakan Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile geldiği meydanda önce Ahi Evran-ı Veli Türbesi'ni ziyaret etti. Davutoğlu, ziyaretin ardından vatandaşları selamlayarak, protokoldeki yerine geçti. Tören alanında konuşmalar öncesinde mehter takımı konser verdi.

Davutoğlu, konuşması sonrasında küçük bir çocuğu kucağına alarak sevdi. Kız çocuğunun, IŞİD tarafından Musul'da rehin alınanlar arasında bulunan Emin ve Sümeyye Ercan'ın 11 aylık kızı Ecrin Ela olduğu öğrenildi.

Konuşmaların ardından kalfalıktan ustalığa geçiş töreni olan "Şed Kuşatma Töreni" Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü oyuncuları tarafından canlandırıldı.

Şed kuşatma töreninin ardından ödül törenine geçildi. Bu yılın Ahilik Onur Ödülü Başbakan Davutoğlu'na Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından takdim edildi. Daha sonra Canikli ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Davutoğlu'na şed kuşattı. Yılın Ahisi Ödülü ise Gülizar Camcı'ya Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu tarafından verildi. Ahilik Hizmet Ödülü ise Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan'a, Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli tarafından takdim edildi.

Tören alanındaki "Türkiye'nin Yeni Başbakanı Ahiler Şehri Kırşehir'e Hoşgeldiniz" ve "Yeni Türkiye'nin Bilge Başbakanı Ahiler Diyarına Hoşgeldiniz" şeklinde pankartlar dikkat çekti. Bazı vatandaşların da "Başbakanım Ahiliğin Başkentine Hoşgeldiniz", "Osmanlı Torunu Selçuklu Ruhu Ahmet Davutoğlu" ve "Yeni Türkiye'nin Bilge Başbakanı" şeklinde dövizler taşıdıkları görüldü.

Törene, Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, AK Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Başkanı Abdülkadir Akgül, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de katıldı.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Nurettin Canikli Ahmet Davutoğlu Ak Parti Kırşehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title