Haberler

Başbakan Davutoğlu, Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Herkesin yapması gereken, tabloyu realist bir şekilde okumak, ülke çıkarını öne almak ve bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için hangi opsiyonlar var, bunu birer birer denemek" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Herkesin yapması gereken, tabloyu realist bir şekilde okumak, ülke çıkarını öne almak ve bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için hangi opsiyonlar var, bunu birer birer denemek" dedi.

Davutoğlu, Show TV ve Habertürk'te canlı yayına katıldı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mısır'da darbeyle görevden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idam kararının onandığını, her an idam edilebileceğini ifade eden Davutoğlu, "Mursi'yi Türkiye'ye almak için bir çaba olduğu söyleniyor. Doğru mudur?" sorusuna, "Vaktinde mesela Pakistan Adnan Menderes'i bizden istemişti. Zillettir, Türkiye için, tarih için. Biz yine aynı şekilde olaylarda devreye girdik. Böyle bir şey olsa biz onurla yaparız, hiç tereddüt etmez gereğini yaparız. Kim olursa olsun siyasi idamlara karşı olan tutumumuz sebebiyle alırız" karşılığını verdi.

Mursi'ye verilen idam cezasına ilişkin muhalefet partilerinin tepkilerine dikkati çeken Davutoğlu, "Ben kaçırmış olabilirim ama Kılıçdaroğlu bunu kınayan bir şey yayınladı mı? Bahçeli, yeni seçimden çıktık, Bahçeli seçilmiş cumhurbaşkanına bu idamı kınayan bir şey söyledi mi? Demirtaş, hani özgürlükçü Demirtaş'tan böyle bir şey duydunuz mu? Niye? Çünkü bunların hepsinin Orta Doğu'da diktatörlerle ve terör örgütleriyle şeyleri var, geleceklerini orada görüyorlar. Yani bizim için ise tek ölçü vardır, halkıyla barışık olması" dedi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kamuoyumuzun şuna dikkatini çekerim, askeri, istihbari, diplomatik her türlü değerlendirmeleri yaptık. Tezkere, zaten elimizde mevcut bir tezkere var. Genelkurmay Başkanlığımıza da açık bir direktifle Türkiye'nin sınır güvenliği için ne yapılması gerekiyorsa, bakın altını çiziyorum, ne yapılması gerekiyorsa yapılması talimatını verdim. Bunlar zaten angajman kuralları bellidir, belli aralıklarla yenilenir ve benden talep edilen neyse silahlı kuvvetlerimize Türkiye'nin sınır güvenliği için alınması gereken tedbir neyse bunun alınmasından bir an dahi tereddüt edilmemesi için her türlü talimat verilmiştir. Burada yapılmak istenen ne biliyor musunuz? Telabyad'a gelen PYD unsurlarıyla, Telabyad üzerinde Araplar ve Türkmenler üzerinde baskı yapıp sanki bütün Arap ve Türkmenler orada DEAŞ'a mı yardım ettiler? Hayır oradaki halk terör örgütü gelip baskı uygulayınca oradaki halk ona karşı savaştı direnemedi."

"Telabyad DEAŞ'ın eline PYD'den düşmedi" ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özgür Suriye Ordusu, Türkmen gençler savaşa savaşa, son ana kadar kırıla kırıla oradan çekildiler geçen sene takriben. O zaman bu gençlere yardıma giden bugün eski Suriye Türkmen Cephesi Sayın Samir Hafiz'in açıklamalarına bir daha bakın 'Bayır-Bucak Türkmenleri MİT tırlarına yapılan baskınlar sonrasında Bayır-Bucak Türkmenleri mevzilerini kaybettiler' diye. Şimdi burada yapılmak istenen fiili demografik bir göç dalgası ile demografiyi değiştirmek bizim sınırımızda bir 'oldu bitti' yaratmaya dönük, bizim sınırımızda bütün Orta Doğu'da haritayı yeniden şekillendirmek için zemin oluşturulmaya çalışılıyor.

Biz birleşik bir Suriye'nin, birleşik bir Mısır'ın, birleşik bir Libya'nın demokrasi mücadelesine destek verdik. Bu mücadelede kayıtsız kalanlar, Birleşmiş Milletler, büyük devletler, kayıtsız kalmaları sonucunda ortaya çıkan tabloyu da terör örgütleri ve rejim, otoriter zalim rejimler kullanıp Orta Doğu'yu Yemen'de olduğu gibi bir kan gölüne çevirme çabası içindelerdi. Şu anda bizim tutumumuz bir taraftan Türkiye'yi bu etkilerin  dışında tutmak diğer taraftan da Suriye ve Irak başta olmak üzere buralardaki demokratik güçleri her zaman desteklemek ve onlarla birlikte yeni bir Orta Doğu inşa edecek zemini hazırlamak."

