Haberler

Başbakan Davutoğlu'dan Özgecan Aslan Cinayetine İlişkin Açıklama

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mersin’in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın öldürülmesine ilişkin, "Adaletimizin de bu faillere en sert şekilde mukabelede bulunacağına inancımız tamdır çünkü ortada hiçbir değerin kabul etmeyeceğiz, vahşice ve barbarca bir saldırı vardır.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesine ilişkin, "Adaletimizin de bu faillere en sert şekilde mukabelede bulunacağına inancımız tamdır çünkü ortada hiçbir değerin kabul etmeyeceğiz, vahşice ve barbarca bir saldırı vardır. O gün sadece Özgecan değil,bütün insanlık vicdanı katledildi. Toplumda ortak bir dayanışma bilinci, infial uyandı" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı'nda Bakanlar Kurulu sonrası ve Pakistan temasları öncesi basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Türkiye ile Pakistan arasında yüksek düzeyli strateji işbirliği konseyi mekanizmasının 2009 yılında kurulduğunu belirterek, o zamandan bu yana 40 anlaşmanın imzalandığını ifade etti. İkili ilişkiler bağlamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci olmak üzere 6 bakanla Pakistan'a gideceğini söyledi. Yeni bir ufkun iki dost ülke arasında çizilmesine önem verdiklerini anlatan Davutoğlu, ayrıca bölgesel konuları da ele alacaklarını dile getirdi. Türkiye'nin Güney Asya'daki istikrara önem verdiğine dikkati çeken Davutoğlu, Pakistan teröre karşı verdiği mücadelenin her zaman yanında olduklarını belirtti.

Bakanlar Kurulu toplantısı hakkında bilgi veren Davutoğlu, "Birçok konu ele alındı. Kaybettiğimiz Sayın Özgecan Aslan'ın katledilmesi, kadına yönelik şiddet konusunu kapsamlı şekilde ele aldık. Bu olay olur olmaz yakın takip altına alındı, failler kısa bir sürede yakalandı adalete teslim edildi. Adaletimizin de bu faillere en sert şekilde mukabelede bulunacağına inancımız tamdır çünkü ortada hiçbir değerin kabul etmeyeceğiz, vahşice ve barbarca bir saldırı vardır. O gün sadece Özgecan değil,bütün insanlık vicdanı katledildi. Toplumda ortak bir dayanışma bilinci, infial uyandı. Bu kadına karşı şiddet konusunda bilinçlendirmede önemli bir aşamayı oluşturdu. Özgecan bu hunharca saldırı sonrası hayatını kaybetmesiyle aslında belki de birçok kadına hayat bağışlamış gibi oldu çünkü ortaya çıkan ortak bilinç eminim aşama aşama ve tüm toplumun her kesimine yayılacak ve yepyeni bir bilinçlenmeye vesile teşkil edecek" diye konuştu.

"SEFERBERLİK BAŞLATACAĞIZ"

Hükümetin son 12 yılda kadına yönelik şiddet konusunda önemli tedbirler aldığını anlatan Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde 2007 yılında kadına yönelik şiddet konusunda eylem planı geliştirildi ve 2012 yılına kadar yakından takip edildi. Bu çerçevede referans teşkil edecek şekilde İstanbul Sözleşmesi oldu. 2012 Mart'ında kadına yönelik şiddette bütün mevzuatı gözden geçiren bir adım atıldı. Bugün yaptığımız bakanlar Kurulu'da 2012 yılından bu yana kanunun uygulanması esnasında ortaya çıkmış olabilecek sıkıntıların ortaya çıkması için etki analizi yapılması talimatı verdik. Bu çalışmayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız geliştirecek. 2016-2019 için yeni bir eylem planı çıkartacağız. Tabii yasal her türlü çalışma yapılır ama önemli olan sosyal kültürümüzde, toplum içindeki ortak yaşama kültüründe bu konuda güçlü bir bilinçlendirmenin, seferberliğin başlatılması. Bu konuda seferberlik başlatacağız. Toplumun her katmanına bunu adım adım yayacak güçlü bir irade sergileyeceğiz. Bu yönde sürdürülen çabalara her türlü desteği vereceğiz, bu hepimizin meselesi. Hukuki mevzuatla çözülecek mesele değil, zihniyet ve ortak kültür meselesi. Bu konuda kapsamlı bir eylem planını tekrar devreye sokmak için çaba göstereceğiz. Bugün basına da yansıyan babası Mehmet Aslan'ın ifadeleri ise gerçek bir insanlık destanıdır. Sayın Mehmet Aslan'ın ifadelerinin gücü insaniyetin, insan onurunun gücüdür. Bir kez daha bu acılı aileye taziyelerimi sunuyorum. Bu ve benzer ailelerin her zaman yanında olacağız, acılarını paylaşacağız. Ne yapılması gerekiyorsa bundan sonra yapma konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı.

BEDELLİ ASKERLİKTEN FAYDALANAN SAYISI

"Ele aldığımız hususlardan birisi de bedelli askerlik dönemi" diyen Davutoğlu, "Bedelli askerlik dönemi bitti. Başarılı bir netice alındığını düşünüyorum. Bu konuda Savunma Bakanımız bir rapor sundu. 203 bin 824 yükümlü bu imkandan istifade etti. 3 milyar 668 milyon 832 bin TL bedel ödendi. Bu miktar doğrudan savunma sanayii fonuna gönderilecek. Bu noktada yapılan her ödeme Türkiye'nin doğrudan TSK'nın güçlendirilmesi, savunmasının güçlendirilmesinde kullanılacak. 1987, 1992, 1999 ve bizim dönemimizde 2012 yılında 4 kez uygulanan bedelli askerlik uygulamasında toplam 193 bin 147 yükümlü istifade etmişti, bu rakam son 5. uygulamada 203 bin 824'e çıkarak kadar şimdiye kadarki toplamdan daha fazla bir sayıya ulaşmış olduk. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde bedelli uygulamasına gidecek kaynağın savunma sanayinde kullanılması için gerekli çalışmalar yürütülecektir" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ahmet Davutoğlu Mehmet Aslan Tarsus Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title