Haberler

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şimdiden iki şeyi yapmak istiyorlar, seçim yenilgilerine mazeret bulmak, halkı sokağa dökmek. Şimdiden uyarıyorum, demokrasi mücadelesi vereceklerse seçime razı olacaklar. Halkı sokağa dökmeye çalışan, 7 Haziran akşamı, 8 Haziran akşamı hiçbir şekilde herhangi bir taviz vermeyiz. Kim sokağa dökmeye çalışırsa her türlü güvenlik tedbiri alınır" dedi.

Davutoğlu, A Haber ile ATV ortak yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Davutoğlu, elektrik kesintilerine ilişkin soru üzerine, elektrik kesintilerinin bir şehir efsanesi olduğunu, ayrıca her sandığın başında müşahit bulunduğunu, müşahitlerin elektrik kesintisi olsa bile durduracağını, işlem yaptırmayacağını söyledi.

Türkiye'de son derece güçlü bir Yüksek Seçim Kurulu (YSK) olduğunu belirten Davutoğlu, "YSK o kadar tarafsız ki; geçen cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken Dışişleri Bakanıydım, dedim ki; 'şu randevu sistemini yurtdışında kaldıralım, vatandaşlarımız rahat oy kullanamıyor'. YSK, uygun görmedi, kaldırmadı. Biz hükümet olarak baskı yapıp, 'kaldırın' diyebildik mi? Demedik. Seçime katılım düşük oldu ama YSK kararına uyduk" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'de seçim yönetiminin AK Parti'nin elinde olmadığını, tarafsız İçişleri Bakanlığı'nın seçim güvenliğini sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Seçimi Türkiye'de YSK yönetir. Yüksek Seçim Kurulları, onlar karar verir. Seçim sandığının başında AK Parti'li yetkililer yok. AK Parti'li bir kişi varsa bütün diğer partililerden de bir kişi var, hepimiz oraya eşit şartlarda gidiyoruz. Şimdiden iki şeyi yapmak istiyorlar, seçim yenilgilerine mazeret bulmak, halkı sokağa dökmek. Şimdiden uyarıyorum, demokrasi mücadelesi vereceklerse seçime razı olacaklar. Halkı sokağa dökmeye çalışan, 7 Haziran akşamı, 8 Haziran akşamı hiçbir şekilde herhangi bir taviz vermeyiz. Kim sokağa dökmeye çalışırsa her türlü güvenlik tedbiri alınır. Türkiye'de seçimler kaos çıkarmak için yapılmıyor. Türkiye'de seçimler, istikrar sağlamak için demokratik istikrarı sağlamak için yapılıyor."

-"Demirtaş, 'PKK'ya silahları bırak' desin"-

Davutoğlu, "Demirtaş, eğer bu kadar kendine güveniyorsa veya demokrat olduğunu iddia ediyorsa, bunu da ona söylemiyorum, yanında topladığı birçok liberal görünümlü veya değişik marjinal grupların da içinde olduğu özgürlükçü olduğunu iddia ettikleri çevreler var; bir gün sorsunlar Demirtaş'a ve desinler ki; 'Şu PKK'ya silahları bırak çağrısı yapalım' desinler, yarın yapsın, 'Ben PKK silahları bırakmaması halinde onlarla irtibatlarımı keserim' desin, 'zaten irtibatım yok' diyebilsin. 'Biz silahlı bir yöntemi benimsemiyoruz' desin. Bunu İstanbul'da desin ama gitsin Diyarbakır'da da desin. Bakın ben Bitlis'te ne diyorsam, Aydın'da da onu söyledim" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, Demirtaş'ın PKK'ya silahları bırakmasını söylemesi halinde "Böyle bir şey söylesin, tebrik edeceğim. 'Demokrasi kavramını kullanabilirsiniz' diyeceğim ama Kadıköy'de konuşurken barışçıl, Ağrı'da konuşurken savaşçı, böyle olmaz. Hepimizin öncelikle samimi olması lazım, şeffaf olması lazım" dedi.