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Çözüm Süreci Türkiye'de başarıyla götürülseydi ve silahlar Türkiye'de toprağa gömülseydi ve yine çağrı yapıyorum Demirtaş'a, yeni bir Orta Doğu işaret ediyorsa o Orta Doğu dağlarda, bayırlarda silah tutan bir takım terör grupları tarafından mı kurulacak? 'Yeni Orta Doğu' diyorsa Türkiyelileşmekten bahsediyorsa derhal bütün bu faaliyetlere karşı tutum almalıdır.

Şimdi sokağa çıktılar, başarı, zafer şeyi atılırken illegal bir çok silahlarla atışlar yaptılar. Biz bunlara tedbir almayı da gerektiğinde düşünebilirdik ama bu seferde diyeceklerdi ki, 'çatışma ortamı içinde seçim, zaferini, yenilgisini hazmedemediler'. Madem böyle düşünüyorlar yani yeni bir Orta Doğu işte sınav. Telabyad'dan ve diğer bölgelerden kaçanların süratle ülkelerine dönmeleri lazım ve Türkiye'de şiddete karşı net tavır sergilemeleri lazım, Kobani'de Haseki'de onlara muhalif olan diğer Kürt unsurlara şey göstermeleri lazım ve yeni bir Orta Doğu'yu o zaman hep beraber konuşabiliriz ve tabii Mursi'ye karşı tutumlarını da netleştirmeleri lazım."

Başbakan Davutoğlu, koalisyon hükümeti kurulamaması halinde "görevi iade mi edersiniz, azınlık hükümeti mi kurarsınız" şeklindeki bir soruya, azınlık hükümetinin de koalisyon görüşmelerinin içinde gündeme geleceğini söyledi.

Önemli olan konunun ülkeyi hükümetsiz bırakmama iradesinin gösterilmesi olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, bu iradeyi gösterirken de şahsi ya da partinin konumundan çok, ülkeyi düşünmenin önemine dikkati çekti.

Seçim gecesi herkesin AK Parti için bir 'travma yaşadığı' düşüncesinde olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bizde hiç dağınıklık gördünüz mü, zihni, psikolojik dağınıklık? ya da opsiyonlara kapıyı kapatma, fevrilik, dönüp 'ya tamam ne halleri varsa görsünler, bir denesinler bakalım' gibi bir tavır bizde gördünüz mü?" diye sordu.

Bir gazetecinin "Hiç içinizden geçti mi öyle bir şey" diye sorması üzerine Davutoğlu, seçim gecesi Ankara'ya döndüğünde bazı partililerde farklı yorumların da olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Biz niçin siyaset yapıyoruz. Neticede ülke çıkarı için, yani koltuk için yapıyorsanız tepki verirsiniz, kendi egonuz için yapıyorsanız 'millet bizi anlamadı, haddini bilsinler' gibi tavra girersiniz ama ülke için o millet için yapıyorsanız milletin verdiği karara saygı duyacaksınız, sonra da o saygının gereği neyse onu yapacaksınız. Bu anlamda haddini bilmek gerekiyor ve o günden bugüne de bizden hiçbir parti yetkilimizin açıklamasında, benim açıklamamda herhangi bir şekilde bu milli iradeyi tartışan bir söz duymadınız" dedi.

Seçim kampanyaları esnasında birtakım duvarlar örüldüğünün kendilerinin de "bunları kaldıralım ve her şeyi konuşabilecek bir ortam hazırlayalım" düşüncesinde olduğunu söyleyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz bunu yaparken muhtemelen aynı saatlerde Sayın Bahçeli odasında benim konuşmamdan sonra yapacağı o sert açıklamayı hazırlıyordu. Sayın Kılıçdaroğlu da 'yüzde 25, yüzde 26'da olursa istifa ederim' dedikten sonra 'yüzde 25'inden nasıl kurtarırım' diye 'bunu nasıl kurtarırım' diye, bunu bir başarı hikayesine döndürmeye çalışıyordu. Demirtaş da Diyarbakır'da sokağa çıkıp da silahlı gösteri yapanların coşkusuna veya bölgede katılıyordu. Bizim için ise birinci soru şuydu, partimizin iyi bir değerlendirmesini yapıp teşkilatımızı, partimizi güçlü şekilde ayakta tutmak."

