Haberler

Başbakan Davutoğlu, Erzincan'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Milletle bütünleşildiğinde, o eneri, sinerji devreye sokulduğunda bir ülkenin kaderi değişebiliyor. Onun için şimdi çözüm sürecini sabote etmeye çalışıyorlar. İstiyorlar ve bekliyorlar ki Türkiye tekrar kendi içinde enerjiyi tüketsin, tekrar kendi vatandaşları arasındaki ihtilaflara yoğunlaşsın ve dünyada o iddialı yükselişini yavaşlatsın. Hiç böyle bir hedef, plan içinde olmasınlar. Biz bu milletin gözünde bu aşkı gördükçe inşallah bütün bu provokasyonlar, tahrikler boşa çıkacak" dedi.

Davutoğlu, Kule Park sosyal tesislerinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberi içerisinde istikrarını koruduğunu belirten Davutoğlu, sadece istikrarını korumakla kalmadığını, büyük ekonomik hamleler yaptığını söyledi.

Bütün dünyada ekonomi daralırken G20 Zirvesi'nde dünya ekonomisinin ortalama kalkınmasının yüzde 2'ye nasıl çıkarılacağının düşünüldüğünü anlatan Davutoğlu, bugün gelişmiş ülkeler de dahil kalkınmanın negatifte olduğunu, Türkiye'nin ise son 12 yılda yüzde 5,5, 6 kalkınma gerçekleştirdiğini, 2008'den bu yana kriz döneminde 6 milyon yeni istihdam yarattığını belirtti.

Davutoğlu, bunun ekonominin çarklarının döndüğünü ve ülkenin imkanlarının iyi kullanıldığını gösterdiğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı döneminde bir uluslararası toplantıda, bunun nasıl sağlandığının sorulduğunda, "Bizim çok büyük doğal kaynaklarımız yok, kimse bize 'kriz var' diye milyarlarca dolar veya euro para da vermiyor, borç da vermiyor ama bir değerimiz var ki değerlerin en büyüğü insan, insan, insan" dediğini aktaran Davutoğlu, Türkiye'nin kalkınma hamlesindeki temel kaynağın insan olduğunu vurguladı.

-"Milletin emrinde bir devlet"

"Bu insan kaynağıyla buluştuğumuzda ve bu insan kaynağı birbirine muhabbetle baktığında işte o zaman ülkenin imkanları ortaya çıkıyor" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim Yeni Türkiye'den kastettiğimiz milletin emrinde bir devlet. Milletin amir, devletin memur olduğu bir Türkiye. Millete tepeden bakan, toplumun bir kesimini diğer kesimiyle karşılaştırıp ayrımcılık yapan, insanların en temel özgürlük alanlarını sınırlayan bir siyaset anlayışına biz son verdik. Bir daha bu ülkede insanlar inançları, etnik veya mezhebi kimlikleri, gelenekleri, kıyafetleri sebebiyle tahkir edilemeyecekler, aşağılanamayacaklar, ötelenemeyecekler. Kim neye inanıyorsa hepsine hepimiz saygı duyacağız. Ortak bağımız da vatandaşlık bağı olacak.

Nasıl depremde fark gözetilmiyorsa yurt dışına bir çıkın birbirine 'acaba kimdir' diye bakanlar yurt dışında bir tanıdık ses duyduğunda, bir 'merhaba' sesi duyduğunda hiçbir şey sormadan kucaklaşırlar. Zor durumda olduğunda birbirini anlayanlar eğer zor duruma düşmek istemiyorlarsa önceden de o kardeşliği pekiştirecekler."

Gittiği her ülkeden şehitlikleri selamlamadan ayrılmadığını anlatan Davutoğlu, "Baktığınızda o şehitliklerde. Sadece bizim ülke sınırlarımız içeresinde değil. Bakü'ye gidin, bir gezin şehitlerin isimlerini, Erzincanlı, Erzurumlu her yerden var. Yetmiyor, Üsküplü var, Kudüslü var, Halepli var, Kerküklü var ve yan yana yatıyorlar. Şimdi birileri bize şunu söylüyor; 'Türkiye tek başına kalkınsın ama çevreyle ilgilenmesin, orada olan zulümlere ya da mağduriyetlere bakmasın, sadece kendini düşünsün.' Bizim tarihimizde böylesine bencil bir yaklaşım hiçbir zaman olmadı, olmayacak" diye konuştu.

Davutoğlu, "Biz refah ve mutluluk içinde yaşarken başkalarının mağduriyet içinde olması, zor durumda olmasına sessiz kalamayız" dedi.

Yeni Türkiye'nin ikinci önemli bir prensibinin de her yerde ahlakın, vicdanın erdemin, irfanın sözcüsü olunacağını ifade eden Davutoğlu, "Kim bize dönüp de bizden yardım beklerse ya da kapımıza gelip de 'ben evimden barkımdan ayrılmak durumunda kaldım, bir anlamda vatan yetimiyim' der, Anadolu topraklarına sığınmak isterse her şeyimizi paylaşırız. Aşımızı, işimizi, evimizi, her şeyimizi paylaşırız çünkü biz Ahi Evran geleneğinden gelmişiz. Eline, beline, diline, sahip çık. Kapını, aşını açık tut. Herkese açık tutacaksın. Bu yüzden Türkiye'nin aslında zor şartlarda ekonomik imkanları bereketleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"Toplumun her kesimine yayacağız"

Türkiye'nin ekonomik kalkınmasının toplumun her kesimine yayılacağını belirten Davutoğlu, bütün şehirlerin, bölgelerin birlikte kalkınacağını söyledi.