- İmralı'da Öcalan'ın durumu-

Kandil'den dönen HDP yöneticisinin " İmralı'da Öcalan'a tecrit uygulanıyor" açıklamasıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Tecrit kavramı, bir mahkum için kimseyle ilişki kuramamasıyla ilgilidir, avukatıyla da görüşür, eğer sağlık durumu varsa her türlü hukuki bakımdan görüşmeyi yapar, herhangi bir tecrit yok. Ama eğer siyasal görüşme yapacaklarsa, bu gidenler herhalde 'haliniz nasıl' diye sormaya gitmiyorlar, o zaman silahsızlanmayla ilgili atılması gereken adımı atsınlar, silahsızlanma yönünde bir adım, bir irade beyan etsinler, o zaman düşünülür. Ama yapmak istedikleri şu, hem taahhüt edilen silahsızlanmayla ilgili adımı atmayacaklar hem de adaya gidip şov yapıp kendilerince siyasi rant toplayacaklar, bu olmaz, yani ikiyüzlülük olmaz."

"Süreç nihayet temelde silahsızlanmaya odaklanmıştır" diyen Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu yönde bir eğilim, bir irade, bir beyan söz konusu olmaması halinde adaya gidip görüşme yapmanın anlamı ne? Yani seçim sürecinde anlamı ne? Seçim süreci sonrasında tabii ki çözüm süreci devam edecek, tabii ki; görüşmeler yapılacak, her düzeyde, her zeminde, biz çözüm sürecinden hiçbir şekilde geri adım atmayız, her şekilde bu devam edecek" yorumunu yaptı.

-"2013 Mayıs'ında çekilecekti Türkiye'den silahlı gruplar"-

Davutoğlu, seçim sürecinde İmralı ile yapılmak istenen görüşmelerin sebeplerinin izah edilemediğini anlatarak, "Bir taraftan da PKK veya Kandil, 'silahsızlanma konferansı yapmayacağım' diyor. 'Silahsızlanma gerçekleşmeyecek' diyor. Peki o zaman nedir niyetiniz? Niyet şu; bir taraftan silah tehdidinde bulunacaklar, bir taraftan oy isteyecekler. Silahı Demokles'in kılıcı gibi kullanıp oy istemeye kalkacaklar, bu olmaz. Çözüm istiyorlarsa, ciddi şekilde görüşülmeli, ciddi adımlar atılmalı.  2013 Mayıs'ında çekilecekti Türkiye'den silahlı gruplar" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, "Biz sabırla atılması gereken her adımı attık. Ondan sonra meydan okumayı Demirtaş kendisi yaptı; Nevruz'da üç-dört gün önce; TBMM'de doğrudan Cumhurbaşkanımızı hedef alan konuşmayı niye yaptı? Sabote etmek için yaptı. Çünkü kendi aralarında da bir otorite çatışması var. 'Ben yoksam bu iş yok, sabote ederim bu işi' demek için yaptı' dedi.

"Niye silaha ihtiyaç hissediyorlar, silahlı mücadelenin savunulabilir ne yanı var" diye soran Başbakan Davutoğlu, "Her zaman teröre karşı olmak lazım. Şimdi Türkiye'de her görüş serdediliyor, her kanaat ifade ediliyor. Hiçbir yasak yok, kimsenin üzerinde bu anlamda reddedici, 'asimilasyon politikaları' dedikleri politikalar söz konusu değil. Türkiye'de hiç kimsenin üzerinde bir baskı yokken, silaha neden ihtiyaç hissediliyor?" dedi.

Çözüm sürecinin donduğu veya askıda kaldığına ilişkin soru üzerine de Davutoğlu, "Bizim için çözüm süreci devam ediyor, her yerde anlatıyoruz. Ben bütün mitinglerimde Doğu'da, Güneydoğu'da miting yaptım, muhatabımız halk. 6-7 Ekim olaylarında bu vandallara, bu şiddet yanlılarına halk yüz vermediği için ve kendi kazanımlarının nasıl kaybedilebileceğini gördüğü için 6-7 Ekim olayları sonrasında yeni bir atmosfer doğdu. Bundan sonra da her kesimle HDP de dahil bu konuşulabilir" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ak Parti Türkiye İmralı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title