AK Parti'nin elde ettiği oy oranının çok iyi bir başarı olduğunu anlatan Davutoğlu, "Avrupa'da herhangi bir partinin yüzde 41 alması bugün hayaldir, iktidarda olan partilerin dahi" dedi.

Tavırlarında seçimden bugüne bir değişiklik bulunmadığını söyleyen Başbakan Davutoğlu, diğer partilerin genel başkanların açıklamalarına bakıldığında  "fırsatçılıkla kapı kapatma arasında bir gidiş geliş" görüldüğünü dile getirdi.

-"CHP'nin 1950'den bu yana yüzde 60'ı temsil ettiği ne zaman görülmüş"

Davutoğlu, "Kapı kapatmadan kasıt 'ben şunları şunları yapmam, şunlar şunlar olursa konuşmaya başlayabilirim', ya bir dakika sen yüzde 40 almadın ki yüzde 50 de almadın. Baktılar tek tek bunu yapmak mümkün olmayınca Kılıçdaroğlu'nun son retoriği daha da ilginç, yüzde 60 ile yüzde 40. Allah aşkına CHP'nin 1950'den bu yana yüzde 60'ı temsil ettiği ne zaman görülmüş" diye konuştu.

Türkiye'de önceki dönemlerde sağ-sol denklemleri bulunduğunu ve sağın belli bir yüzde, solun belli bir yüzdesi olduğundan bahsedildiğini anımsatan Davutoğlu, "CHP yüzde 41'i bir kere görmüş bütün tarihi boyunca onun sonunda da Güneş Motel diye bir rezalet çıkmış. Oturup kendisi, kendi şeyi hani bir karneyi bir çocuk alır da kendi başarısız 'Ya biz küme çalışması yapmıştık', hani eskiden küme vardı, 'şu karnelerdeki notları toplayalım da hep beraber sınıfı geçelim' demesi gibi bir şey. Şimdi buraya getirdi işi, bu fırsatçılık" ifadelerini kullandı.

-"0,87 oyu da bizden alıyor yüzde 60'a tamamlamak için"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de "yüzde 60" ifadesi için "abesle iştigal" dediğini aktaran Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Doğru Bahçeli'nin söylediği, abesle iştigal. Olmayacak bir senaryo üzerinden şimdiden kamuoyunu buna yönlendirdiği, hele kendi kitlesine bir liderin yapmaması gereken bir şey, kendi kitlesini aldatmasıdır. 'Ben başbakan olacağım' diye kendi kitlene söylediğin zaman ve bunu ifade edip yapamadığın zaman zaafa düşersin. O tabloda o çıkmıyorsa, yani ben tutup 'merak etmeyin biz tek başına iktidar olmaya devam edeceğiz' desek ne anlama gelirdi bu. Benim 17 milletvekilini bir yerden bulup, ikna edip, hani Güneş Motel, bir şeyler yapıp... Biz bunu der miyiz ardımıza döndük halk koalisyon istedi, 'herhangi bir ham hayal peşinde koşmayacağız' dedik ama Sayın Kılıçdaroğlu ne diyor, 'ben başbakan olacağım' halkın vermediği bir şeyi sen nasıl talep ediyorsun. Meclis dışındaki partilerin oylarını koyuyor. Bu arada çarpıcı bir şey bizim oyumuzu da koyuyor 'yüzde 60' derken. Bizim oyumuz yüzde 40,87. 0,87 oyu da bizden alıyor yüzde 60'a tamamlamak için."

Davutoğlu, 0,87'lik oranın yüzbinlerce oya tekabül ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ben bunları sadece izliyorum, halkımız da izliyor. Şu anda herkesin yapması gereken tabloyu realist bir şekilde okumak, ülke çıkarını öne almak ve bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için hangi opsiyonlar var bunu birer birer denemek. Denerken de 'bunu deneyim de sonunda bu iş başarılmasın, tekrar seçime gidelim' gibi bir oyun içine girmemek bu şu anki milletvekillerine de saygısızlık olur yani seçilen milletvekillerimize de bizim için, bütün partiler için. Bırakalım Meclis açılsın milletvekillerimiz görevlerini yapmaya başlasınlar ve bu arada da biz o milletvekillerimizle bir istişare, güvenoyu alacak bir hükümetin üzerinde duralım."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Adnan Menderes Pakistan Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title