Bunu sağlarken sadece Türkiye için değil, çevrede de ekonomik kalkınma sağlayacak ortak projeler için çaba sarf edeceklerini dile getiren Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakü'de doğalgaz varsa petrol varsa o Türkiye üzerinden Bakü-Tiflis-Ceyhan'a akacak, TANAP ile Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek. Dün Bağdat'ta, Erbil'de Musul, Kerkük petrolleri ve Irak'ın diğer enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmesi veya Türkiye'de kullanılmasının görüşmelerini yaptık tekrar. Biz çevre ve ekonomik olarak entegre olduğumuzda hep beraber kalkınmanın yollarını, sırlarını keşfedeceğiz ve bu kalkınmayı gerçekleştireceğiz.

Millet ile devlet arasında gönül bağını, vatandaşlık bağını, insan haklarına ve evrensel hukuka dayalı temel aidiyet bağını kurarsak bu aidiyet bağı üzerinden kardeşliğimiz pekiştirirsek bu kardeşliğin pekişmesiyle beraber otaya çıkacak sosyal uyumdan, çatışmaları engelleyerek ortak bir enerjiye bütün insanlarımızın gücünü katarsak Türkiye 12 yılda gerçekleştirdiği büyük atılımlara yep yeni atılımlar katacak inşallah 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme mücadelemizde başarılı olacağız."

Davutoğlu, Türkiye'nin bu anlamda 12 yılda büyük bir değişim yaşadığını, gelecek yıllarda daha da yaşayacağını ifade etti.

Türkiye'de ilk defa 1902'de enerji santrali kurulduğunu, 2002'ye kadar 31 bin 500 megavat enerji kapasitesinin ortaya çıkarıldığını anlatan Davutoğlu, AK Parti iktidarları döneminde 2014'de kadar 33 bin 500 megavat enerji kapasitesine ulaşıldığını söyledi. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Yani 100 yılda yapılanı geçen performans 12 yılda. Demek ki milletle bütünleşildiğinde, o eneri, sinerji devreye sokulduğunda bir ülkenin kaderi değişebiliyor. Onun için şimdi çözüm sürecini sabote etmeye çalışıyorlar. İstiyorlar ve bekliyorlar ki Türkiye tekrar kendi içinde enerjiyi tüketsin, tekrar kendi vatandaşları arasındaki ihtilaflara yoğunlaşsın ve dünyada o iddialı yükselişini yavaşlatsın. Hiç böyle bir hedef, plan içinde olmasınlar. Biz, bu milletin gözünde bu aşkı gördükçe inşallah bütün bu provokasyonlar, tahrikler boşa çıkacak. Türkiye bir taraftan kamu düzenini sağlayacak, bir taraftan çözüm sürecini gerçekleştirecek, Türkiye'nin bütün vatandaşları arasında en güçlü aidiyet bağını sağlayacak, diğer taraftan da dünyada yükselen bir güç olmaya devam edecek."

Başbakan Davutoğlu, bu yolda bütün şehirlerin omuz omuza vermesini istediklerini ifade etti.

Başbakanlık görevini aldıktan hemen sonra bakanlıklarla ve AK Parti içinde yoğun bir istişare yaptıklarını anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Hem yurt dışında çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz ama aynı zamanda halkımızla gözgöze bakmak, şimdi sizin gözlerinizde gördüğüm ışıltıyı hissedip yorgunlukların tümünü unutarak her sabaha yeni bir dünyaya doğarcasına doğmak üzere halkımızla buluşmak için sizlerin yanına geldim. Bütün bu 2-3 ay içinde yaklaşık 15 vilayetimizi gezdim. İddialı şekilde arkadaşlarıma da söyledim, inşallah kongre ve seçim süreçlerinde de bütün vilayetlerimize bir kere gideceğim. İnşallah birçok vilayetimize 2 veya daha çok gitme şansı bulacağız. Bütün bu planlamalar içinde Erzincan'ı en ön sıralara almaya çalıştık çünkü sizin bizi böyle muhabbetle beklediğinizi biliyordum ve bu muhabbeti görmekten büyük mutluluk duydum. Emin olun son günlerin temposu dolayısıyla ister istemez hepimiz fani ve aciz kullarız, bazı yorgunluk emareleri olabiliyor ama Erzincan'a indikten ve Patnos'ta gördüğüm coşkudan sonra bütün yorgunlukları unuttum. Yarın yeni bir gündür Türkiye için de yeni Türkiye için de yeter ki gönülden gönüle, kalpten kalbe konuşmaya devam edelim ve aramızdaki muhabbeti daim eyleyelim."

Yemeğe, Davutoğlu'nin eşi Sare Davutoğlu ile İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da katıldı.

- Ankara

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Erzincan Türkiye Bakü Politika Güncel Haberler

title