Haberler

Başbakan Davutoğlu, Barzani ile Görüştü (2)

'ırak VE KÜRDİSTAN'IN GÜVENLİĞİ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ' Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile petrol ticareti, bölgesel sorunlar, güvenlik konularının ele alındığı toplantıdan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

'ırak VE KÜRDİSTAN'IN GÜVENLİĞİ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile petrol ticareti, bölgesel sorunlar, güvenlik konularının ele alındığı toplantıdan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Erbil'deki Başbakanlık konutunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Davutoğlu, "Başbakan olarak Bağdat ve Erbil'e ilk ziyaretimi yapmaktan memnuniyet duyuyorum. Irak'ın genelinde güvenlik sorunu var. Ele aldığımız konularda 4 husus önem taşıyor. Bir insanı durum. DAİŞ'in saldırıları neticesinde 2 milyona yakın mülteci yerinden oldu ve büyük kısmı da Irak Kürdistan Bölgesi'ne girdi. Türkiye'de de Suriye ve Irak'tan 2 milyon kardeşimiz ağırlıyoruz. İnsani yardımlarımızı arttırarak sürdüreceğiz. İkinci alan güvenlik alanı. DAİŞ'in son aylardaki artan saldırıları sonrası güvenlik konusunu geniş kapsamlı ele aldık. Irak'ın güvenliği Türkiye için hayati. Kürt bölgesinin güvenliği de Türkiye için önemlidir. Üçüncüsü siyasi husus. Irak'ta yeni bir hükumet göreve başladı. Bağdat'ta olumlu bir atmosfier gördüm. Irak'ta bütün grupların siyasi yapıda hak ettiği alana kavuşması hepimizin tercihidir. Irak'ta hiçbir kesim siyasi yapıdan dışlanmamalıdır. Dördüncü alan ekonomik işbirliği alanı. Irak ile 8 milyar dolarlık ticaretimizin 4 milyar dolarını Kürt bölgesi ile yapıyoruz. 1500'den fazla Türk şirketi var. 100 binden fazla vatandaşımız burada. İşbirliğimizi güçlendireceğiz" dedi.

'GÜVENLİK DESTEĞİ DEVAM EDECEK'

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sınır bölgemiz olduğu için Kürt bölgesinin güvenliği bizi doğrudan ilgilendirir. Vereceğimiz güvenlik desteği artarak devam edecek. Irak güvenliği Türkiye için hayatidir" dedi.

Türkiye'den yeniden peşmerge geçişi olup olmayacağına ilişkin soruyu cevaplayan Davutoğlu, "Burada Ortadoğu'daki gelişmeleri kapsamlı ele aldık. Kobani'ye peşmerge geçişine izin vermemiz aramızdaki güven ilişkisinin çarpıcı bir yansımasıdır. Zira bu bölgeler bir taraftan bize komşu bir taraftan Irak içinde Kürt yönetimine komşu. Ortak hareket etmemiz son derece doğal. Bundan sonra da gerektiği zaman gereken her yerde birlikte tedbir almaya devam edeceğiz. Enerji dosyasında herkes akılcı davranırsa herkes karlı çıkar. Anlaşma sağlanırsa en çok Türkiye bundan memnun olur. Bunun için elimizden gelen gayreti gösteririz ama Türkiye'nin enerji ihtiyacı açık ve Türkiye verdiği sözlerde daima durmuştur" dedi.

'HAKAN FİDAN'IN EŞLİK ETMESİ DOĞALDIR'

Bir gazetecinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ziyarete eşlik etmesine ilişkin sorusunu cevaplayan Başbakan Davutoğlu, "Sayın Hakan Fidan'ın bana eşlik etmesi doğaldır, güvenlik söz konusu olan her yerde istihbarat da asli unsurdur" dedi.

GEÇİŞ GÜZERGAHLARI TRAFİĞE KAPATILDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, basın toplantısının ardından cuma namazını kılmak üzere Erbilli Türkmen işadami Celil Hayat'ın kendi adına yaptırdığı camiye geçti. Davutoğlu'nun ziyareti nedeniyle Erbil'de güvenlik güçleri de alarma geçirildi. Davutoğlu'nun geçeceği yollar trafiğe kapatılırken, şehrin genelinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu Celil Hayat Cami"sine gelişinde de Başbakanlık koruma timleri ve Kürdistan Bölgesel yönetiminin özel kuvvet askerleri korudu. Davutoğlu'nun Erbil'de gittiği yerlerde de Barzani'nin oğlu Mensur Barzani komutasında bulunan 1'inci Özel Kuvvet Komutanlığı askerleri güvenlik önlemi aldı. Cuma namazından sonra bekleyen kalabalığı selamlayan Davutoğlu, daha sonra yoğun güvenlik önlemleri altında camiden ayrıldı.

DAVUTOĞLU'NUN MAKAM ARACINA KÜRDİSTAN BAYRAĞI TAKILDI

Başbakan Davutoğlu'nun Erbil'de kullandığı makam aracında da ilginç bir ayrıntı göze çarptı. Davutoğlu'nun kullandığı Erbil plakalı makam aracının soluna Türk bayrağı takılırken, sol tarafa ise Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bayraklarının takılı olduğu görüldü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Mesut Barzani Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title